România participă la coaliţia forţelor multinaţionale din Irak din iulie 2003, iar, de-a lungul timpului, peste 8.400 de militari români au acţionat pe teritoriul irakian, dintre care doi şi-au pierdut viaţa.
În cei şase ani de misiuni, contingentul românesc a depăşit chiar şi 800 de soldaţi şi s-a diminuat progresiv, începând cu 2006, până la ultimii 365, care au ajuns în ţară la sfârşitul lunii iulie. Zonele principale în care au acţionat militarii români au fost provinciile Al Kut, Tallil, Basra şi Al Nasiriyah.
Până în decembrie 2008, România a participat în cadrul misiunii "Iraqi Freedom", iar, după 1 ianuarie 2009, şi-a schimbat natura operaţiilor, acestea devenind preponderent activităţi non-combat desfăşurate în cadrul misiunii "Iraqi Sunset". În tot acest timp, pe teritoriul irakian au acţionat: un batalion de infanterie, personal de stat major şi de legătură, structuri de informaţii, detaşament de geniu, detaşament medical şi subunităţi de poliţie militară.
De altfel, România este printre puţinele ţări care şi-au menţinut trupele în Irak, după valul masiv de retrageri care a avut loc în 2008. Anul 2006 a marcat retragerea Italiei, Japoniei Şi Norvegiei. În 2007 s-au retras Slovacia şi Danemarca, în timp ce în 2008 s-au retras peste 18 ţări, dintre care Polonia, Cehia, Ucraina, Bulgaria şi Macedonia.
Doi militari şi-au pierdut viaţa în Irak
În aprilie 2006, s-a înregistrat prima victimă de război a contingentului român din Irak. Caporalul Bogdan Valerian Hâncu şi-a pierdut viaţa, împreună cu alţi trei militari italieni, în Nasiriya, în cadrul misiunii Antica Babilonia. O bombă amplasată pe marginea unui drum a explodat chiar lângă maşina blindată în care se aflau, iar convoiul a fost apoi atacat de insurgenţii irakieni. De atunci a mai fost ucis un singur militar român în Irak, la 21 septembrie 2007. Astfel, sublocotenentul Ioan Grosaru şi-a pierdut viaţa în timp ce se afla într-o misiune de patrulare, iar transportorul amfibiu în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv. Militarul a murit după ce şi-a salvat camarazii. El a vrut să-i scoată pe toţi din TAB-ul care lovise o mină. În cadrul misiunilor "Iraqi Freedom" şi "Antica Babilonia" desfăşurate începând cu anul 2003 în Irak, alţi 12 militari români au fost răniţi, potrivit MApN.
Conform statisticilor MApN, suma cheltuită până la 31 decembrie 2008 pentru susţinerea trupelor româneşti pe teritoriul irakian a fost de aproximativ 334.419.281 de lei. În ceea ce priveşte sumele necesare retragerii militarilor şi a tehnicii, Ministerul Apărării a cheltuit 7,5 milioane de lei ani, bani proveniţi din bugetul alocat participării cu trupe la misiuni externe în anul 2009.