Mergi la conţinutul principal

România nu are argumente pentru îngheţarea preţului la carburanţi

"Deocamdată nu avem motive pentru a lua o asemenea măsură. Cu toată îngrijorarea care există în România la nivelul fiecărui cetăţean, care vede cum creşte preţul la produsele petroliere, din păcate deocamdată Guvernul nu are motive pentru a lua o asemenea măsură", apreciază fostul prim-ministru de la începutul anilor '90.

Prim-vicepreşedintele PDL consideră că România "are o problemă cu capul în privinţa energiei". "Eu aş putea să vă spun că România are o problemă cu capul în privinţa energiei, pentru că sunt foarte mulţi economişti care gândesc că dacă ai ţiţei din producţie proprie şi ai gaze naturale din producţie proprie, poţi să le foloseşti la orice preţ doreşti tu. O asemenea concepţie este profund dăunătoare, mai ales că România nu are situaţia Rusiei, care are suficientă energie, o şi exportă şi poate să-şi practice în interiorul ţării, deşi cu anumite consecinţe negative pentru competitivitatea economiei nişte preţuri mici la energie faţă de preţurile internaţionale. România e o ţară care consumă mai multă energie decât produce şi în consecinţă, singurul raţionament care să ajute economia României este de a practica la energie preţurile internaţionale", a mai explicat europarlamentarul PDL.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, joi, pentru NewsIn, că situaţiile excepţionale care ar justifica îngheţarea preţurilor la carburanţi nu sunt definite în legislaţia românească, iar pentru o astfel de măsură este necesar acordul Comisiei Europene.

"Teoretic, legislaţia românească prevede ca, în situaţii excepţionale, să se poată aplica această prevedere (de îngheţare a preţurilor la carburanţi, n.r.). Practic, însă, nu au fost definite aceste situaţii excepţionale, care ar justifica o astfel de abordare, pentru că nu a existat un precedent", a spus Chiriţoiu.

Acesta a precizat că analiza asupra posibilităţii legale de îngheţare a preţurilor la carburanţi se va efectua de către juriştii de la Consiliul Concurenţei împreună cu specialiştii Departamentului de Afaceri Europene (DAE) al Guvernului.
"DAE este departamentul cheie care face această analiză şi o va discuta cu Comisia Europeană, care trebuie să îşi dea acordul pentru o decizie în acest sens", a mai spus Chiriţoiu.

Economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, a declarat joi că îngheţarea preţurilor la carburanţi ar putea avea un impact relativ pe termen scurt asupra inflaţiei, însă pe termen mediu şi lung ar putea avea un impact negativ asupra investiţiilor străine directe (ISD).

Premierul Emil Boc a anunţat miercuri că Departamentul de Afaceri Europene şi Consiliul Concurenţei examinează în ce măsură este compatibilă cu legislaţia europeană aplicarea prevederii legale privind îngheţarea preţurilor într-un anumit sector, cum ar fi cel al carburanţilor.

Boc a solicitat un punct de vedere asupra articolului din Legea concurenţei ce dă posibilitatea îngheţării preţurilor într-un anumit sector, timp de şase luni, în situaţii excepţionale care pot duce la disfuncţionalităţi majore în economie.

"Am invitat la şedinţa de guvern şi pe preşedintele Consiliului Concurenţei şi i-am cerut ca împreună cu DAE să ne prezinte dacă acest articol din lege este compatibil cu legislaţia europeană şi dacă poate fi aplicat în România, având în vedere că acel articol a fost adoptat înainte de intrarea României în Uniunea Europeană. Dacă studiul va fi pozitiv, vom găsi o soluţie", a spus primul-ministru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro