România nu trebuie, momentan, să dea bani la noul fond european anti-criză | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

România nu trebuie, momentan, să dea bani la noul fond european anti-criză

Întrebat dacă România trebuie să contribuie cu bani la fondul de ajutorare care va fi pus la dispoziţia FMI, aşa cum au decis liderii europeni, Ialomiţianu a spus:
"S-a aprobat un lucru foarte bun privind consolidarea fiscală. Noi suntem în acord cu FMI şi Comisia Europeană şi un obiectiv foarte important îl constituie consolidarea fiscală. Este bine să avem reguli foarte clare privind gestionarea deficitului bugetar, gestionarea datoriei publice. Noi am susţinut că trebuie să modificăm Constituţia şi să cuprindem în ea nivelul deficitului bugetar sub 3% şi nivelul datoriei publice sub 60%. În momentul de faţă, ţările care au program cu FMI şi CE nu trebuie să contribuie la acest fond. În momentul de faţă. Discuţiile continuă, dar în momentul de faţă, România, fiind într-un program cu FMI şi CE, nu trebuie să contribuie la acel fond care să fie pus la dispoziţia Fondului Monetar", a explicat ministrul de finanţe.
Întrebat dacă este o decizie finală în acest sens, ministrul de Finanţe a spus că "în momentul de faţă nu se pune problema". "Nu excludem total posibilitatea aceasta, dar în momentul de faţă România nu trebuie să contribuie la acel fond pentru ajutoararea ţărilor aflate în dificultate", a adăugat el.
Ministrul a fost întrebat cum va afecta România deciziile luate de liderii europeni. "România este de acord să se respecte procesul de consolidare fiscală ca ţările să iasă din procedura de deficit excesiv, să-şi reducă datoriile, cele care au peste 60%...aţi văzut că multe ţări s-au împrumutat, au datorii foate mari şi au creat o problemă privind finanţarea. Trebuie să se rezolve criza datoriilor suverane. Elaborarea bugetelor trebuie să reprezinte un lucru mult mai responsabil pentru fiecare ţară. Numai putem lăsa deficitelor la voia întâmplării", a spus Ialomiţianu.
Premierul Emil Boc a anunţat vineri, la RRA, că deocamdată România având un acord cu Fondul nu va fi obligată să contribuie la fondul anti-criză, prin care UE intenţionează să asigure resurse financiare suplimentare FMI, dar că trebuie văzut dacă liderii europeni menţin această regulă.
"Am văzut şi o ştire care se referea şi la contribuţia cu 200 de miliarde a Uniunii Europene la FMI pentru a susţine aceste politici de echilibrare fiscală. (...) Din datele pe care le am în acest moment şi din discuţiile pe care le-am avut cu alte ocazii, ţările care sunt în acord cu FMI nu contribuie la acest fond suplimentar (al statelor din zona non-euro, n.r.). România în acest moment fiind parte a acordului cu FMI în mod normal nu ar trebui să contribuie la această sumă, dar evident vom aştepta concluziile Consiliului European să vedem dacă vor menţine în continuare un asemenea punct de vedere. Până în acest moment, regulile pe care le aveam în acordurile internaţionale spuneau că dacă eşti parte a acordului cu FMI nu eşti obligat să contribui cu sumele care trebuie puse în plus de către statele non-euro. Vom vedea dacă această decizie dacă se va păstra în continuare, dar probabil că România nu va trebui să contribuie cu sume suplimentare la acest fond de 50 miliarde de euro", a declarat primul ministru.
Europenii vor da Fondului Monetar Internaţional circa 200 de miliarde de euro, pentru ca instituţia financiară să vină, la rândul ei, în ajutorul zonei euro, au decis liderii UE, dar măsura, considerată insuficientă pentru rezolvarea crizei datoriilor, nu a fost de natură să liniştească pieţele.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro