Mergi la conţinutul principal

România stă bine cu gazele

* dă asigurări directorul Transgaz, brăileanul Ion Sterian * “nu există riscul ca la iarnă să rămânem fără gaze sau să raționalizăm consumul populației”, a punctat oficialul

 

“România este în negocieri avansate pentru a importa gaze din Azerbaidjan, Egipt și Emiratele Arabe și nu există riscul ca la iarnă să rămânem fără gaze sau să raționalizăm consumul populației”, a afirmat, marți, brăileanul Ion Sterian, directorul general al Transgaz. Sursa citată a făcut aceste declarații la ceremonia organizată la Vadu, județul Constanța, cu ocazia începerii exploatării gazelor naturale în proiectul Midia (zăcămintele Ana și Doina), operat de compania Black Sea Oil & Gas.

“Din zăcămintele Ana și Doina intră în sistemul național 3 milioane de metri cubi de gaze pe zi, cantitate care a fost prognozată cu mai mulți ani în urmă. Gazele sunt de foarte bună calitate, cu un conținut de metan de peste 90%. Ne vor ajuta să reducem dependența de gazele de import”, a spus Sterian.

“Împreună cu Guvernul, cu Ministerul Energiei, suntem în discuții avansate cu Azerbaidjanul pentru importul de gaze, cu Emiratele Arabe Unite, cu compania de stat din Egipt pentru LNG, am operaționalizat conducta de tranzit pe reverse flow (ambele sensuri – n.r.), astfel încât putem primi inclusiv gaze de la terminalele turcești, de la Marea Mediterană și din Marea Marmara. Deci trebuie să fim optimiști. Sper ca într-o zi să se finalizeze și interconectarea dintre Grecia și Bulgaria”, a adăugat Sterian. Întrebat dacă cele 3 milioane de metri cubi de gaze suplimentare care intră în sistemul național din această vară din zăcămintele Ana și Doina ar putea duce la scăderea prețului la iarnă, șeful Transgaz a afirmat că prețul gazelor se formează pe bursă, însă un plus de 3 milioane de metri cubi la oferta de gaze înseamnă mult.

Producția internă este de 23,8 milioane de metri cubi de gaze pe zi

“Zilnic se înmagazinează 10-12 milioane de metri cubi. Astăzi avem 1,2 miliarde de metri cubi în depozite. Producția internă este de 23,8 milioane de metri cubi de gaze pe zi inclusiv datorită Romgaz, care a început să pună în producție sonde din zăcământul Caragele și până la finalul anului producția Romgaz va crește, nu ne mai confruntăm cu un declin anual de 2-3%.

La OMV Petrom, la fel, s-a stabilizat producția prin măsurile pe care le-au luat”, a susținut oficialul Transgaz, potrivit Agerpres.

„Noi nu suntem în situația altor țări, la iarnă

În acest context, directorul Transgaz a continuat: “Trebuie să fim optimiști. Noi nu suntem în situația altor țări, la iarnă, pentru că avem producția internă, și nu avem de ce să creăm panică.

Întrebat dacă e cazul ca românii să-și reducă la iarnă consumul, Sterian a răspuns: “Eu consider că noi, românii, am fost mereu chibzuiți. Nu e ceva imperios să venim cu măsuri de raționalizare, că nu este cazul”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro