Mergi la conţinutul principal

Rezultate Definitivat 2018! Două note de 10 şi patru note sub 5

• înainte de contestaţii, dintre cei 97 de profesori brăileni care au participat la proba scrisă, 60 au luat note între 8 şi 10 • rata de promovare a examenului este de 74,23% • cea mai mică notă obţinută a fost 4.05

 

Primele rezultate la examenul naţional de definitivare în învăţământ (Definitivat 2018) au fost afişate ieri, iar notele obţinute de cei aproximativ 100 de profesori brăileni care au susţinut proba scrisă sunt mult mai bune decât cele înregistrate de colegii care au trecut recent prin Titularizare. Astfel, conform datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, din cei 97 de candidaţi care au participat la proba scrisă, 60 au luat note între 8 şi 10, restul de 37 de candidaţi având note sub 8. Însă, dacă la Titularizare au fost note de 1, 2 şi 3, la Definitivat cea mai mică notă a fost 4.05, obţinută de un dascăl care susţinea examenul pentru limba engleză. În ceea ce priveşte statistica notelor între 8 şi 10, situaţia se prezintă astfel: 20 de profesori au luat note între 9 şi 9.99, iar alţi 38 între 8 şi 8.99. Au fost două note de 10, cei care au făcut o lucrare perfectă fiind Veronica Oana Preda (învăţământ primar) şi Marius Cristian Marchidanu (Educaţie Fizică şi Sport).

Notele obţinute la proba scrisă au o pondere de 70% în calculul mediei finale. Acestea se cumulează cu notele obţinute la cele două inspecţii la clasă şi la evaluarea portofoliului profesional, iar în final candidaţii trebuie să aibă minim 8 pentru a fi declaraţi promovaţi. Conform rezultatelor iniţiale, la Brăila, rata de promovare (medii peste 8) este de 74,23%.

Reamintim că iniţial s-au înscris la proba scrisă a Definitivatului 119 candidaţi,  dar 7 dintre ei au absentat, iar 15 s-au retras în timpul examenului, după ce au văzut subiectele. Examenul a cuprins 14 discipline de concurs.

 

10 la inspecţii, 4 la proba scrisă

La nivelul judeţului nostru, din totalul celor 97 de lucrări scrise, doar 4  au fost notate sub 5. Însă candidaţii care au dat chix la scris s-au descurcat excelent la inspecţiile la clasă, aşa cum reiese în urma publicării primelor rezultate. Spre exemplu, un candidat care a susţinut examenul pentru limba engleză a luat 4.05 la testul scris, în condiţiile în care avea 9.50 şi 10 la cele două inspecţii la clasă, respectiv 10 la evaluarea portofoliului. La fel s-a întâlmplat şi cu un alt dascăl care a dat examen pentru limba franceză. Acesta avea 10 pe linie la toate cele 3 probe, dar la scris lucrarea a primit doar 4.7. De remarcat că cele mai multe note obţinute de candidaţi la inspecţiile la clasă şi evaluarea portofoliului sunt între 9.50 şi 10.

Rezultatele finale la Definitivat se vor afişa la centrele de examen şi pe site-ul definitivat.edu.ro în data de 27 iulie.

 

75,75%, promovabilitatea la nivel naţional

Ministerul Educaţiei anunţă că procentul de promovare (medii mai mari decât 8) înregistrat de candidaţii care au susţinut proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământul preuniversitar (sesiunea 2018) este de 75,75% - înainte de soluţionarea contestaţiilor.

În această sesiune, 8.670 de candidaţi au dobândit dreptul de a susţine proba scrisă. Au fost prezenţi în sălile de examen 8.101 candidaţi (93,44%), 695 de candidaţi s-au retras, 5 candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă, iar 4 lucrări au fost anulate în centrele de evaluare. Astfel, din totalul de 7.397 de candidaţi evaluaţi la proba scrisă, 5.603 de candidaţi au obţinut note între 8 şi 10. Dintre aceştia, 169 de candidaţi au fost notaţi cu 10. În schimb, 301 candidaţi au primit note sub 5.

Ponderea mediilor între 8 şi 10 atinge procente de peste 80% în judeţele Gorj (84%), Dolj (82%), Argeş (81,9%), Cluj (81,1%) şi în municipiul Bucureşti (80,54%). Spre deosebire de anii anteriori, în niciun judeţ nu s-a înregistrat o rată de promovare sub 50%. Rate relativ reduse se consemnează în judeţele Olt (64,9%), Călăraşi (63,5%), Vaslui (60,6%) şi Covasna (57,1%).

Personalul didactic care nu trece de examenul de Definitivat poate fi angajat doar pe perioadă determinată. Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar şi au dreptul de a deveni titular şi de a participa ulterior la susţinerea examenelor pentru obţinerea gradelor didactice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro