Robotica în Brăila! Trei echipe s-au calificat la BRD First Tech Challenge | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Robotica în Brăila! Trei echipe s-au calificat la BRD First Tech Challenge

• “Velocity” - Colegiul “Murgoci”, “Helix” - Biblioteca Judeţeană şi “Rodac” - Liceul “Panait Cerna” sunt cele trei echipe care vor participa la cel mai puternic campionat de robotică din ţară • acestea se vor “bate” cu alte 190 de echipe din 93 de oraşe pentru un loc la etapa mondială de anul viitor din Statele Unite

 

Curiozitate, pasiune, creativitate şi entuziasm! Acestea sunt elementele care i-au adus împreună pe zeci de elevi brăileni cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, adolescenţi care odată ce au gustat din “microbul” numit robotică vor să devină campioni în acest domeniu. Alături de mentorii lor, elevi de la mai multe licee din oraş au format echipele “Velocity”, “Helix” şi “Rodac” şi s-au calificat la cel mai tare campionat de robotică din ţară: BRD First Tech Challenge, competiţie implementată de Asociaţia “Naţie Prin Educaţie”. Ceea ce face special acest concurs este faptul că elevii îşi dezvoltă pe de o parte abilităţile STEM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie, Matematică), iar pe de altă parte învaţă lucruri care le vor fi utile în viaţă, cum ar fi munca în echipă, lucrul pe proiect, spiritul antreprenorial, initiaţiva şi rezolvarea de probleme. Miza concursului este calificarea la etapa mondială care se va desfăşura anul viitor în Statele Unite. În total, 190 de echipe din 93 de oraşe îşi vor “arunca” roboţii în “luptă” pentru a ajunge în etapa mondială, echipele din Brăila fiind încrezătoare în şansele lor.

 

Velocity Robotics - Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”

 

“Velocity” poate fi considerată deja o echipă “veterană” în competiţia BRD First Tech Challenge, elevii Colegiului “Murgoci” urmând să concureze pentru a treia oară. Fie că sunt programatori, constructori sau simpli voluntari, “Velocity” înseamnă Gabriel Albu, Andrei Anghel, Silviu Bălan, Andreea Buzea, Mario Canevici, Radu Dragomir, Horia Dună, Diana Enciu, Cristian Filip, Raluca Gavrilă, Alexandru Gheorghiţă, Călin Gruia, Teodora Harabagiu, Mihail Iancu, Daria Miron, Dimitrie Moldovan, Cristina Neacşu, Bogdan Popescu, Dragoş Pruş, Alexandru Racoviţă, Daria Ritzi, Radu Sărău, Rafaela Scurtu, Alexandra Spiridon- Scurtu, Teodora Ştergărel, Lucian Stroe, Andreea Trifan, Andra Vlad şi Cătălin Vrăbiuţă.

Mentorul echipei este profesorul de informatică Paul Pruş, co-mentor este psihologul Mihaela Cătălina Măxineanu, iar echipa se bucură şi de sprijinul a trei colaboratori: Marius Găliceanu, Florin Talpeş şi Mihai Mocanu. Paul Pruş este cel care a pus bazele clubului de robotică al liceului în urmă cu patru ani şi ne-a mărturisit că la acel moment nu îşi putea imagina că Brăila va ajunge să concureze cu trei echipe în cel mai mare campionat de robotică.

Acum vreo 4 ani de imprimantă 3D nu ştia nimeni. Şi acum toată lumea ştie. A devenit o imprimantă normală. Şi tot acum 4 ani am văzut undeva pe internet prima ediţie a concursului şi mă gândeam că e destul de greu. Chiar nu m-am gândit că o să fac aşa ceva. În câţiva ani a crescut exponenţial fenomenul acesta. Ne-au împins copiii în faţă pentru că au venit din ce în ce mai mulţi să facă robotică”, a spus prof. Paul Pruş.

Echipa „Velocity” este mai închegată ca niciodată şi este încrezătoare că a treia oară va fi cu noroc.

 

Helix Robotics- Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”

 

Anul trecut, la prima lor participare, “Helix” a reuşit să suprindă pe toată lumea când au câştigat premiul “Collins Aerospace Innovate Award!” şi s-au clasat pe locul 8 la nivel naţional. Performanţa lor a fost cu atât mai mare cu cât au fost una dintre cele mai restrânse echipe ca număr de membri (9 membri şi echipa putea avea până la 15 membri), una dintre cele mai tinere echipe din concurs (din cei 9 elevi doi erau de clasa a VII-a şi unul de clasa a VI-a) şi a fost printre puţinele echipe care a avut o fată Driver (Mădălina Ştefu).

