Rezultatele EuroBirdwatch 2023 la nivel național! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Rezultatele EuroBirdwatch 2023 la nivel național!

Ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a inițiat o nouă rubrică "Să iubim natura" cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Dragostea pentru natură și păsări, în special, ne fac pe toți cei ce ne dedicăm timpul voluntar acestui eveniment și numai lui, să fim copii măcar pentru o zi. Pentru cei care iubesc păsările, fiecare perioadă din an are ceva demn de interes... ornitologic. Dar sunt anumite momente când păsărarul este mai ocupat, iar listele de observații mai interesante. Toamna, cu a ei migrație, aduce EuroBirdwatch, păsări multe, specii rare. Căci este un timp ideal să te îndrăgostești de păsări. Orice moment dedicat observării și fotografierii păsărilor este unul nou și special, încărcat cu o energie unică ce poate fi doar trăită, cuvintele fiind de prisos. Am trăit un astfel de moment, încărcat de o energie specială, trebuie să recunosc că a fost ceva deosebit, deoarece în viața mea de ornitolog nu am avut șansa, decât foarte rar, să fiu înconjurat la propriu de minim 5.000 de păsări. Dacă în urmă cu vreo doi ani am trăit pe Balta Tătaru un eveniment apropiat ca și număr de păsări, dar cu rațe și gâște, de data aceasta a venit rândul graurilor. Vă spun că este un spectacol unic să fii înconjurat pe laterale și deasupra de atât de multe păsări.

Din nefericire, la Brăila, nu este un interes prea mare pentru astfel de excursii ornitologice, sau poate eu nu sunt destul de abil încât să reușesc să vă scot din case nici cu descrierile minunatelor zone pe unde merg și nici cu fotografiile deosebite pe care vi le dăruiesc cu drag. Cu toate acestea, Brăila este pe harta ornitologică europeană cu acest eveniment, ceea ce nu este puțin pentru noi specialiștii, iar eu mă încăpățânez să țin în continuare Brăila pe această hartă ornitologică. Este încă o bucurie atunci când vedem specii de păsări pe care le credeam deja plecate, dar ele trec totuși să ne salute înainte de a pleca spre alte zări.

Migrația de toamnă a păsărilor ne arată, de fiecare dată, că un alt ciclu se apropie de final. Că vom spune în curând „Adio!” încă unui an, ornitologic sau nu. Este mai grandioasă decât migrația de primăvară, întrucât ne oferă spectacolul marilor grupuri de păsări pregătite pentru marea aventură transcontinentală. Când vedem pajiștile cu sute de berze, stufărișul în care coboară să se odihnească nenumărate rândunele, cerul brăzdat de stoluri mai mari sau mai mici de zburătoare temerare, parcă simțim altfel magia naturii. Și, pentru câteva clipe, conștientizăm mai pregnant că suntem doar o parte a unui întreg, chiar dacă acea parte de ale cărei acțiuni depind din ce în ce mai mult restul locuitorilor planetei.

Pe cât de impresionantă este călătoria păsărilor spre locurile de iernare, pe atât de obositoare și periculoasă se dovedește a fi, pentru mare parte din ele. Obstacolele pe care le întâlnesc în drum pun la mare încercare speciile, pe unele ducându-le spre un declin accelerat. Reducerea sau dispariția zonelor de popas, din cauza agriculturii, zone unde păsările se odihnesc și se hrănesc de-a lungul traseului, vânătoarea și braconajul atât în Europa, cât și în Africa și Asia, parcurile eoliene de pe rutele cele mai aglomerate de migrație, secetele din cartierele de iernare, toate pun o presiune din ce în ce mai mare pe păsările migratoare. De aceea, pentru a putea veni cu măsuri de protecție și conservare cât mai realizabile, e necesar ca specialiștii să aibă date din teren, cât mai multe și mai repetitive.

Aici EuroBirdwatch aduce un aport deosebit, deoarece numărătoarea păsărilor migratoare se realizează de către toți partenerii BirdLife în același timp, primul sfârșit de săptămână din octombrie, an de an. Am ieșit și noi în 30 septembrie și 1 octombrie, am adunat date și le-am adăugat celor colectate de păsărarii europeni.

Am fost 125 de participanți la 27 de evenimente/ieșiri în toată țara. Suntem mulți, suntem puțini, nu știu. Ideea este că suntem pasionați. Am numărat 54.118 păsări sălbatice, migratoare, sedentare sau în pasaj în Satu Mare, Iași, Cluj, Argeș, Brăila și mai ales Dobrogea. Aici, pentru a cincea toamnă la rând, am organizat Maratonul ornitologic – Big Day de la Agigea, alături de Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” Agigea a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Și aici am avut bucuria de a ne întîlni cu acei boboci menționați în titlu, copii și tineri dornici să cunoască mai bine păsări și să petreacă timp în natură.

Clasamentul național a suferit modificări, graurul a revenit pe primul loc și rața mare a ajuns din nou pe poziția a treia. Pescărușul râzător este o prezență nouă pe podium, față de anul trecut.

Locul 1 – Graurul (Sturnus vulgaris) cu 13.820 exemplare;
Locul 2 – Pesc
ărușul râzător (Larus ridibundus) cu 4659 exemplare;
Locul 3 – Ra
ța mare (Anas platyrhynchos) cu 4181 exemplare;

La nivel european cele mai multe evenimente au avut loc în Ungaria, Olanda și Belgia, cei mai mulți participanți au fost în Grecia, Ungaria și Suedia, cele mai multe păsări observate în Finlanda, Suedia și Olanda.

Clasamentul european s-a modificat și el, doar gâsca călugăriță a mai rămas pe podium dintre premianții EBW 2022:

Locul 1 – Gâsca călugăriță (Branta leucopsis);
Locul 2 – Porumbelul gulerat (Columba palumbus);
Locul 3 – Graurul (Sturnus vulgaris).

A fost un EuroBirdwatch foarte călduros, cu temperaturi de vară, de aceea în unele locuri nu au fost observate păsări în numere atât de mari ca în anii precedenți. Cu creșterea temperaturilor din această perioadă a anului se modifică și obiceiurile migratorilor, mare parte din păsări plecând mai târziu sau, în cazuri mai dramatice, nemaiplecând deloc. Dar, toate datele sunt binevenite și vor fi folosite de specialiști în proiectele viitoare de conservare.

De aceea, revenim cu invitația de a ieși în natură cât mai des și de a culege date cu fiecare ocazie. Poate fi ușor, folosind aplicația Ornitodata (mai multe detalii despre utilizarea Ornitodata puteți citi aici) pe tot parcursul anului, sau Uite Barza! pentru recensământul berzelor albe în iunie-iulie.

Sursa de informare:

https://www.sor.ro/toamna-se-numara-si-bobocii-eurobirdwatch-2023/

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro