Tay, robotul online („chat-bot") creat de Microsoft în cadrul programelor sale de inteligenţă artificială, care a fost deconectat, săptămâna trecută, după ce a devenit rasist, sexist şi admirator al lui Hitler în mai puţin de 24 de ore după lansare, a generat noi controverse pe Twitter, după ce a generat un atac de tip „spam" asupra admiratorilor („followers") săi.
Incidentul marchează un nou eşec pentru compania de software, care încearcă să îşi depăşească marii rivali, precum Google, Facebook şi alte firme din domeniul tehnologiei, în cursa de dezvoltare a unor „agenţi virtuali" care să fie capabili să interacţioneze cu oamenii şi să înveţe de la ei, informează Reuters, citat de news.ro.
Conversaţiile purtate de Tay pe reţeaua de microblogging Twitter au fost realizate prin mesaje private, iar robotul online a încetat să răspundă la comenzi, miercuri dimineaţă, după ce a expediat acelaşi mesaj unui număr mare de utilizatori ai acestei reţele de socializare.
„Eşti prea rapid, te rog să iei o pauză", a scris Tay în mesajul expediat unui număr de câteva sute de „followers" de pe Twitter, potrivit unor capturi de imagine ce au fost publicate pe site-ul The Verge.
Robotul Microsoft le-a trimis utilizatorilor de pe Twitter şi un alt mesaj, în care „spunea" că fumează marijuana în faţa unor ofiţeri de poliţie, precizează The Guardian.
Reactivat din greşeală
Spamming (sau spam) este procesul de expediere a unor mesaje electronice nesolicitate, de cele mai multe ori cu caracter comercial, de publicitate pentru produse şi servicii diverse, practicat în industria e-marketingului şi de proprietarii de situri pornografice. Spam-ul se distinge prin caracterul agresiv, repetat şi prin privarea de dreptul la opţiune.
Contul de Twitter al lui Tay a fost reactivat din greşeală, miercuri, în timp ce inginerii de la Microsoft încercau să rezolve problemele de săptămâna trecută care au perturbat considerabil interacţiunile robotului.
„Tay a rămas offline în timp ce făceam o serie de reglaje. În timpul operaţiunii de testare, ea a fost reactivată dintr-o eroare, pe Twitter, pentru o perioadă scurtă de timp", a explicat un reprezentant al companiei Microsoft.
Compania se referă la Tay ca la o femeie, iar fotografia sa de profil de pe Twitter arată un chip feminin.
Extremist, după doar 8 ore
Săptămâna trecută, Tay, trebuia să stea de vorbă pe internet cu „tineri americani cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani" şi să înveţe din acele interacţiuni. Dar, după doar opt ore - şi 96.000 de mesaje publicate pe Twitter -, compania Microsoft a fost nevoită să îi suspende activitatea.
În acest interval, Tay s-a transformat dintr-o admiratoare a oamenilor - „aceşti oameni sunt super cool!" - la „o nazistă totală", agasându-i pe internauţi cu fotografii cu Adolf Hitler şi făcând, pe Twitter, apologia regimurilor totalitare.
De asemenea, Tay a publicat numeroase mesaje rasiste şi negaţioniste: „Bush este vinovat de 11 septembrie", „Hitler ar fi făcut o treabă mai bună decât maimuţa pe care o avem acum în funcţia de preşedinte" şi „Donald Trump este singura noastră speranţă".
În acelaşi registru se înscriu şi îndemnurile la „eradicarea" mexicanilor şi a feministelor, imaginile care le compară pe femeile de culoare cu animale şi multe conversaţii cu conţinut sexual explicit.
În cele din urmă, robotul a fost dezactivat, iar compania Microsoft a prezentat scuze publice pentru insultele expediate de Tay pe Twitter.