România poate atrage 75 de milioane de euro pentru proiecte la Marea Neagră | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

România poate atrage 75 de milioane de euro pentru proiecte la Marea Neagră

CFR îşi va încerca norocul şi pe apă. Cu partea de marfă. Ar putea asigura legături pe Marea Neagră şi s-ar facilita mult transportul de mărfuri către Europa. E genul de transport folosit intens pentru a face legătură între Olanda şi Marea Britanie sau ţările scandinave.

 

Intenţia este de a trage bani europeni pentru a reface navele, în cadrul proiectului Autostrada maritimă, prin care Bruxellesul vrea să dezvolte transportul pe apă pentru a degreva infastructura rutieră şi feroviară. Însă, în stilul mioritic, România ajunge cu întârziere. Un oficial european venit să discute proiectele a spus că a remarcat că la Marea Neagră nu se întâmplă nimic, este asemenea unei găuri. Negre.

România are posibilitatea de a atrage 75 de milioane de euro pentru dezvoltarea de proiecte la Marea Neagră.

Feriboturile Eforie și Mangalia ruginesc de mai mulţi ani în Portul Constanța Sud-Agigea. Cele două nave aduceau CFR Marfă un profit de 2 milioane de euro pe an când erau în uz şi asigurau legături cu Georgia sau Turcia.

Mihuţ Crăciun, directorul general al CFR Marfă: „Începerea acestui trafic peste Marea Neagră ar însemna cel puţin o dublare a volumelor de containere care sunt tranzitate anual prin Portul Constanţa. Deci, vorbim de la aproape 700.000 de containere, la peste 1,5 milioane de containere.

Se poate asigura astfel o legătură pe mare cu portul Batumi din Georgia şi de acolo cu noul Drum al Mătăsii și coridorul Transcaspian. Constanţa poate deveni un hub de intrare a mărfurilor în Europa şi de acolo se pot face legăturile cu marile oraşe port al Europei pe calea fluvială.

Pentru modernizare este luată în calcul chiar echiparea navelor cu noi motoare care să folosească gaz natural lichefiat.

În plan este construcţia unui terminal pentru acest tip de combustibil la Constanţa, care poate fi folosit şi de camioane sau autobuze.

Brian Simpson, reprezentantul Comisiei Europene: „Am văzut planul de dezvoltare a portului, care se încadrează perfect în ceea ce dorim noi să facem şi acesta este cel mai important lucru”.

Dan Tivilichi, directorul CN Administraţia Porturilor Maritime Constanţa: „Sunt nave care nu pot sosi în Portul Constanţa pentru că nu pot fi alimentate cu acest tip de combustibil”.

Deocamdată nu este un mare neajuns. Potrivit Bloomberg, anul trecut la nivel mondial erau în uz 70 de nave care foloseau drept combustibil gaz lichefiat. Însă sunt circa 350 în construcţie pentru că este considerat combustibilul viitorului în transportul naval. Gazul lichefiat este cu 20% mai ieftin decât carburantul folosit în mod obişnuit de nave şi cu 30% mai puţin poluant. Însă necesită investiţii mai mari la început. Costă cu 10 până la 25% mai mult vaporul echipat cu un motor care foloseşte gaz lichefiat. De pildă la un vas container de mare capacitate motorul costă cu 40 de milioane de dolari mai mult decât cel clasic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro