Mergi la conţinutul principal

România, jucător important pe piața gazelor din zonă

• mai exact, Transgaz, companie aflată sub conducerea brăileanului Ion Sterian (foto), a pus pe masă conducta BRUA pentru a aduce în Europa gaze din Azerbaidjan • lângă societatea românească s-au așezat Bulgartransgaz, FGSZ și Eustream care propun acțiuni comune privind extinderea cooperării dintre Uniunea Europeană și Azerbaidjan prin transportul de cantități suplimentare de gaze naturale 

 

Operatorii de transport gaze naturale din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia propun o inițiativă pentru transportul gazelor naturale prin rețelele integrate de transport al gazelor, care ar permite transportarea a pănă la 5 miliarde de metri cubi pe an din Turcia și Grecia către Europa de Est, Centrală și de Vest, potrivit unui comunicat al companiei naționale SNTGN Transgaz.

Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ și Eustream propun acțiuni comune privind extinderea cooperării dintre Uniunea Europeană și Azerbaidjan prin transportul de cantități suplimentare de gaze naturale prin rețelele lor existente.

Operatorii de transport de gaze vor continua să lucreze conform cadrului stabilit prin acordul de cooperare strategică UE-Azerbaidjan semnat la 18 iulie 2022, mai arată Transgaz în comunicatul citat.

Colaborarea dintre companiile Transgaz, FGSZ, Bulgartransgaz și Eustream

”… ar permite consumatorilor europeni să primească mai multe cantități de gaze naturale prin conductele Coridorului Sudic de Gaze. Un astfel de proiect ar putea fi implementat în cel mai scurt timp posibil, și la costuri minime, contribuind în mod semnificativ la asigurarea lichidității pe piața europeană de gaze”, arată companiile.

Inițiativa contribuie la punerea în aplicare a obiectivelor și priorităților stabilite în planul REPower EU al Comisiei, conchide sursa citată.

În ultimele luni, Romănia și-a intensificat contactele politice și diplomatice cu Azerbaidjanul, țară care va putea furniza gaze prin intermediul interconectorului proaspăt inaugurat dintre Bulgaria și Grecia. În acest calcul strategic pentru securitate energetică, România s-a arătat dispusă să pună pe masă conducta BRUA pentru a aduce în Europa gaze din Azerbaidjan. De altfel, conducta BRUA a fost proiectată pentru a asigura interconexiunea dintre Bulgaria, România și Austria.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro