• la limba română, 70% dintre candidaţii brăileni au primit nivelul “experimentat”, iar alţi 22% nivelul “avansat” • competenţele continuă cu proba digitală, care se va desfăşura pe 16, 19 şi 20 februarie • aproape 150 de elevi vor “scăpa” de acest examen, aceştia echivalându-şi proba în baza unui certificat cu recunoaştere internaţională
Elevii brăileni s-au descurcat excelent la prima probă orală din cadrul examenului naţional de bacalaureat. La proba de evaluare a competenţelor în limba română, desfăşurată pe 12 şi 13 februarie, aproape 70% dintre candidaţi au fost evaluaţi cu nivel “experimentat”, iar alţi 22% cu nivelul “avansat”.
Subiectele au fost elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi au cuprins texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care permitea tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.
Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, la examen au fost aşteptaţi 1.871 elevi, din care 29 au fost absenţi. Astfel, din cei 1.842 de candidaţi care au susţinut proba, 1.258 au primit nivelul “experimentat”, 413 nivelul “avansat” şi doar 171 nivelul “mediu”.
De precizat că cel mai bine s-au descurcat elevii de la “Murgoci”, toţi cei 199 de candidaţi reuşind să primească “experimentat”, urmat de “Bălcescu” şi “Perpessicius” cu un procent de 99%.
Reamintim că probele orale din cadrul bacalaureatului nu sunt evaluate prin note sau calificativ admis/respins, ci prin stabilirea unui nivel de competenţă: experimentat, avansat sau mediu. Practic, toţi elevii care se prezintă la examen promovează proba. Totuşi, aceste competenţe sunt importante deoarece fără ele candidaţii nu pot participa la probele scrise.
Mâine încep competenţele digitale. Zeci de elevi “norocoşi” au “scăpat” de această probă
Mâine începe cea de-a doua probă de competenţe din cadrul examenului naţional de bacalaureat, cea digitală. Dacă pentru unii elevii aceasta poate fi un stres, alţii pot “răsufla” uşuraţi că au scăpat de un examen. Vorbim de 143 de elevi brăileni care şi-au echivalat proba în baza unui certificat ECDL (European Computer Driving Licence) sau CERTIPORT (Internet and Computing Core Certification). Potrivit metodologiei, elevii care promovează, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere europeană pentru certificarea competenţelor digitale au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de evaluare a competenţelor digitale la bacalaureat.
Competenţele digitale vor continua şi în zilele de 19 şi 20 februarie, urmând ca pe 21 şi 22 februarie să se desfăşoare proba orală într-o limbă străină.
Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat din prima sesiune sunt programate între 25 şi 28 iunie.
Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, peste 177.000 de elevi din clasele a XII-a şi a XIII-a, dar şi absolvenţi din promoţiile anterioare, s-au înscris să susţină examenul maturităţii.