"În continuare, agricultura va avea o pondere bună în PIB. În primul trimestru din 2012 vom continua să avem o contribuţie importantă la PIB, mai ales că suntem în perioada în care achităm mare parte din banii care ne vin din susţinerea europenă şi se fac decontările... Pe 10 martie mizăm pe un decont de peste 1 miliard de euro, bani care ne vin pentru suprafaţă, care intră în contul fermierilor", a spus Tabără.
Ministrul Agriculturii a precizat că nu se pune problema unei crize în agricultură, cum susţin unii specialişti.
"Problema pentru 2012 este ca România să se menţină în clubul exportatorilor de produse agricole. Nu se pune problema de a nu produce grâu şi de a nu produce necesarul pentru România, mai ales că în partea de vest a ţării, părţi din Moldova, chiar din Câmpia Română, au fost precipitaţii aproape de normal pentru această perioadă. Problema este a nivelului producţiilor pe care le putem realiza în 2012", a mai spus Valeriu Tabără.
Grâul semănat mai târziu, mai bun
Acesta a precizat că, în prezent, la cerealele de toamnă evoluţia este aproape de normal. "Rezerva de apă din sol ne pune probleme în acest moment. Dacă se va completa rezerva de apă din sol până la 1 aprilie, se poate merge pe o chestiune de normalitate", a mai spus ministrul.
Valeriu Tabără a subliniat că nu se poate pronunţa în prezent cu privire la viitorul an agricol, deoarece, din punct de vedere ştiinţific şi agrotehnic, bilanţul apei în sol se face la 1 aprilie a anului următor.
"Acum pot spune că nu este un an rău, este un an cu elemente şi condiţii aproape normale. Este o iarnă chiar blândă până în prezent şi nu cred că sunt efectele cele mai bune, iarna trebuie să fie puţin mai aspră, dar este favorabilă dezvoltării plantelor care nu au avut timpul necesar în toamnă să se dezvolte suficient. Cu grâul nu este niciun fel de problemă. Cel care a fost semănat mai târziu s-ar putea să fie chiar un grâu bun, pentru că răsare în condiţii mai optime, inclusiv de umiditate", a mai spus Tabără.