România a participat la 19 din cele 21 de ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă, absentând de la prima, de la Chamonix (Franţa), şi de la Squaw Valley (SUA - 1960).
Până în prezent, 43 de naţiuni au câştigat cel puţin o medalie în cele 21 de ediţii ale Jocurilor Olimpice de Iarnă, România clasându-se pe ultima poziţie în această ierarhie.
Dintr-o ţară cu relief muntos în proporţie de 35 la sută, sportivii români au adus, de-a lungul vremii, doar 20 de puncte în clasamentul Jocurilor Olimpice de iarnă.
În afara performanţei lui Panţuru şi Neagoe, cele mai bune clasări ale sportivilor români la Jocurile Olimpice de iarnă se leagă tot de echipe: cea de sanie două persoane, formată din Ion Apostol şi Liviu Cepoi, a ocupat locul patru în 1992 la Albertville, în timp ce echipajele de bob patru persoane s-au clasat pe aceeaşi poziţie în 1932 (Lake Placid) şi 1968 (Grenoble).
La ultima ediţie a jocurilor de iarnă, cea din 2010 de la Vancouver, cel mai bun rezultat a fost înregistrat de echipa de biatlon, formată din Dana Plotogea, Eva Tofalvi, Mihaela Purdea şi Reka Ferenc, care s-a clasat în proba de ştafetă, 4x6 kilometri, pe locul 10.
Recordul de sportivi români participanţi Olimpiada de iarnă este deţinut de ediţia din 1980 a Jocurilor Olimpice de la Lake Placid, când au concurat 35 de sportivi.
Delegaţia României care pleacă, duminică, spre Soci, pentru cea de-a XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, are în componenţă 24 de sportivi, cu patru mai puţin decât la cea precedentă de la Vancouver, obiectivul fiind o clasare în primele zece locuri la una dintre cele opt discipline la care participă românii.
Nici de această dată speranţele delegaţiei României la o medalie nu sunt mari, la fel ca în ediţiile precedente, putând spera la un loc în primii 20 în probele individuale prin Eva Tofalvi (biatlon), Paul Constantin Pepene (schi fond) şi ştafeta de sanie (Valentin Creţu, Nicolae Radu şovăială/Alexandru Teodorescu şi Raluca Strămăturaru).