Mergi la conţinutul principal

România independentă de Rusia, când vine vorba de gaze

• meritul este al brăileanului Ion Sterian, directorul general Transgaz, o recunoaște fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu

 

La sfârșitul lunii septembrie, timp de două zile, la Sibiu, a avut loc Central European Gas Congress 2023. În cadrul evenimentului, Virgil Popescu, fost ministru al Energiei a punctat câteva aspecte:

“În 2019, eram dependenți față de Federația Rusă, iar acum suntem independenți față de Rusia. Astfel, avem infrastructură de transport și interconectivitate cu statele vecine. Țin mine cum vorbeam cu Directorul General Transgaz despre rezilierea contractului cu Gazprom pe conductele de transport. Dânsul (Ion Sterian – n.n)  a reușit să facă acest lucru, și odată cu interconectările cu toate statele vecine, avem acces la rute de aprovizionare cu gaze naturale.
În 2019, aveam doar doi produc
ători de gaze naturale: Romgaz și Omv-Petrom. Acum avem un al treilea producător: Black Sea Oil&Gas, primul producător care a început exploatarea gazelor din Marea Neagră. Că să înțelegeți, doar pe primele 6 luni ale anului 2023 producția de gaze naturale a crescut cu 6,5%, iar importurile au scăzut cu peste 30%.
(...)M
ă bucur că avem un contract plasă de siguranță de 1 miliard de metri cubi naturale, semnat cu Azerbaidjan, contract care a fost semnat cât timp am fost ministru.
A fost nevoie s
ă modificăm Legea Offshore, că să avem certitudinea că vom extrage gazele din Marea Neagră și din perimetrul de adâncime Caragele. Avem nevoie de gaz ca și combustibil de tranziție, iar gazoductul Tuzla-Podișor este esențial pentru securitatea energetică europeană.

 

“Avem stocurile asigurate”

În acest context, Ion Sterian a subliniat încă o dată că “Indiferent ce se va întâmpla, noi, iarna o vom trece. Chiar dacă iarna va fi foarte geroasă, avem stocurile asigurate, nu s-a avut niciodată așa ceva la această dată. Dar e și pe fondul unui consum mai redus”, a declarat Ion Sterian, în deschiderea Congresului Central – European al Gazelor Naturale.

Sursa citată a precizat că România este în cea mai bună poziție posibilă de până acum din punct de vedere al securității aprovizionării cu gaze naturale, pentru că s-a mărit capacitatea de înmagazinare cu 100 de milioane metri cubi, față de 2022, iar în prezent sunt 3,65 miliarde metri cubi înmagazinate, ceea ce înseamnă peste 96%.

“ Avem astăzi înmagazinate 3,65 de miliarde de metri cubi, corespunzător unui procent de 96,23%, cu 1,22% mai mare decât media europeană. Suntem cu 477 de milioane de metri cubi de gaze mai mult, înmagazinate astăzi față de aceeași dată a anului trecut”, a arătat Ion Sterian.

Potrivit directorului general al Transgaz, un procent de 80-90% din cantitatea de gaze este livrată către populație.

“Cred că peste 80-90% se duce în consumul casnic. Vreau să vă spun că în statele occidentale și vă dau exemplul Spaniei, care are un sistem de transport similar României, de circa 14.000 de kilometri, raportul este 70% la industrie, 30% populație. Deci asta trebuie să ne dea de gândit în viitor”, a mai spus directorul general al Transgaz.

Congresul Central – European al Gazelor Naturale a reunit specialiști români și străini din domeniul energiei, reprezentanți ai autorității centrale și ai autorităților locale.



 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro