Mergi la conţinutul principal

Rezultatele testelor de laborator arata ca iaurturile Danone nu erau contaminate cu dioxina

Rezultatele testelor efectuate la laboratorul european de referinta de la Budapesta asupra iaurturilor Danone suspectate ca ar fi contaminate cu un nivel ridicat de dioxina arata ca produsele sint sigure pentru consumul uman, nivelul de dioxina fiind in limita admisa.
"Rezultatele arata ca nivelul de dioxina este sub limita prevazuta de regulamentele europene. Testele au fost realizate prin metoda de confirmare si au aratat ca nivelul de dioxina este de 0,22 picograme la gramul de grasime, iar limita maxima admisa este de 3 picograme la gramul de grasime, deci este mult sub limita", a declarat pentru MEDIAFAX presedintele Autoritatii Nationale Sanitare veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis.
El a adaugat ca sechestrul asupra loturilor de iaurt va fi ridicat, iar firma decide daca lotul care avea data de expirare 11 septembrie va fi reintrodus in consum.
"Am inteles ca firma nu doreste sa reintroduca totusi in consum cantitatile", a spus Roatis.
Reprezentantul ANSVSA a precizat ca, in total, au fost sechestrate 44.000 de pahare cu iaurt, de cite 125 de grame fiecare.
Loturi de iaurturi cu fructe ale companiei Danone au fost retrase din magazinele din Romania, ca urmare a unei suspiciuni de contaminare cu dioxina a ingredientului guma de guar. Cele doua loturi aveau data de expirare 20 august, respectiv 11 septembrie.
Autoritatea veterinara din Ungaria a anuntat, marti, ca testele efectuate pina in prezent pe guma guar nu au depistat prezenta dioxinei in mostrele prelevate de la alimente, amintind ca Romania a cerut teste de laborator.
Un total de 6.794 de produse vindute de peste 5.000 de companii au fost verificate dupa ce Uniunea Europeana a anuntat descoperirea a 80 de produse cu guma guar care continea substante toxice, dintre care sapte au fost transportate in Ungaria. Este posibil ca aproximativ 610 companii sa fi primit produse infestate, a avertizat Uniunea Europeana.
Dioxina are potential toxic si cancerigen, fiind daunatoare pentru sanatatea omului.
Aditivul E 412, cunoscut sub denumirea de guma guar, este folosit de obicei ca emulsificator si stabilizator in compozitia unor alimente precum lactate, inghetate, produse de panificatie si din carne si este obtinut dintr-o tufa de fasole indiana care se cultiva in India, Pakistan, sudul Statelor Unite. Din punct de vedere tehnologic, guma de guar are de opt ori puterea de ingrosare a amidonului din porumb, numai o cantitate foarte mica fiind necesara pentru a produce o viscozitate suficienta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro