* în cadrul unei conferințe de presă pe care a organizat-o, ieri, la sediul Inspectoratului Școlar, Cătălin Canciu a explicat care a fost problema cu reducerea numărului de clase la liceele de elită, poveste ce a iscat un “război” al declarațiilor între acesta și primar * Canciu nu a ezitat să îl atace la rândul său pe Dragomir, spunând despre afirmațiile edilului-șef că nu sunt decât “politicianisme”
După ce, marți seara, primarul Marian Dragomir a trimis un comunicat de presă în care se arăta revoltat de decizia noii conduceri a Inspectoratului Județean (ISJ) Brăila de reducere a claselor la mai multe licee din Brăila, numind demersul “abuziv și imoral”, Cătălin Canciu a “ripostat”. Ieri, în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul ISJ Brăila, noul inspector școlar general a luat la “puricat” comunicatul transmis de primar.
Mai întâi, acesta a declarat că nu ar fi vorba de nicio decizie de reducere a numărului de clase de a IX-a care se vor înființa anul școlar viitor, ci doar de o propunere și de discuții cu directorii. Concret, Canciu a spus că fosta conducere a ISJ-ului ar fi mărit “din pix” numărul de clase la liceu, propunând 87 de clase, deși pentru anul școlar viitor ar fi doar 2.228 elevi ce se pot înscrie într-a IX-a. Mai departe, cum în fiecare clasă trebuie să existe 28 de elevi, acesta a explicat că, legal, se pot înființa 80 de clase.
“Când am văzut că sunt mai multe clase propuse decât elevi pe care îi avem, am discutat cu directorii de la Murgoci, Bălcescu, Iorga și Ghica să renunțe la o clasă. Nu le-am zis o specializare anume. Da, am tăiat de la elita Brăilei. Nu am făcut-o niciodată. Dar și Bălcescu și Iorga și Murgoci dacă și-ar propune 20 de clase cu siguranță le-ar realiza. Dar ce facem cu partea inferioară a clasamentului, cu liceele tehnologice? Două, trei, patru licee nu ar realiza nici măcar o clasă. Din păcate, discuțiile au fost trunchiate și s-a înțeles cu totul altceva. «Cătălin Canciu a venit să taie!» Ceea ce nu este adevărat!”, a declarat acesta.
Inspectorul școlar general a ieșit apoi “la atac”, spunând că Marian Dragomir nu ar înțelege diferența între rețea școlară și plan de școlarizare, iar prin acel comunicat a transmis un mesaj “instigator, tendențios, politicianist, cu puternice tendințe de populism”.
“Nu există niciun interes propriu, nicio practică dictatorială ci o intrare în legalitate. Mie îmi pare rău că domnul primar se ia de partea pe care o știe cel mai bine: politicianismul (...) Îl sfătuiesc să fie mai atent cu problemele școlii, cu problemele oamenilor care cunosc acest sistem și îmi pare rău că lucrurile nu sunt ca la creșterea de porumbei. Aici este școală, sunt strategii, sunt statistici, sunt atâtea și atâtea analize pentru că vorbim de zeci și zeci de mii de copii pentru care avem o responsabilitate extrem de mare”, a mai spus acesta.
Canciu a ripostat și la acuzația că ar fi dat mai multe clase Liceului de Arte, acolo unde este profesor de geografie.
“Aici se dovedește un lucru foarte interesant. Nici difuzorul, difuzorul fiind fostul inspector școlar general, și nici receptorul, domnul primar, nu au înțeles de fapt ce s-a întâmplat la Liceul de Arte. De fapt, la Liceul de Arte nu s-a întâmplat nimic pentru că acolo sunt cam dintotdeauna 4 clase: una de muzică, una de arte plastice, o clasă de arhitectură și una de arta actorului. Fosta conducere a tăiat o clasă din pix, fără să indice clar acea clasă, în condițiile în care Liceul de Arte are rezultate, are efectivele complete la clase, are profesori titulari pe acele specializări. Nu mai spun de faptul că domnul primar își dorește foarte mult să fie înconjurat de elevi la spectacole, festivități de tot felul, pe Faleză, în Parcul Monument... De cele mai multe ori Liceul de Arte trebuia să se prezinte acolo cu elevii artiști să cânte, să recite poezii, scenete. Și nu o să le spun directorilor Liceului de Arte, ci colegilor mei să boicoteze toate activitățile Primăriei ca domnul primar să înțeleagă importanța acestui liceu și să nu mai facă afirmații pe care nu le stăpânește în integralitate. Nu a fost vorba de nicio suplimentatre pentru că eu sunt profesor la Liceul de Arte. Patru clase au fost întotdeauna acolo pentru patru specializări”, a mai declarat inspectorul școlar general.
Ministerul Educației vrea să reducă numărul de elevi dintr-o clasă
În timp ce între primar și șeful învățământului brăilean se duce un “război” al declarațiilor, lucrurile se pot rezolva de la Ministerul Educației. Sorin Câmpeanu vrea să propună modificarea metodologiei pentru reducerea numărului de elevi la clase începând din toamnă, după cum a declarat Canciu în cadrul conferinței de presă. Concret, dacă acum într-o clasă sunt 28 de elevi, din toamnă pragul maxim va fi între 24-26 elevi într-o clasă. Dacă se va lua implementa această decizie, asta înseamnă că în Brăila e posibil să fie mai mult de 87 de clase la a IX-a, deci niciun liceu nu va pierde nicio clasă, iar tot acest “război” se va stinge.