* din cei 348 candidați brăileni care au participat la proba scrisă, doar 138 candidați au reușit să obțină note peste 7, ceea ce înseamnă o promovabilitate de 40% * procentul e mult sub cel de anul trecut, când a fost de 60% * cea mai mică notă obținută de un candidat a fost 1.40, iar cea mai mare 9.75 * și la nivel național rezultatele sunt dezastruoase, fiind cea mai slabă promovabilitate din ultimii 5 ani, după cum a transmis Ministerul Educației
Rezultate de-a dreptul rușinoase la Titularizare! Zeci de cadre didactice din Brăila care au susținut în luna iulie examenul prin care se pot angaja pe perioadă nedeterminată într-o școală au obținut note de 2, 3 și 4, asta deși unii dintre ei le predau elevilor de 15, 17 ani sau 19 ani. Concret, doar 138 de profesori din totalul celor 348 de candidați brăileni care au participat la proba scrisă au reușit să obțină nota 7, cât era necesar pentru a promova examenul și a ocupa un post de titular. Asta înseamnă o promovabilitate de 40%, mult sub cea de anul trecut, când 60% dintre profesori au luat note peste 7. Dramatic este că 78 de profesori au rămas “corigenți” la Titularizare, adică au luat note sub 5, cea mai mică notă fiind 1.40, a unui candidat de la Movila Miresii care a dat examen pentru un post de profesor documentarist în județul Ialomița. Conform legii, profesorul documentarist este cadrul didactic care are misiuni pedagogice, culturale, de comunicare și de gestiune, favorizând învățarea socială și colectivă, lucrând la centrele de informare și documentare. Mai trebuie spus că acest candidat avea o vechime de 8 ani în sistem.
Conform rezultatelor finale afișate la începutul lui august pe site-ul titularizare.edu.ro, sunt 132 de candidați care au note între 5 și 6.99, ceea ce înseamnă că pot ocupa un post de suplinitor și se pot angaja pe perioadă determinată.
Trebuie însă spus că au fost obținute și note foarte bune la Titularizare, cea mai mare la proba scrisă fiind 9.75, obținută de o profesoară din Urleasca (Traian), care a susținut examenul pentru un post de educator.
Note de 2 și 3 la profesori cu o lungă experiență la catedră
Conform rezultatelor publicate pe site-ul titularizare.edu.ro, și în acest an sunt candidați brăileni care au obținut note foarte mici la examen. Spre exemplu, la disciplina Educație fizică și sport s-au luat note de 1.71, 1.95 sau 2.85. Alte exemple sunt la Istorie, unde un candidat a obținut nota 1.60, sau la disciplina Informatică și Tehnologia informației, unde un candidat a luat nota 2.35. Exemplele continuă cu un candidat care a susținut Titularizarea la disciplina Educație economico-financiară și a luat nota 3.05, în timp ce un candidat care a dat concurs pentru un post de învățător a luat nota 2.75.
Dacă majoritatea notelor prezentate anterior au fost luate de candidați care nu au mai lucrat în învățământ sau abia și-au terminat studiile, există și situații în care dascăli cu o vastă experiență la catedră au luat note rușinoase la titularizare. Spre exemplu, pentru posturile de învățători, un profesor cu grad didactic II și 19 ani vechime în sistem a luat nota 2.95. Aceeași notă a luat-o și un alt dascăl cu 14 ani vechime în învățământ.
La educatori, nota 2.45 a fost obținută de un dascăl cu 11 ani vechime în învățământ, nota 2.95 de un candidat cu 7 ani experiență la catedră, iar nota 3.20 de un candidat cu 17 ani vechime.
Există însă și un dascăl cu grad didactic I care a dat chix la Titularizare. Este vorba despre un profesor care a susținut examenul la disciplina Educație muzicală și a luat nota 4.50, acesta având o experiență de 14 ani la catedră.
Mai există candidați cu note mici și la disciplinele Limba română - 3.20, notă obținută de o profesoară cu 12 ani vechime; Arte vizuale plastice - 3.20, notă obținută de un candidat cu 10 ani experiență la catedră; Educație muzicală - 4.30, notă obținută de către un dascăl cu 13 ani vechime.
46%, promovabilitatea la nivel național
Rezultatele finale de la examenul de Titularizare 2021 sunt cele mai slabe din ultimii 5 ani, promovabilitatea fiind de 46%, în scădere față de rezultatele consemnate anul trecut: 58,66% în 2020.
La proba scrisă s-au prezentat 27.301 candidați din totalul de 34.120 de candidați înscriși. În centrele de evaluare au fost notate 25.059 de lucrări, deoarece 2.193 de candidați s-au retras din concurs din motive personale sau medicale, în conformitate cu prevederile metodologiei, 8 candidați au fost eliminați pentru fraudă, iar lucrările a 41 de candidați au fost anulate din motive legate de nerespectarea metodologiei. Candidații eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu au putut fi repartizați pe posturi didactice în anul școlar 2021-2022. Din totalul candidaților care au susținut examenul, doar 11.000 au reușit să obțină note peste 7. Mai trebuie spus că au fost depuse 6.248 contestații, din care 6.045 au avut nota schimbată.
Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a declarat că rezultatele cele mai slabe au fost obținute de proaspeții absolvenți de învățământ superior. Totodată, acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la slaba pregătire a profesorilor care nu au reușit să obțină măcar nota 5.
Mai trebuie spus că la începutul lunii august s-a făcut repartizarea pe posturile de titulari (angajare pe perioadă nedeterminată). Acolo unde a existat concurență, postul este ocupat de candidatul cu cea mai mare notă la Titularizare.