• încadrat în clasa de risc seismic I, în urma expertizei tehnice realizate de specialiști s-a ajuns la concluzia că cel mai bun scenariu este ca imobilul să fie demolat și să se construiască o clădire nouă, care să respecte toate standardele în vigoare • peste 20 milioane lei este suma la care se ridică valoare investiției, proiectul urmând să fie finanțat prin Programul “Școli sigure și sănătoase” al Ministerului Dezvoltării • din luna februarie a acestui an, corpul B al liceului a fost închis și în prezent nu se mai desfășoară acolo nicio activitate
S-a găsit o soluție pentru corpul B al Liceului de Arte “Hariclea Darclee” din Brăila, clădire ce în luna februarie a acestui an a fost încadrată în clasa de risc seismic I, existând un pericol major de prăbușire în caz de cutremur. După ce municipalitatea, în urma unei licitații publice, a atribuit contractul privind realizarea unei noi expertize tehnice a clădirii, specialiștii au ajuns la următoarea concluzie: corpul B al Liceului de Arte Brăila “nu prezintă siguranță pentru utilizatori din cauza multiplelor disfuncțiuni și degradări ale clădirii”, varianta cea mai bună fiind demolarea și construirea unei noi clădiri prin Programul “Școli sigure și sănătoase”, finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Toată această investiție va costa peste 20 milioane lei:
peste 812.000 lei cu TVA pentru demolarea clădirii și peste 19,5 milioane lei cu TVA pentru construirea unui corp nou.
“Primăria Municipiului Brăila a scos la licitație servicii de proiectare pentru expertiză tehnică actualizată, însoțită de raportul sintetic al evaluării seismice, studiu de teren, studiu topografic, studiu tehnic și alte studii specifice, analiza cost beneficiu și determinarea valorii estimate a obiectivului de investiții propus a se realiza prin programul «Școli sigure și sănătoase» pentru Liceul de Arte, corp B. În conformitate cu adresa Ministerului Dezvoltării și Lucrărilor Publice din 7.04.2023, s-au organizat două licitații publice, pe 19.05.2023 și pe 12.06.2023 la care nu s-a prezentat nicio societate. La cea de-a treia licitație a fost desemnat un câștigător și s-a emis ordinul de începere a lucrărilor de proiectare, din data de 31.08.2023 cu o durată de 15 zile. În data de 14 septembrie, în termen, s-au depus toate documentele la Primăria Municipiului Brăila, au fost analizate și la prima ședință de Consiliul Local, care a fost pe 27 septembrie, a fost inclus acest proiect pe ordinea de zi pentru aprobarea tuturor studiilor și detaliilor pe care le-am enumerat anterior”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir.
Potrivit proiectului de hotărâre “Aprobarea indicatorilor tehnico-economici și analizei cost-beneficiu la obiectivul de investiții «Liceul de Arte Hariclea Darclee - corp B», propus pentru finanțare prin Programul «Școli sigure și sănătoase»”, proiectantul GRS Project Global SRL Iași, care a întocmit expertiza tehnică, a propus două scenarii: consolidarea clădirii actuale sau demolarea corpului B și construirea unui nou imobil.
“Din punctul de vedere al proiectantului și al Primăriei Municipiului Brăila, cea mai sigură și ieftină variantă este cea în care se demolează totul și se construiește un nou corp de clădire, pe actualul amplasament. Se va construi un corp, cu funcționalități noi, care să respecte toate standardele actuale. Finanțare avem asigurată prin acel program al Ministerului Dezvoltării”, ne-a precizat acesta.
Întrebat când anume vor începe lucrările propriu-zise, care ar trebui să dureze 12 luni, edilul ne-a spus că acum “mingea” e în terenul Guvernului.
“Noi am avut ședința de CLM pe 27 septembrie, iar acum documentele vor fi trimise la Prefectură pentru viza de legalitate și foarte repede trimitem la Ministerul Dezvoltării acest proiect cu studiile actualizate. Ministerul va verifica documentele și după aceea va fi demarată și licitația. Mă feresc să dau termene privind începerea lucrărilor pentru că sunt proceduri care nu depind de Primărie. Acum nu știu dacă la Guvern va dura o lună de zile verificarea tuturor documentelor pe care noi le-am trimis sau va dura trei-patru luni de zile. Nu știu nici dacă licitația o va face ministerul sau noi, Primăria. După aceea, mai este un alt element pe care nu îl putem controla. Poate fi ca la licitația de proiectare, unde la primele două licitații nu a venit nicio societate. Abia la a treia licitația am avut participanți. La fel poate fi și la construire. De exemplu, la Independenței s-a adjudecat din prima, la Baldovinești din prima, dar la Calea Galați au fost șase licitații și abia la a șaptea s-a adjudecat, iar la Grigore Alecsandrescu trei licitații și abia la a patra s-a adjudecat”, a argumentat primarul Brăilei.
Până vor începe și vor fi finalizate lucrările de construire a noului corp de clădire, elevii Liceului de Arte vor continua să învețe în două schimburi, lucru ce nu mulțumește pe toată lumea. Din acest motiv, înainte de începerea acestui an școlar s-au căutat spații noi pentru cei 400 elevi care au rămas “pe dinafară” după ce s-a închis corpul B. S-a ajuns la varianta ca aceștia să învețe în clădirea Școlii nr. 6 “Constantin Sandu Aldea”, însă varianta propusă nu putea fi pusă în aplicare.
“Nu era și nu este un scenariu posibil pentru că școala este inclusă într-un proiect pe PNRR aprobat pentru modernizare și urmează să se demareze licitația. Și acesta este motivul. Copiii s-ar fi mutat acolo dar nu se știe cât timp ar fi stat. Cert este că nu terminau anul școlar acolo. Ar fi fost mai mare haos să îi mutăm, ca apoi să căutăm alte spații”, ne-a mai explicat Dragomir.
Corpul B al Liceului, închis din luna februarie
În luna februarie a acestui an, Ministerul Educației a publicat o listă cu școlile ce prezintă un pericol major de prăbușire în caz de cutremur, iar corpul B al Liceului de Arte era singura clădire din sistemul de învățământ public de stat din Municipiul Brăila încadrată în această categorie.
La scurt timp a ieșit la iveală faptul că despre situația privind această clădire se știa încă din 2019, atunci când s-a făcut o expertiză tehnică cu privire la structura de rezistență a corpului B. Cum timpul a trecut și nu s-a luat nicio măsură, în anul școlar precedent, chiar înainte de începerea cursurilor, părinții au lansat o petiție prin care solicitau tuturor autorităților - Primărie, Prefectură, Inspectoratul Școlar și Ministerul Educației - acordarea de urgență a unui alt imobil. “Clădirea se află într-o stare avansată de degradare ce pune în pericol viața și sănătatea elevilor și a cadrelor didactice”.
După ce numele Liceului de Arte s-a regăsit pe lista publicată de Ministerul Educației, conducerea unității de învățământ a decis să închidă clădirea și să nu se mai desfășoare activități în acel spațiu în care învățau 400 elevi de la mai multe specializări, în total fiind 22 săli de clasă. Decizia a provocat însă nemulțumire în rândul cadrelor didactice și angajaților din rândul personalului auxiliar, care au protestat în fața Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila pentru a cere spații în care să își poată desfășura activitatea. Ulterior s-a decis ca elevii să învețe în două ture, dimineața și după-amiaza.
În luna aprilie, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila, a anunțat că 31 de unități de învățământ vor primi finanțare prin Programul Național de Investiții ”Școli sigure și sănătoase”, printre care și Liceul de Arte.