Mergi la conţinutul principal

România a trecut cu bine de primele două vizite de evaluare Schengen

Grupul de Evaluare Schengen a aprobat miercuri două rapoarte privind evaluarea României, referitoare la cooperarea poliţienească şi protecţia datelor personale, rezultatele fiind optime până acum, a declarat, într-un interviu pentru NewsIn, Şerban Nicolae, şeful Departamentului Schengen din MAI.

Grupul de lucru Evaluare Schengen (SCH-EVAL) s-a reunit miercuri la Bruxelles şi au fost aprobate rapoartele de evaluare Schengen ale României în domeniile cooperare poliţienească şi protecţia datelor personale. Secretarul de stat Şerban Nicolae, care conduce din aprilie Departamentul Schengen al Ministerului Administraţiei şi Internelor, a explicat ce înseamnă acest pas pentru aderarea României la spaţiul Schengen, care este stadiul pregătirilor pentru celelalte domenii care urmează să fie evaluate şi care sunt dificultăţile ce pot apărea până la aderarea efectivă la Schengen.

"În prezent, ţara noastră este supusă procesului de evaluare Schengen, în conformitate cu un mecanism extrem de complex, aflat în responsabilitatea Grupului de lucru Evaluare Schengen din cadrul Consiliului UE. Din acest grup de lucru fac parte toate statele membre Schengen, Comisia Europeană precum şi Secretariatul General al Consiliului UE", a explicat secretarul de stat.

Şerban Nicolae a trecut în revistă etapele evaluării Schengen - de la partea teoretică la vizitele de evaluare în teren. "Conform procedurii existente, orice stat care doreşte să adere la spaţiul Schengen trebuie să treacă printr-un proces de evaluare, cu ocazia căruia trebuie să dovedească că a îndeplinit toate condiţiile necesare. Prima parte a procesului de evaluare Schengen constă în completarea unui chestionar extins, care conţine întrebări detaliate despre toate aspectele relevante pentru implementarea şi aplicarea prevederilor Schengen. Aceasta este aşa-zisa parte teoretică a procesului de evaluare", a spus şeful Departamentului Schengen.

"A doua parte şi cea mai importantă, în opinia mea, este reprezentată de vizitele de evaluare Schengen, care au demarat în România în luna martie 2009 şi vor continua până la finele anului 2010. Ulterior misiunilor de evaluare Schengen, se prezintă rapoartele, pe baza cărora Consiliul UE adoptă sau nu decizia de eliminare a controalelor la frontierele interne ale României şi implicit, aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen", a continuat Nicolae.

Vizitele de evaluare Schengen urmăresc aplicarea, de către statul candidat, a celor mai importante prevederi ale acquis-ului Schengen. Primele trei vizite de evaluare au avut loc deja în prima parte a acestui an, urmând ca în septembrie şi noiembrie să aibă loc vizitele de evaluare în domeniile frontiere maritime şi aeriene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro