• în urma soluţionării contestaţiilor la proba scrisă, rata de promovare la Brăila este de aproape 43%, mai mică decât media naţională de 49,71% • în judeţul nostru au fost depuse 60 de contestaţii, unii candidaţi cerând o a doua opinie chiar şi la lucrări de nota 1 sau 2 • doar un profesor a reuşit să obţină 10
S-au publicat şi rezultatele finale la proba scrisă din cadrul concursului naţional pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar (Titularizare 2018). Conform unei analize realizate de redactorii “Obiectiv” pe baza informaţiilor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, doar 4 din 10 candidaţi au reuşit să obţină o notă mai mare sau egală cu 7, cât era necesar pentru a ocupa un post de titular, rata de promovare fiind de aproape 43%, sub media naţională de circa 50%. Astfel, din totalul celor 305 candidaţi care au susţinut proba, 132 de profesori au acum note peste 7, iar alţi 117 au note între 5 şi 6.99. Un număr de 56 de cadre didactice nu au reuşit să ia nici măcar nota 5, necesară pentru a ocupa un post de suplinitor. Un singur candidat a reuşit să obţină nota 10, lucrarea perfectă fiind realizată de Adina Elisabeta Catrina (educator).
Reamintim că, iniţial, la testarea scrisă au fost aşteptaţi 391 de candidaţi, dintre care 39 au absentat şi 47 s-au retras în timpul examenului.
Au luat 1 şi au contestat nota
Nici în acest an nu au lipsit notele de 1, 2 sau 3, de unde rezultă că profesorii nu s-au pus cu “burta pe carte” pentru acest examen. Însă asta nu i-a împiedicat pe unii dintre ei să conteste rezultatul obţinut. Este şi cazul unui candidat care a dat concurs pentru disciplina Educaţia Fizică şi Sport şi care a primit iniţial nota 1. După reevaluare, “supriză!”. Nota lui a urcat la 1.30. Tot la Sport a cerut reevaluarea lucrării şi un alt candidat care luase iniţial nota 1.55. Însă dacă la colegul său corectorii au fost “generoşi”, la acesta nota a scăzut de la 1.55 la 1.5 . Au existat cazuri în care notele şi aşa mici au scăzut şi mai mult. În această situaţie se află un dascăl care a susţinut examenul pentru a ocupa un post de educator. Acesta a luat în primă fază nota 3.65, iar în urma reevaluării lucrării nota a scăzut la 3.25.
La fel ca la Definitivat, şi la Titularizare există destule situaţii în care candidaţi cu nota 9 şi 10 la inspecţia la clasă au luat 2, 3 sau 4 la proba scrisă.
De la nota 3, la nota 7
La fel cum se întâmplă şi la examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat, nici la examenele destinate profesorilor nu puteau lipsi diferenţele uriaşe între primul şi alt doilea rând de corectori. Spre exemplu, un profesor care a dat concurs pentru a ocupa un post de învăţător probabil a fost şocat când a văzut prima dată nota 3.9. A făcut contestaţie iar nota finală este de 7.10, adică o diferenţă de 3,2 puncte, notă ce îi asigură acum o şansă la un post de titular.
Un alt exemplu este cel al unui profesor de muzică. Când s-au afişat primele rezultate acesta avea nota 2, iar după recorectare a primit 5.15, suficient cât să aspire la un post de suplinitor.
Per total, din cele 60 de contestaţii depuse, 52 de lucrări au primit în urma reevaluării o notă mai mare sau mai mică.
Repartizarea candidaţilor pe posturile pe perioadă nedeterminată s-a realizat în cadrul unei şedinţe publice organizate de ISJ Brăila, marţi, 25 iulie. Ieri, 26 iulie, a avut loc repartizarea pe posturile didactice de predare vacante a cadrelor titulare în învăţământul preuniversitar anterior înscrierii la concurs, care au participat la examen şi au obţinut minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului, cu păstrarea statutului de cadru didactic titular.
“Miercuri au fost ocupate posturile cu o viabilitate de 4 ani, 38 de posturi pe perioadă nedeterminată, de către cei care au obţinut peste 7 la scris şi la inspecţia la clasă la Titularizare. Joi au fost ocupate 6 posturi de către titularii sistemului care au participat la examen şi au obţinut nota 7. Vineri va avea loc etapa de pretransfer consimţit în învăţământ a celor care şi-au depus dosare în luna mai şi ale căror posturi nu au fost ocupate în cele două zile. Cei care nu au obţinut note sub 5 la examenul de Titularizare se pot înscrie între 23-24 august pentru concursul de suplinire organizat la nivel judeţean, suplinitori calificaţi sau fără studii corespunzătoare postului. Înscrierile se fac la Liceul «P. Cerna»“, ne-a declarat Dan Gheorghiţă, inspector şcolar general adjunct.
Peste 3.500 de profesori din toată ţara, “corigenţi” la Titularizare
Ministerul Educaţiei a publicat un comunicat de presă referitor la rezultatele finale obţinute de profesori la examenul de Titularizare. Astfel, statistica arată că
din totalul celor 24.070 de candidaţi, 3.511 candidaţi au luat note între 1 şi 4,99, adică un procent de (16,39%). Alţi 7.245 de dascăli au avut note cuprinse între 5 şi 6.99 (33,81). Sunt însă şi 10.528 de candidaţi cu note între 7 şi 9,99 (49,13%), iar alţi 124 de profesori au primit nota maximă.