Rezultatele Recensământului Internațional al Păsărilor de Apă MidWinter 2022 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Rezultatele Recensământului Internațional al Păsărilor de Apă MidWinter 2022

Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Așa cum anunțam într-un articol la începutul lunii ianuarie, în perioada 10 - 31 ianuarie 2022 a avut loc recensământul păsărilor de apă (cunoscut sub denumirea MidWinter Count). Considerat un eveniment important de către ornitologii din țara noastră dar și de către cei ce iubesc ieșirile în natură, acest eveniment este organizat la nivel internațional de către Wetlands International, iar în România este coordonat de către Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus.

În Brăila evenimentul a fost organizat de către Sucursala Brăila a Societății Ornitologice Române și a avut loc la Lacu Sărat I și II, sâmbătă 15 ianuarie 2022. Cu toate că evenimentul a fost promovat ca în fiecare an, atât în mediul online cât și în Ziarul Obiectiv, am participat doar șapte persoane. Lacu Sărat II era înghețat în proporție de 50-60% dar, cu toate acestea am avut o dimineață frumoasă cu multe păsări observate dar cel mai important a fost faptul că am putut să socializăm și să me revedem unii după mult timp.

La MidWinter 2022, la nivel național, au participat în total 201 observatori, care au acoperit 494 de locații. Au fost numărate 826.495 de păsări, dintre care 733.834 de exemplare (88,8 % din total) aparțin speciilor acvatice, care sunt ținta acestui recensământ anual. Au fost identificate 172 de specii, dintre care 80 (46,5 %) sunt specii acvatice, dependente de zonele umede.

Spre deosebire de anul precedent, recensământul de anul acesta s-a bazat complet pe voluntari (alături de care au colectat date și angajați ai celor două organizații). Este îmbucurător faptul că prin implicarea voluntară a observatorilor s-au obținut rezultate care au depășit ca amploare pe cele înregistrate anul trecut, când acoperirea s-a făcut prin finanțare în cadrul unui proiect național.

 

Au fost observate următoarele specii acvatice (numărul din paranteză arată poziția de anul trecut din Top 10):

1. rață mare (Anas platyrhynchos) – 211.541 exemplare (locul 1 în 2021)
2. li
șiță (Fulica atra) – 99.620 exemplare (locul 2 în 2021)
3. gârli
ță mare (Anser albifrons) – 76.891 exemplare (locul 3 în 2021)
4. pesc
ăruși mari (Larus cachinnans/michahellis) – 58.982 exemplare (nu a fost în 2021 în primele 10 specii)
5. pesc
ăruș râzător (Larus ridibundus) – 45.910 exemplare (nu a fost în 2021 în primele 10 specii)
6. cormoran mare (Phalacrocorax carbo) – 40.365 exemplare (locul 5 în 2021)
7. ra
ță mică (Anas crecca) – 25.966 exemplare (locul 4 în 2021)
8. ra
ță cu cap castaniu (Aythya ferina) – 24.119 exemplare (locul 6 în 2021)
9. ra
ță moțată (Aythya fuligula) – 20.746 exemplare (locul 7 în 2021)
10. gâsc
ă de vară (Anser anser) – 18.310 exemplare (locul 10 în 2021)

 

Cele mai numeroase efective de păsări, altele de cât cele acvatice, au aparținut următoarelor specii:

1. cioară de semănătură (Corvus frugilegus) – 19.731 exemplare
2. graur (Sturnus vulgaris) – 14.263 exemplare
3. porumbel gulerat (Columba palumbus) – 10.931 exemplare
4. st
ăncuță (Corvus monedula) – 9150 exemplare
5. porumbel domestic (Columba livia f. domestica) – 7895 exemplare
6. co
țofană (Pica pica) – 3080 exemplare
7. sticlete (Carduelis carduelis) – 2873 exemplare
8. cioar
ă grivă (Corvus corone cornix) – 2624 exemplare
9. vrabie de câmp (Passer montanus) – 2564 exemplare
10. vrabie de cas
ă (Passer domesticus) – 1464 exemplare

 

Tot în cadrul acestui recensământ au fost văzute și unele specii mai rar observate la noi îm țară, sau altele, care pot fi considerate la capitolul specii interesante pentru această perioadă: corcodelul de iarnă (Podiceps auritus – 18 exemplare), lebăda mică (Cygnus columbianus – 840 exemplare), gâsca egipteană (Alopochen aegyptiacus – 1 exemplar), gâsca de semănătură (Anser fabalis – 17 exemplare), rața catifelată (Melanitta fusca – 19 exemplare), rața neagră (Melanitta nigra – 4 exemplare), rața de ghețuri (Clangula hyemalis – 5 exemplare), pescărușul argintiu (Larus argentatus – 1 exemplar), pescărușul asiatic (Larus ichthyaetus – 252 exemplare), pescărușul negru (Larus marinus – 2 exemplare), flamingul (Phoenicopterus roseus – 3 exemplare).

În afara speciilor acvatice menționăm fâsa de stâncă (Anthus petrosus), inărița (Acanthis flammea), acvila de câmp (Aquila heliaca), acvila țipătoare mare (Clanga clanga), șoimul dunărean (Falco cherrug).
Dintre speciile de interes conservativ ridicat, identificate în cadrul acestui recens
ământ, amintim gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis – 624 exemplare) și pelicanul creț (Pelecanus crispus – 1.433 exemplare).

În paralel s-a desfășurat în sud-estul României și recensământul sincron al speciilor de gâște. Acest recensământ este dedicat strict speciilor de gâște și are loc în locuri cunoscute ca zone de aglomerare (odihnă și hrănire în perioada de iarnă). În total au fost numărate 421.376 exemplare de gârliță mare (Anser albifrons), 23.641 exemplare de gâscă cu gât roșu (Branta ruficollis), 5.688 exemplare de gâscă de vară (Anser anser). Ca în fiecare an, au fost înregistrate și specii mai rare, precum gârlița mică (Anser erythropus – 5 exemplare), gâsca de semănătură (Anser fabalis – 34 exemplare) și gâsca neagră (Branta bernicla – 1 exemplar).

La Lacu Sărat Brăila, în cadrul evenimentului la care am avut plăcerea să iau parte ca organizator, au fost identificate următoarele specii de păsări: lebăda de vară, rața cârâitoare, călifar alb dar și un călifar roșu, rață mare, pescăruși, gârliță mare, cioara de semănătură, cioara grivă, stăncuța, florinte, etc. Participanții la acest eveniment sunt persoane iubitoare de natură, de drumeții, oameni care au mai participat la acest tip de evenimente alături de mine, învățați cu vremea rece, dar care apreciază acest tip de ieșiri în natură. Pentru prima dată de când am organizat acest eveniment am avut onoarea să participe și un coleg din cadrul Sucursalei București a SOR.

În speranța că doar vremea v-a împiedicat să participați la acest eveniment, vă promit să fac în așa fel încât, să vă anunț din timp când voi organiza alte evenimente de acest gen.

Sursa de informare:

https://www.sor.ro/recensamantul-international-al-pasarilor-de-apa-midwinter-2022/

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro