• fabrica riscă să se închidă, dacă salariaţii nu respectă măsurile de siguranţă în pandemie •anunţul a fost făcut de prefectul Cătălin Boboc, în cadrul unei conferinţe de presă • în ultimele 24 ore au fost înregistrate 39 de noi cazuri şi un deces • după ce Legea carantinei şi izolării a intrat în vigoare, Boboc a declarat că va lua măsuri ferme pentru respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor, cei care încalcă legea riscând amenzi de până la 8.000 lei
Yazaki, cel mai mare angajator din Brăila, riscă să fie închis dacă numărul cazurilor de Covid-19 va creşte. La firma la care lucrează 3.400 de angajaţi au fost depistaţi în ultima perioadă 50 de muncitori confirmaţi cu noul coronavirus. În cadrul unei conferinţe de presă, prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, a atras atenţia asupra riscului epidemiologic, economic şi social pe care un astfel de scenariu îl reprezintă.
“Până acum nu sunt probleme grave la Yazaki dar aici vorbim de foarte, foarte mulţi contacţi pentru că este o firmă foarte mare, lucrează foarte mulţi oameni acolo. Ei vin de peste tot din judeţ, călătoresc cu acele mijloace de transport. De o săptămână păstrăm legătura cu oamenii din conducere şi au luat toate măsurile. Le-au asigurat oamenilor măşti, viziere chiar. Situaţia şi riscul de la Yazaki nu este doar unul epidemiologic. Trebuie să ţinem cont de impactul epidemiologic al unei crize majore care apare acolo, de impactul social, pentru că vorbim totuşi de 3.400 de angajaţi, adică 3.400 de familii din tot judeţul nostru. Şi vreau să fac un apel, în primul şi în primul rând, la angajaţi. La toţi cei care lucrează la Yazaki, la familiile lor, la cei care cunosc persoane care lucrează la Yazaki. Fraţilor, apăraţi-vă locurile de muncă până la urmă! Mai avem o săptămână şi întreaga fabrică intră în acel concediu de vară de două săptămâni. Dacă nu vă luaţi măsuri, dacă nu vă protejaţi, cei care ştiţi că aţi inrat în contact cu cei pozitivi, nu aţi stat acasă, nu aţi anunţat DSP-ul, vom fi obligaţi să luăm măsura închiderii fabricii. Iar asta are un impact economic, social, poate chiar investitorul va spune «Am plecat de la Brăila!» Nu ne permitem să facem treaba asta! Dacă nu suntem cu toţii responsabili vom avea cu toţii de suferit”, a atenţionat prefectul Brăilei.
39 de cazuri noi de Covid-19 şi un deces, în ultimele 24 ore, la Brăila
Asta arată datele Direcţiei de Sănătate Publică Brăila. De asemenea, s-a înregistrat şi un nou deces, numărul persoanelor decedate din Brăila ajungând la 11. Precizăm că de la începutul pandemiei de coronavirus, la Brăila au fost înregistrate, în total, 456 cazuri. Un număr de 167 de persoane sunt internate în spital, din care 18 sunt pacienţi din alte judeţe care au fost transferaţi la Brăila. Mai trebuie menţionat că până acum la nivelul judeţului Brăila, au fost efectuate 4.708 teste.
Legea izolării şi carantinei. Amenzi uriaşe pentru cei care nu respectă regulile
Prefectul Cătălin Boboc s-a arătat îngrijorat de creşterea alarmantă a cazurilor de coronavirus în judeţul nostru şi a făcut din nou un apel la brăileni să respecte regulile pentru a preveni îmbolnăvirile. Iar cum săptămâna aceasta a intrat în vigoare Legea izolării şi carantinei, Boboc a anunţat că vor urma controale “la sânge”, iar cei care nu respectă izolarea sau carantina vor fi sancţionaţi cu amenzi foarte mari, 4.000 lei fiind doar costul aferent cazării în spaţiile destinate carantinei.
“Pentru că marţi a intrat în vigoare această lege şi avem din nou pârghii, aşa cum s-a întâmplat şi anterior publicării deciziei Curţii Constituţionale, cei care sunt contacţi direcţi ai cazurilor pozitive vor fi obligaţi să stea acasă 14 zile. Iar aseară am avut o întâlnire cu colegii de la ISU, Poliţie, Jandarmerie, DSP şi vreau să vă spun că vor fi monitorizaţi 24/24. Vom aloca foarte multe resurse umane pentru această activitate. Dacă reuşim să scădem rata de transmitere, lucrurile vor fi sub control. Cadrele medicale vor face faţă, vom avea paturi pentru toată lumea şi atunci nu va mai fi riscul aşa de mare cum este acum. Şi vreau să fac un apel la brăileni să trateze lucrurile foarte serios. Eu nu cred că cineva preferă să plătească o ditamai amenda, preferă să plătească 4.000 lei spaţiul de carantină, pentru 14 zile de carantină, în loc să stea liniştit acasă, cu concediu medical, pentru că noua lege prevede acum şi lucrul acesta, şi apoi cu banii aceştia să faci altceva. Nu pot să îmi imaginez că cineva riscă să se îmbolnăvească, să îmbolnăvească şi pe alţii, să plătească şi amenzi, pentru că nu înţelege gravitatea situaţiei. Repet, nu vreau să alertez pe nimeni, dar vreau să înţelegem cu toţii că dacă nu facem un efort comun lucrurile pot scăpa oricând de sub control”, a transmis prefectul Brăilei.
Acesta a anunţat că deja s-a început monitorizarea celor care ar trebui să stea în izolare şi carantină. Cum până la intrarea în vigoare a Legii izolării şi carantinei a existat o perioadă în care cei depistaţi pozitiv cu Covid-19 puteau refuza internarea, Boboc a anunţat că marţi aseară au fost rechemaţi la spital 31 de pacienţi.