În prezent, echipa numără 11 membri, şi anume: Wiliam Toader, Ana-Maria Balaban, Sebastian Arbunea, Mădălina Ştefu, Andrei Popescu, Andreea Mocănescu, Denis Chiriac, Sebastian Roşioru, Andrei Legian şi „mezinii” Elis Chesaru (clasa a VIa - 12 ani) şi Cristian Soiu (clasa a VII-a, 13 ani). Aceştia vin de la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”, Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”, Colegiul “Gh. M. Murgoci”, Liceul “Perpessicius” şi Şcoala “Fănuş Neagu” şi îşi desfăşoară activitatea în marker space-ul de la Bibliotecă, iar mentorii le sunt Octavian Silviu Gheorghe şi Alin Roşioru.

Întrebaţi de ce sunt atraşi de robotică, elevii ne-au oferit un răspuns simplu: aplică teoria pe care o învaţă la ore.

“Prin robotică elevii îşi pot completa instruirea. Ei au o instruire teoretică bună, matematică, fizică, informatică, dar nu aveau unde să o aplice. Ori robotica le îmbină pe toate şi îi forţează să gândească, să găsească soluţii, să aplice legile fizicii, să aplice matematică, să aplice reguli din programare”, ne-a spus mentorul Silviu Gheorghe.

Dacă anul trecut cei din echipa “Helix” au primit târziu kitul de participare şi au fost zile în care au stat până la 3 dimineaţa pentru a termina de construit robotul la timp, sezonul acesta elevii ne-au spus că au planificat totul foarte bine şi sunt motivaţi să facă din nou perfomanţă. 

 

Rodac Robotics - Liceul Teoretic „Panait Cerna”

 

“Rodac” este cea mai nouă echipa de robotică din Brăila, înfiinţată în urmă cu aproximativ o lună de elevii de la Liceul Teoretic “Panait Cerna”, cel care a venit cu ideea fiind chiar Silviu Gheorghe, mentorul echipei “Helix”. Propunerea acestuia a fost imediat îmbrăţişată de Iulian Curte, elev în clasa a XI-a şi olimpic la tehnologia informaţiei.

„Eu, iniţial, am fost speriat! Că eram în timpul orei şi a venit cineva din Consiliul Elevilor şi mi-a spus: «Iulian Curte, în cabinet la directoare imediat»! Colegii au început să râdă, bineînţeles. Când am ajuns în cabinetul doamnei directoare mi-au spus că vor să fac echipa de robotică a liceului. Am fost imediat de acord”, îţi aminteşte Iulian.

Tânărul s-a apucat de recrutări şi în mai puţin de o lună a reuşit să îi aducă alături de el pe Andreea Băjănică, Mihnea Banu, Valentin Bercaru, Gabriel Cioroiu, Robert Dragomir, Nicu Iacob, Andreea Patrianca, Ştefan Satală, Adrian Toica, Cosmin Tudori, George Zugravu şi Cosmin Condruz. Echipei „Rodac” i s-au alăturat mentorii Veronica Picuş, Aurelia Ion şi Ştefan Cudălbeanu, profesori ai liceului, şi deşi nu a trecut nici o lună de la înfiinţarea echipei elevii au schiţat deja robotul. Mai aşteaptă doar kitul de start şi se pot apuca de treabă.

„Ne dorim să promovăm şi să sprijinim dezvoltarea elevilor capabili de performanţă în acest domeniu relativ nou. Pregătirea forţei de muncă de mâine presupune existenţa a patru abilităţi, şi anume: gradul de pregătire a forţei de muncă, abilităţile “soft” şi cele tehnice, precum şi cele antreprenoriale. Cercul de robotică va pune accentul pe formarea şi dezvoltarea acestor abilităţi dar şi pe latura dezvoltării abilităţilor necesare pentru lucrul în echipă”, ne-au spus mentorii echipei Liceului „Panait Cerna”.

 

Brăila, un oraş al roboticii

 

Asta şi-ar dori să vadă în viitor elevii şi mentorii care astăzi formează echipele “Velocity”, “Helix” şi “Rodac”, echipe între care nu există rivalităţi, ci doar o frumoasă relaţie de colaborare. Fiecare grup învaţă de la celălalt, se ajută şi se încurajează reciproc. Şi tare le-ar plăcea să vadă în Brăila un oraş cu tot mai multe cluburi de robotică, un loc în care inovaţia este sprijinită iar comunitatea  se implică, un oraş care arată că se poate. Ei deja fac tot ce pot pe partea lor şi cu fiecare ocazie le transmit din pasiunea lor colegilor mai mici. Au însă nevoie şi de spriinul nostru. Şi nici n-ar fi greu să îi ajutăm! Spre exemplu, firmele pot oferi o sponsorizare prin redirecţionare a 20% din impozitului pe profit datorat statului. E o sponsorizare care nu vă costă practic nimic însă îi ajută foarte mult pe aceşti copii care visează să ajungă la campionatul din America.

Mai multe detalii cum puteţi ajuta cu sponsorizări cele trei echipe, precum şi informaţii despre activitatea lor găsiţi pe paginile de internet ale acestora:

Velocity Robotics Team - Facebook, Instagram;

Helix Robotics Team - Facebook, Instagram, Youtube;

Rodac Robotics Team - Facebook, Instagram, Youtube.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro