Mergi la conţinutul principal

România a obţinut prelungirea cu trei luni a perioadei de contractare a fondurilor pentru Schengen


Comisia Europeană a decis vineri să prelungească perioada de contractare pentru Facilitatea Schengen cu încă trei luni pentru România, astfel că ţara noastră va reuşi să absoarbă în totalitate cele aproximativ 476 de milioane de euro prevăzute, au declarat pentru NewsIn surse din CE.
Colegiul Comisarilor a revizuit vineri, prin procedură scrisă, decizia 1.417 din 2007, prelungind cu trei luni perioada în care România poate contracta fonduri prin Facilitatea Schengen, au explicat sursele citate. Astfel, ca urmare a acestei decizii, autorităţile române vor putea finaliza proiecte esenţiale din domeniul managementului şi controlului frontierei externe a UE, precum şi modernizarea şi reabilitarea consulatelor României la standarde Schengen. România va putea finaliza şi punerea la punct a sistemului VIS (Visa Information System).

Datorită extinderii perioadei de contractare cu încă trei luni, România va putea absorbi în totalitate fondurile din cadrul Facilităţii Schengen, care ajung la aproximativ 476 milioane de euro, şi astfel vor putea fi finalizate acţiunile prevăzute în strategia naţională pentru aderarea la spaţiul Schengen, precum şi respectarea calendarului asumat, respectiv aderarea în martie 2011.

Potrivit unor surse diplomatice, decizia Comisiei Europene de a extinde perioada de contractare a fost luată ca urmare a unui amplu efort diplomatic şi politic al autorităţilor române, inclusiv preşedintele Traian Băsescu făcând un apel direct către Jose Manuel Barroso în acest sens în marja Consiliului European din decembrie.

Autorităţile bulgare au anunţat încă din octombrie că România şi Bulgaria vor încerca să facă lobby printre statele membre UE pentru a obţine extinderea cu câteva luni a datei-limită până la care cele două ţări trebuie să absoarbă fondurile acordate pentru aderarea la spaţiul Schengen.
Bulgaria reuşise să absoarbă până la acel moment numai 33% din fonduri, iar România aproximativ 50%. Dacă nu se obţinea extinderea datei-limită, cele două ţări ar fi pierdut fonduri substanţiale.

Facilitatea Schengen reprezintă un instrument temporar pentru sprijinirea Bulgariei şi a României în vederea finanţării acţiunilor la noile frontiere externe ale Uniunii, pentru punerea în aplicare a acquis-ului Schengen şi controlul frontierelor. Iniţial, pentru acţiunile propuse a se finanţa prin facilitatea Schengen contractele trebuiau semnate până la data de 31 decembrie 2009, dar, conform deciziei de vineri a CE, data-limită va fi 31 martie 2010.

România şi-a fixat, împreună cu Bulgaria, obiectivul de a adera în 2011 la spaţiul Schengen. Calitatea de membru Schengen aduce cu sine asigurarea libertăţii depline de circulaţie a cetăţenilor români în interiorul acestui spaţiu prin eliminarea totală a frontierelor.

Condiţiile pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la spaţiul Schengen au în vedere securizarea frontierelor externe conform standardelor Schengen, realizarea Sistemului Informatic Schengen care asigură legătura directă cu bazele de date ale Uniunii Europene, crearea condiţiilor pentru intregrarea în sistemul european comun de vize - ceea ce presupune dotarea ambasadelor sau a consulatelor Romaniei din acest spaţiu la standarde Schengen - şi realizarea condiţiilor necesare pentru cooperarea poliţienească şi judiciară.
Evaluarea României pentru aderarea la Schengen a început în 2009 şi va dura doi ani, timp în care sunt planificate şapte vizite una pentru fiecare domeniu al acquis-ului Schengen: cooperare poliţienească, protecţia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre şi SIS/SIRENE (Sistemul Informatic Schengen).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro