Risc de imbolnavire in gradinite | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Risc de imbolnavire in gradinite

Pe 12 septembrie, aproximativ 10.000 de prescolari vor trece pragul gradinitelor, fara a avea insa analizele profilactice efectuate, desi acestea constituie conditia principala, impusa prin lege, ca cei mici sa poata intra in colectivitate.
Deoarece a fost imposibila efectuarea analizelor pentru numarul mare de copii intr-o perioada de aproximativ 20 de zile, Directia de Sanatate Publica Braila (DSP) a decis prelungirea perioadei de efectuare a acestora, avind in vedere ca nu sint nici materiale sanitare cu care sa se lucreze si nici capacitate umana. "In consecinta, copiii vor intra in colectivitate in urma consultului medical efectuat de medicul de familie, care va mentiona starea de sanatate a prescolarului. Daca micutul sufera de o afectiune acuta sau contagioasa, nu va intra in colectivitate. Parintii insa, trebuie sa aiba grija sa efectueze analizele necesare pentru intrarea celor mici in colectivitate", a declarat directorul DSP, dr. Lucica Scutaru. Aceasta a explicat ca, in cazul in care se depisteaza un purtator (sanatos) de agent patologic, se face sterilizare prin tratament. Din copiii consultati de catre medicul de familie in vederea intrarii in colectivitate, celor care prezinta semne de boala respiratorie sau digestiva li se da bilet de trimitere catre Centrul Medical pentru Copii, cu suspiciunea de diagnostic si se recomanda analize medicale.
Totodata, pentru a evita aglomeratia de la Directia de Medicina Preventiva, pentru efectuarea setului de analize la prescolarii care vor merge din 12 septembrie la gradinita, directorul DSP considera ca prioritate ar trebui sa aiba copiii care merg la cresa sau la gradinita cu program prelungit.
In ceea ce priveste Centrul Medical pentru Copii (CMC), conform contractului-cadru, incheiat in octombrie 2004, pe anul 2005 nu exista fonduri alocate pentru medicina preventiva, pentru ca aceste analize inseamna a controla daca prescolarul este purtatorul unui microb. Laboratorul din cadrul CMC efectueaza analize doar pentru a stabili diagnosticul. "Pentru anul 2006 avem in vedere sa propunem, in noul contract-cadru pe care Casa de Asigurari de Sanatate a judetului Braila (CJAS) il va trimite spre aprobare Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, decontarea acestor analize profilactice, efectuarea lor urmind sa fie impartita pe mai multe laboratoare, care sint in relatii contractuale cu CJAS", a mai declarat dr. Scutaru. Potrivit aceleiasi surse, conform contractului-cadru incheiat pentru acest an, analizele profilactice nu pot fi facute gratuit decit la Departamentul de Medicina Preventiva al DSP, in limita capacitatii de lucru si intr-un timp mai lung, depasind termenul de 12 septembrie, data la care se vor deschide gradinitele.
Totodata, trebuie mentionat ca laboratorul din cadrul CMC nu poate efectua intregul set de analize profilactice (exudatul faringian, coprocultura, examen coproparazitologic), ci doar examenul de coprocultura al carui cost este de 180.000 lei ROL. Costul unui astfel de set de analize se ridica la 325.000 lei ROL/copil, suma suportata de CJAS Braila.
In prezent, la CMC sint incadrati noua medici, din care sase sint pensionari. CMC functioneaza ca ambulatoriu de specialitate (ca Centru Medical). Ca si in cazul celorlalte unitati de ambulatoriu, si activitatile prestate de CMC sint cuantificate in puncte, care se acorda in functie de numarul de consultatii sau numarul de servicii medicale oferite inmultit cu valoarea punctului, comunicata de CJAS.
Estimarea sumei decontate de CJAS se face la momentul incheierii contractului-cadru pe anul respectiv. Banii pe care CMC ii primeste reprezinta rezultatul activitatii care se desfasoara aici.
De asemenea, si laboratorul din cadrul CMC a primit, la acreditare, un punctaj acordat pe anumite criterii de dotare, conform legislatiei in vigoare. In prezent, in acest laborator lucreaza trei biochimisti, un medic si cinci asistente medicale. Important de mentionat este ca laboratorul are autorizatie sa efectueze un numar restrins de analize.
In concluzie, suma mica de bani acordata CMC se explica prin punctajul mic obtinut de aceasta unitate medicala. Surse din cadrul DSP, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, au relatat ca se are in vedere reorganizarea CMC, in vederea eficientizarii acestuia.
Insa, pina la reorganizarea CMC sau pina la repartizarea efectuarii analizelor profilactice pentru cei mici pe mai multe laboratoare, ramine riscul ca printre micutii care incep de luni gradinita sa fie si copii care, desi au primit avizul epidemiologic de la medicul de familie, sa aiba afectiuni nedepistate de acesta din urma.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro