România, dată de exemplu în SUA. Negativ | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

România, dată de exemplu în SUA. Negativ

Sistemul politic şi juridic din România a ajuns din nou în mijlocul disputelor din campania prezidenţială de peste Ocean. Numeroşi politicieni şi analişti din Statele Unite, inclusiv din Partidul Republican, sunt preocupaţi de perspectiva unei victorii a magnatului Donald Trump în scrutinul prezidenţial.
Senatorul american John McCain - republicanul învins de democratul Barack Obama în 2008 - a ţinut să facă o remarcă nu tocmai înduioşătoare pentru ţara noastră, ci mai degrabă pentru controversatul Donald Trump, aproape sigur candidatul republicanilor în finala din toamnă pentru Casa Albă. McCain, care va împlini 80 de ani în august, este un susţinător al lui Trump, deşi acesta din urmă l-a luat peste picior în numeroase rânduri.
Săptămâna trecută, într-un interviu televizat, senatorul McCain a explicat de ce Statele Unite nu vor fi în pericol dacă miliardarul va deveni următorul preşedinte: „Eu cred în continuare că avem instituţii guvernamentale care vor ţine sub control o persoană care ar încerca să îşi depăşească atribuţiile constituţionale", a declarat McCain, citat de ziarul The New York Times. „Avem Congresul. Avem Curtea Supremă de Justiţie. Nu suntem România", a spus el, adăugând că „instituţiile noastre, inclusiv presa, sunt încă suficient de puternice pentru a preîntâmpina" acte neconstiţutionale.

Legăturile cu România

În trecut, senatorul a avut posibilitatea să intre în contact cu politica românească. El a purtat convorbiri cu Traian Băsescu, când acesta era preşedintele României, şi s-a întâlnit în SUA cu liderul liberal Alina Gorghiu.
Comentariul lui McCain vine la câteva luni după ce colegu său de Senat Bernie Sanders a spus că este „inacceptabil" ca în Bucureşti conexiunea la internet să asigure o viteză mai mare decât în cea mai mare parte a Statelor Unite.
Mai mult, un român - Marcel Lazăr Lehel, cunoscut mai mult pentru numele său de hacker, Gucifer - este judecat acum în Statele Unite pentru că a spart mai multe conturi de e-mail, inclusiv cele ale familiilor Bush şi Clinton. Hillary Clinton a negat că cineva i-ar fi cotrobăit prin e-mail-uri, dar Gucifer pentru asta este judecat. Clinton şi Sanders îşi dispută nominalizarea Partidului Democrat în finala competiţiei prezidenţiale din SUA.
Hackerul ar fi reuşit să intre şi în conturile de poştă electronică ale lui George Maior, fostul director al SRI, astăzi ambasadorul României la Washington.

Maior: Prietenii constanţi mai greşesc

George Maior a minimalizat importanţa declaraţiilor senatorului McCain, spunând că „probabil" a comis o eroare invocând ţara noastră „într-o formulare nefericită" întrucât este „un prieten constant al României".
„Probabil că domnul senator a comis o eroare invocând România într-o formulare nefericită care contrazice esenţa unei declaraţii oficiale sprijinită de senatorul John McCain şi adoptată în unanimitate de Senatul Statelor Unite ale Americii, prin care ţara noastră este apreciată tocmai pentru contribuţia majoră la promovarea şi respectarea principiilor democratice în regiune", a afirmat Maior. El s-a referit la Rezoluţia Senatului Statelor Unite ale Americii privind împlinirea a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi SUA. Documentul - menţionează diplomatul român - subliniază „rolul semnificativ al României, în ultimii 25 de ani, dar mai ales în contextul regional actual, în direcţia promovării stabilităţii, securităţii şi respectării principiilor democratice în Europa Centrală şi de Est, Balcanii de Vest şi regiunea Mării Negre".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro