România și alte nouă țări UE cer Comisiei Europene să schimbe contractele pentru vaccinuri Covid pentru că au prea multe doze | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

România și alte nouă țări UE cer Comisiei Europene să schimbe contractele pentru vaccinuri Covid pentru că au prea multe doze

* un grup de zece țări est-europene a solicitat Comisiei Europene să renegocieze contractele pentru vaccinurile Covid-19, arată o scrisoare consultată de Politico care face referire la o supraaprovizionare cu doze și nevoia de a proteja bugetele de stat

 

Contractele ar trebui să poată fi încheiate „dacă nu mai este nevoie de ele din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, arată una dintre cererile scrisorii. În alte cazuri, ar trebui să fie posibil să fie redus numărul de doze care sunt comandate, astfel încât să reprezinte mai bine cererea pentru seruri.

Scrisoarea a fost trimisă vineri noapte și se adresează comisarului european pentru sănătate Stella Kyriakides. Polonia a condus inițiativa iar scrisoarea mai este semnată de Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia.

Unele țări din estul Europei au sesizat anterior îngrijorările că actualele contracte pentru vaccinuri Covid, semnate la apogeul pandemiei, când UE era supusă unei presiuni publice intense să achiziționeze seruri, le-au blocat în situația de a cumpăra prea multe doze de care acum nu mai este nevoie. Comisia a asigurat până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri Covid, de aproape zece ori mai multe ca populația Uniunii Europene. În februarie, 1,3 miliarde de doze erau livrate.

 

 

„În ciuda semnelor că pandemia se diminuează și că niveluri satisfăcătoare de vaccinare au fost atinse în UE, contractele cu producătorii de vaccinuri oferă o aprovizionare care depășește semnificativ nevoile statelor membre și capacitatea de absorbție a acestora”, potrivit scrisorii.

Țările semnatare argumentează că vaccinurile riscă să expire, date fiind problemele întâmpinate cu donarea dozelor, care sunt „o risipă a resurselor publice ce nu poate fi explicată în mod rezonabil publicului”.

Eforturile făcute de Comisie pentru a reface contractele astfel încât să încetinească livrările de vaccinuri nu sunt suficiente, potrivit grupului de state din Europa de Est. Țările au scris că părțile din contracte care reglementează achizițiile de vaccinuri trebuie schimbate.

Scrisoarea mai face referire la problema vaccinurilor care sunt livrate prea aproape de data expirării, ceva menționat prima dată de țările baltice, și înaintează o cerință pentru o perioadă minimă de depozitare.

Alte cereri includ asigurarea că vaccinurile protejează împotriva celor mai recente variante răspândite în prezent și posibilitatea ca Autoritatea UE pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară să cumpere vaccinuri neutilizate pentru a creea un stoc comun și de asemenea să permită donațiile către restul lumii într-o modalitatea mai coordonată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro