Mergi la conţinutul principal

România, „arsă" la raportul CE. Se cer garanţii pentru respectarea statului de drept

* preşedintele interimar Crin Antonescu se face că nu înţelege, spunând că situaţia politică este doar un pretext pe care multe state îl aşteptau

Comisia Europeană recomandă ca Guvernul şi instituţiile cheie din România să îşi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi independenţei justiţiei, printr-o serie de "paşi urgenţi", se arată în proiectul raportului CE privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).
"Aceasta necesită un număr de paşi urgenţi pe care vor trebui să îi facă Guvernul şi Parlamentul", se arată în proiectul raportului, obţinut de Mediafax şi care urmează să fie dezbătut şi aprobat azi de Comisia Europeană.
Conform proiectului, CE face o serie de recomandări care vor rezuma reformele specifice de care este nevoie pentru a se menţine progresul înregistrat sub MCV, printre care:
- să adopte imediat şi să publice o ordonanţă de urgenţă care să anuleze Ordonanţa de Urgenţă nr. 38/2012 (OUG privind modificarea Legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale - n.r.)
- să le ceară tuturor partidelor politice şi autorităţilor guvernamentale să respecte independenţa justiţiei; cu angajamentul de a pedepsi orice membru al Guvernului sau al vreunui partid care subminează credibilitatea judecătorilor criticând deciziile justiţiei sau punând presiune pe instituţiile judiciare
- să numească un Avocat al Poporului care să se bucure de sprijinul tuturor partidelor, printr-un proces obiectiv şi transparent, care să conducă la selectarea unei personalităţi cu o autoritate, integritate şi independenţă necontestate
- să introducă un proces transparent de nominalizare a Procurorului General şi al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Aceasta ar trebui să includă aplicaţii deschise bazate pe criterii de expertiză profesională, integritate şi cu realizări în domeniul combaterii corupţiei. Nicio nominalizare nu trebuie făcută în timpul actualei preşedinţii
- să nu numească miniştri cercetaţi pentru integritate, miniştrii aflaţi în astfel de situaţii trebuie să demisioneze
- să adopte proceduri clare care să ceară demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate şi conflicte de interese sau condamnări finale pentru corupţie la nivel înalt.

Raportul va fi gata în această dimineaţă

Comisia Europeană va definitiva miercuri dimineaţă textul raportului privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe Justiţie referitor la România, după ce va fi analizat punct cu punct răspunsul Guvernului de la Bucureşti referitor la cele 11 probleme, a precizat marţi un oficial al Comisiei.
Miercuri dimineaţă Colegiul comisarilor europeni se va reuni într-o şedinţă în care va analiza punct cu punct răspunsul trimis de Guvernul de la Bucureşti, iar concluziile vor fi inserate în textul raportului MCV, iar ulterior acesta va fi prezentat la ora 13.00, ora Bruxelles-ului (ora 14.00, ora României), în conferinţa de presă programată pentru ca raportul să fie dat publicităţii. Oficialul CE a confirmat faptul că preşedintele CE Jose Manuel Barroso a primit luni răspunsul detaliat din partea premierului Victor Ponta referitor la cele 11 puncte ridicate de Comisia Europeană.

Crin Antonescu se face că nu înţelege

De cealaltă parte, preşedintele interimar, Crin Antonescu, joacă rolul de indignat faţă de atitudinea UE la adresa acţiunilor USL din ultima vreme, declarând că în proiectul neoficial al raportului Comisiei Europene apar "nişte teme şi decizii care exced nu numai MCV, dar şi atribuţiile CE". Pe de altă parte, Antonescu se arată a fi conştient că este mai "mai probabil" ca aderarea României la spaţiul Schengen să fie amânată din nou, dar consideră că acest lucru se va întâmpla doar pentru că unele ţări membre vor folosi ca pretext evenimentele din România.
"În acest moment este foarte de presupus că pretextul acesta (al derapajelor privind statul de drept - n.r.) va fi folosit în continuare de către cei care s-au împotrivit şi înainte - şi sentimentul meu este că nu doar Olanda, Olanda o făcea la vedere - pentru a amâna intrarea României în Schengen. Da, din păcate, e mai probabil să nu reuşim această intrare în Schengen, dar asta nu are nicio legătură în fond cu evenimentele politice din România", a declarat Antonescu, la Radio România Actualităţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro