Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a prezidat ceremonia de semnare a acordului, în prezenţa premierilor sau reprezentanţilor Austriei, Bulgariei, Ungariei şi României. Din partea României a participat premierul Emil Boc.
Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct pentru transportarea a până la 31 miliarde de metri cubi de gaz pe an, gaz ce provine din Asia Centrală, spre UE, trecând prin Turcia şi sud-estul Europei.
În afară de premierul irakian Nuri al-Maliki, la Ankara s-au dus şi preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, un reprezentant al Azerbaidjanului şi reprezentantul secretarului de stat american pentru energie Richard Morningstar.
Un sfert din gazul folosit în Europa provine în prezent din Rusia, iar un diferend între Rusia şi Ucraina, punct de tranzit esenţial, a dus la întreruperea livrărilor spre Europa.
Nabucco, lansat în 2002, ar urma să intre în serviciu în 2014, iar costul său este estimat la 7,9 miliarde de euro.
Erdogan a subliniat, înainte de semnare, că "munca nu s-a încheiat odată cu semnarea, din contră, acum începe". "Acest acord este un rezultat foarte important, dar trebuie să recunoaştem că mai sunt multe de făcut", a spus Morningstar.
Turkmenistanul, care are rezerve mari de gaz, a furnizat o susţinere preţioasă pentru Nabucco vineri, anunţând că este gata să se asocieze. Europenii aşteaptă încă cordul unor ţări-cheie, ca Uzbekistanul sau Kazahstanul.
Nabucco este în concurenţă cu un alt proiect de gazoduct, South Stream, dezvoltat de Gazprom şi italianul ENI, care va lega Rusia de Bulgaria, prin Marea Neagră.
Nabucco va aduce gaz din est spre vest şi, conform acordului, din vest spre est, a explicat comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs. Această dispoziţie tehnică "va permite furnizarea de gaz Turciei, în caz de criză", din reţeaua europeană, a precizat el.
Erdogan a declarat că Nabucco "va pune Turcia într-o poziţie importantă" în ceea ce priveşte securitatea energetică din Europa şi va ajuta ţara în eforturile sale de a se alătura UE.