România nu poate adera la Schengen fără Bulgaria, iar raportul pe Bulgaria e negativ | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

România nu poate adera la Schengen fără Bulgaria, iar raportul pe Bulgaria e negativ


"Aderarea în martie este literă moartă", a explicat diplomatul, citat de AFP sub acoperirea anonimatului. "Nu va fi luată nicio decizie, pentru că raportul de evaluare privind controlul la frontiera Bulgariei cu Turcia este negativ. Or, România nu poate fi admisă fără Bulgaria", a adăugat sursa diplomatică, scrie Le Monde.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, sugera în septembrie 2010, în contextul polemicilor despre romi, că Bulgaria ar trebui disociată de România în privinţa aderării la Schengen, deşi cele două ţări şi-au propus, printr-o serie de acorduri, să acţioneze pentru a intra simultan în Schengen în martie 2011.

În replică, ministrul Administraţiei şi Internelor de atunci, Vasile Blaga, a spus că România nu ar fi defavorizată dacă s-ar disocia de Bulgaria în cadrul aderării la Spaţiul Schengen.

"Bulgaria a solicitat amânarea evaluării Schengen, programată pentru sfârşitul lunii noiembrie, pentru 4-8 decembrie. Nu noi. Sigur că am fost de acord. De aceea poate nu înţeleg un anumit punct de vedere al premierului Borisov. Nu ştiu pe cine ar favoriza o eventuală decuplare a celor două state faţă de foaia de parcurs Schengen. Cert este că România nu va fi defavorizată. V-o garantez. De altfel, discuţiile de săptămâna trecută (septembrie - n.r.) din comitetul Sch-Eval scot în evidenţă aceste lucruri. Noi am fost felicitaţi pentru ce am făcut şi nu am cerut amânarea evaluării, ci dorim să fim evaluaţi la termen", a declarat Vasile Blaga.

Ministrul bulgar de externe, Nikolai Mladenov, a dat asigurări într-un interviu publicat săptămâna aceasta că Bulgaria va îndeplini până în martie 2011 criteriile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen şi şi-a exprimat speranţa că şi România va face eforturi similare sau chiar mai mari în acest sens.

Declaraţia ministrului bulgar de externe a intervenit după ce presa bulgară, care a preluat interviul acordat de Teodor Baconschi în Adevărul, a scris că şeful diplomaţiei române acuză pregătirea insuficientă a Bulgariei, din punct de vedere tehnic, pentru reticenţele Germaniei faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen. "Cred că Germania e de acord cu o temporizare, mai ales pentru a aştepta nişte îmbunătăţiri pe partea bulgară, unde există anumite întârzieri tehnice", a declarat ministrul român de externe pentru Adevărul.

Ultimul raport privind evaluările comitetului Sch-Eval urmează să fie prezentat săptămâna viitoare, urmând a sta la baza deciziei din Consiliul JAI privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro