Grupul jihadist Al-Mourabitoune a anunţat, într-un mesaj audio semnat de cel care s-a prezintat drept noul lider, rival al algerianului Mokhtar Belmokhtar, că îl deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie. Precizând că vorbeşte în numele lui „Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune", autorul acestei înregistrări în arabă „face apel la guvernul român să acorde o atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deţinut de grup".
„Guvernul român va purta întreaga responsabilitate pentru soarta ostaticului dacă întârzie să profite de ocazia care îi este oferită de a-şi elibera cetăţeanul", susţinea vocea de pe bandă, într-o aparentă referire la lipsa negocierilor cu Bucureştiul. Românul, agent de securitate într-o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkinei Faso, a fost răpit la 4 aprilie de oameni înarmaţi care purtau turbane, dar până în prezent nu a fost avansată nicio revendicare considerată credibilă.
În opinia experţilor, revendicarea pare un nou episod în lupta pentru influenţă în cadrul Al-Mourabitoune, grup născut în 2013 din fuziunea grupului lui Mokhtar Belmokhtar şi a Mişcării pentru unicitate şi jihad în Africa de Vest (Mujao), una dintre formaţiunile jihadiste din nordul Mali vizate de operaţiunea franceză Serval, lansată în ianuarie 2013.
Celula de criză lucrează
Oricum, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a revenit de urgenţă la Bucureşti, unde MAE a convocat Celula de criză interinstituţională pentru a verifica în regim de urgenţă veridicitatea informaţiilor prezentate în ştirea de presă, inclusiv a mesajului audio. Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) care sunt reprezentate în Celula de criză depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român, au asigurat surse oficiale. „Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor stabilite prin metodologia aprobată de CSAT. De asemenea, Celula de criză interinstituţională continuă să colaboreze strâns cu partenerii internaţionali ai României", a punctat MAE.
„Având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze, nefiind aşteptat un rezultat imediat. În cazul care se va confirma autenticitatea mesajului, Celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se încadrează în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen", a subliniat, totodată, MAE.
George Maior trege semnale de alarmă
Fostul director al SRI George Maior atrage atenţia că România nu este scutită de pericolul terorist şi susţine că faptul că ţara noastră este ţintă generică pentru multe organizaţii teroriste trebuie să dea de gândit autorităţilor să implementeze sau să elaboreze legislaţia în domeniu. „Îmi pare rău să aflăm asemenea veşti. Din păcate, nu am informaţii, unii au, probabil, şi SRI şi SIE au atribuţii. Eu am spus că aceste riscuri vor creşte. Atrag serios atenţia că nu suntem scutiţi de pericolul terorist şi iată că nu este vorba doar de teritoriul naţional, care este bine protejat, spun eu, este vorba şi de cetăţeni români peste tot pe glob şi faptul că România este ţintă generică pentru multe organizaţii teroriste trebuie să dea de gândit autorităţilor şi să implementeze legislaţia sau să elaboreze legislaţia pentru care la un moment dat m-am bătut şi am pierdut", a spus Maior, solicitat să comenteze cazul românului răpit.