* familia Virginica și Petrică Bumbac cultivă legume de ani de zile în propria lor grădină * ei dau asigurări că reușesc să obțină producții frumoase și naturale fără a folosi în exces tot felul de chimicale * roșiile pe care le vând zilele acestea într-o piață din municipiu ajung și până la un kilogram bucata
Într-una din piețele Brăilei, la jumătatea lunii iulie își face apariția o familie de împătimiți cultivatori de legume din Râmnicelu. Nu vin decât cu câteva soiuri de legume, în 3-4 lădițe. Și nu mică ne-a fost mirarea să vedem că familia Virginica și Petrică Bumbac aveau la vânzare ditamai roșiile, unele cântărind între 700 – 800 grame, ba chiar un kilogram! Un asemenea record l-a mai semnalat presa locală din Brăila, în anii '70, când familia Novac (specialiști în agricultură) avea în curte flori, pomi fructiferi, legume și struguri de toată frumusețea. Multe exemplare record: de exemplu, roșii de un kg/bucata și ciorchini cu peste un kilogram de struguri.
Dar să revenim la familia Bumbac: dl. Petrică a fost contabil șef la Depozitul de Armăsari din Râmnicelu, iar soția a lucrat ca economist la Asociația Viticolă din Gradiștea. Ne-au declarat că, după 1990, au deținut 15 hectare teren în extravilan, din care aproximativ un ha de legume. "Ne-am extins apoi suprafața, iar de la două hectare, lucrate timp de 5-6 ani, am revenit la un hectar, în extravilan, cu producții foarte bune, din răsadurile făcute de noi. De-a lungul anilor, culturile ni le-am întreținut noi, împreună cu cei trei copii. Acum sunt mari, la rostul lor! Am trudit cu toții, inclusiv sâmbăta și duminica. De exemplu, băiatul cel mic mergea cu noi în piață la Galați, iar la cei 10 ani ai lui făcea penele la Dacia. Era școala vieții și a muncii cinstite, care le-a prins bine”.
Din cele 15 hectare, familia Bumbac a vândut, la un moment dat, 10, pentru a-și putea întreține copiii la școală dar și pentru a achiziționa un apartament în municipiu.
Acum, după ce au mai înaintat în vârstă, mai cultivă circa 2 hectare de teren în câmp, iar în intravilan au un solar pe circa 300 metri pătrați. ”Dispunem de atestate și certificate de producător și, literă de lege, vindem doar ce producem noi, fără a veni în piață cu produse tratate/forțate chimic «cu lopata»”, ne-au spus cei doi legumicultori. Sau, adăugăm noi, luate din cine știe ce depozite, de la speculanții care, cu tupeu, aduc inclusiv legume și fructe din afara țării, vândute sub eticheta falsă ”Produs în România, la “atractivul” preț de… “90,99lei/kg”.
Pentru familia Bumbac, tot respectul, fiindcă, prin muncă și modestie, își onorează cu cinste îndeletnicirea de adevărați producători, oferind la vânzare produse gustoase, sănătoase și autentic românești.