Mergi la conţinutul principal

Rezultate foarte bune la Olimpiada tehnica si Concursurile profesionale

Ziua de ieri a fost una de odihna pentru elevii si profesorii implicati in Olimpiada la disciplinele din aria curriculara Tehnologii si la Concursul profesional. Elevii si profesorii au vizitat orasul, au facut o plimbare in statiunea Lacu Sarat si au participat la croaziera pe Dunare oferita de organizatorii olimpiadei.
Profesoara Romita Lupascu, inspector general in Ministerul Educatiei, a spus ca cei 59 de membri ai comisiei de evaluare sint epuizati de efortul depus. "Valorile tezelor sint nenominalizate. Deocamdata pot sa spun ca nu sint rezultate spectaculoase, dar la fiecare specializare avem doua sau trei lucrari care se apropie de 100 de puncte. Nu am desigilat lucrarile pe considerentul ca aceasta zi, oferita prin amabilitatea gazdelor noastre, sa fie una de bucurie pentru toti copiii. In jurul orei 16.00, astazi (n.r. ieri), vom desigila tezele si vom afisa rezultatele la prima proba. Nu avem incidente, elemente care sa ne dea o stare de insatisfactie", a apreciat profesoara Romita Lupascu.
In privinta continuarii traditiei olimpiadelor la disciplinele tehnice, prof. Lupascu a fost ferma, acestea vor continua, in schimb, nu a putut sa spuna ce se va intimpla cu Scolile de Arte si Meserii. Conform noului proiect al invatamintului preuniversitar acestea ar trebui sa dispara, insa proiectul a fost propus sub conducerea ministrului Hardau. Cum s-a schimbat ministrul, s-ar putea schimba si viziunea, asa ca nu este nimic sigur. "In ce priveste numarul de ore si ponderea pregatirii in specialitate se incearca o combinatie intre ceea ce inseamna pregatire practica intr-un laborator tehnologic si teorie. Daca vorbim despre diminuarea normelor, ea se justifica, pentru ca in situatia amintita practica nu se mai poate realiza cu clasa impartita in doua. Ponderea acestor ore de practica este aceeasi cu cele din invatamintul european. Este vorba de obtinerea unor competente cheie, foarte pragmatice. Din invatamint, dupa absolvirea anului de completare, elevul nu trebuie sa aiba deprinderi pentru un anume utilaj, ci sa aiba competente pentru a se putea adapta oricarei situatii. Aceasta este conceptia curriculara la nivelul ministerului. Toate formarile cadrelor didactice vizeaza ridicarea de la aspectele foarte concrete. Nu se urmareste abstractizarea, ci ridicarea la un nivel macro, astfel incit invatarea sa fie de tip formativ", a mai spus inspectorul general Romita Lupascu.

Din punctul de vedere al admiterii olimpicilor la facultate autonomia universitara nu functioneaza

Si presedintele Comisiei nationale de evaluare, prof. univ. dr. ing. Costea Budulan, de la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi, este multumit de evolutia elevilor in cadrul olimpiadelor si concursului, de competentele dovedite de acestia. Cei mai buni, ocupantii primelor trei locuri, vor avea, conform legii, locul asigurat la o facultate de profil. Cei care obtin mentiuni, chiar daca au medii foarte bune, nu se bucura de acest privilegiu. "Regulamentul a fost stabilit de Ministerul Educatiei. Noi, ca presedinti, cel mult putem propune ca numarul celor care au acces direct la facultate sa creasca. Noi am vrea sa putem acorda acest drept si celor cu mentiuni, insa din punctul de vedere al admiterii olimpicilor la facultate autonomia universitara nu functioneaza. Noi o sa propunem sa fie admisi si cei cu mentiuni, iar daca la nivel de tara vor fi mai multe asemenea propuneri s-ar putea sa se schimbe ceva", a spus prof. univ. dr. ing. Costea Budulan. Daca se va lua o asemenea masura va fi posibil ca numarul studentilor foarte buni si interesati de ceea ce studiaza sa creasca. "De 30 de ani, de cind lucrez in invatamintul superior, am observat ca 30% dintre studenti sint foarte interesati si acestia ajung imediat sa fie cautati de firme. Ceilalti isi gasesc si ei de lucru, dar depinde mult de performanta lor, de firma in care lucreaza si de vointa lor", a mai spus presedintele comisiei de evaluare, prof. univ. dr. ing. Budulan.
In urma evaluarii lucrarilor scrise si practice, elevii vor putea obtine la olimpiada premiile I, II, III, mentiuni si doua premii speciale
oferite de vicepresedintele Consiliului Judetean Niculina Moisescu, unul in nume propriu si altul din partea Ligii Femeilor din Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro