România şi-a exprimat la Paris disponibilitatea de a ajuta Libia în procesul de democratizare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

România şi-a exprimat la Paris disponibilitatea de a ajuta Libia în procesul de democratizare

Conferinţa a fost convocată de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, pentru a oferi posibilitatea noilor autorităţi libiene de a-şi prezenta nevoile şi aşteptările în faţa comunităţii internaţionale.
Potrivit Preşedinţiei, România îşi exprimă susţinerea fermă faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Libiei şi pentru eforturile poporului libian şi ale Consiliului Naţional de Tranziţie de transformare democratică a ţării. Totodată, îşi exprimă disponibilitatea de a împărtăşi din propria experienţă de democratizare, precum şi interesul şi dorinţa de a participa la reconstrucţia democratică şi economică a Libiei.
Conferinţa a oferit prilejul unui schimb util de vederi asupra situaţiei din Libia, asupra necesităţilor pe care le implică perioada de tranziţie după înlăturarea iminentă a fostului dictator Gaddafi şi a susţinătorilor săi, asupra etapelor procesului de tranziţie şi măsurilor necesare pentru reconstrucţie, reconciliere naţională şi desfăşurarea, în perioada următoare, a unui proces electoral democratic, se arată în comunicatul oficial al Preşedinţiei.
Participanţii la reuniunea de la Paris, consacrată situaţiei din Libia, au decis să deblocheze activele îngheţate atunci când Muammar Gaddafi se afla încă la putere, pentru a-i ajuta pe rebelii libieni, a anunţat preşedintele francez Nicolas Sarkozy.
"Este vorba despre circa 15 miliarde de dolari, active libiene din ţările noastre, care vor fi deblocate imediat", a declarat el.
Anterior, UE a anunţat că a ridicat sancţiunile vizând 28 de entităţi, printre care companii petroliere şi autorităţi portuare, pentru a ajuta Consiliul Naţional de Tranziţie libian să refacă economia ţării. Decizia intră în vigoare vineri.
Marea Britanie, Statele Unite şi Franţa au deblocat peste 5 miliarde de dolari săptămâna aceasta, iar alte ţări iau măsuri similare.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat că vrea trimiterea cât mai rapidă în Libia a unei misiuni a Naţiunilor Unite.
Ban a mai spus că rebelii au prezentat cinci priorităţi: promovarea reconcilierii naţionale şi a procesului Constituţiei şi alegerilor, extinderea autorităţii statului şi refacerea serviciilor publice, apărarea drepturilor omului, iniţierea ameliorării economiei şi coordonarea susţinerii de la alţi parteneri.
Cea mai urgentă prioritate este cea umanitară, a subliniat Ban.
Circa 60 de ţări au participat la forumul "Prietenii Libiei", ce a avut loc joi după-amiază, la Paris.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro