Amenzi de aproximativ 2 miliarde lei vechi şi bunuri în valoare de alte 2 miliarde lei - acestea au fost realizările acţiunii "Riposta", desfăşurată în perioada 11 - 13 noiembrie. Deşeuri de fier colectate sau transportate ilegal, lemne comercializate la colţ de stradă sau şoferi cu alcool în sânge sunt doar câteva din neregulile descoperite. De departe, însă, cele mai multe se referă la mărfuri pentru care nu au fost găsite documente, indiferent că e vorba de ţigări alcool, legume, fructe sau cereale.
Principalul obiectiv al acţiunii "Riposta" a fost cel de asigurare a unui climat de ordine şi siguranţă, prin prevenirea şi descurajarea faptelor de natură penală sau contravenţională. În activităţile desfăşurate în acest scop au fost angrenaţi poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, împreună cu cei de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră, de la Biroul de Transporturi şi jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean. Pe parcursul celor trei zile, la sediul Poliţiei Municipiului au ajuns peste 100 de persoane, care au fost verificate în bazele de date. Oamenii legii au controlat sute de maşini, conducătorii auto depistaţi că au comis diferite abateri fiind sancţionaţi şi au verificat activitatea a 276 de unităţi comerciale. Astfel s-au constatat 656 de contravenţii, aplicându-se amenzi în valoare totală de 193.830 de lei, dar şi 22 de infracţiuni. "Prin aceste acţiuni s-a urmărit prevenirea şi combaterea faptelor antisociale care s-ar putea comite în mediul urban şi rural, depistarea persoanelor care comercializează sau transportă ilegal cereale, legume, fructe, material lemnos, deşeuri din fier, ţigări etc., dar şi a celor care se sustrag executării pedepselor privative de libertate ori care se sustrag cercetărilor în cauze penale aflate în lucru. De asemenea, s-a avut în vedere şi reducerea accidentelor rutiere şi a victimizării populaţiei prin depistarea şi identificarea persoanelor care încalcă prevederile legale referitoare la regimul circulaţiei rutiere", a precizat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.
Poliţiştii au confiscat bunuri în valoare de peste 200.000 lei
Cele mai multe nereguli descoperite în această perioadă se referă la bunuri pentru care nu există documente de provenienţă, ce au fost confiscate de anchetatori. Spre exemplu, în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, în zona portuară a fost identificat V.V. (29 de ani) din comuna Dobroteşti, judeţul Teleorman, care transporta cu un autotir 38.000 kg porumb boabe. Bărbatul a prezentat un aviz de însoţire, emis în data de 9 noiembrie, de o societate din judeţul Prahova, precum şi borderoul de achiziţii prin care societatea a cumpărat aceeaşi cantitate de porumb de la conducătorul auto. Ofiţerii au continuat verificările împreună cu comisari din cadrul Gărzii Financiare Brăila, constatând, în urma cântăririi, că în autotir se transportau 39.880 kg porumb boabe şi că şoferul nu are terenuri agricole care să justifice întreaga cantitate de porumb vândută.
Porumbul, în valoare de 29.670 de lei, a fost lăsat în custodie la o societate de profil, urmând a se continua verificările pentru clarificarea situaţiei de fapt. Tot în trafic a fost depistat şi B.P. (35 de ani) din comuna Mohocea, judeţul Vrancea, care transporta cu o autoutilitară 1.500 kg seminţe de floarea-soarelui, ambalată în saci, acesta declarând că este administrator al unei societăţi comerciale din Vrancea. După efectuarea verificării documentului de însoţire a mărfii şi a cântăririi bunurilor a rezultat că, în realitate, cantitatea transportată era de 4.030 kg, pentru cantitatea de 2.530 kg acesta nedeţinând documente de provenienţă sau de însoţire a mărfii. Poliţiştii l-au sancţionat contravenţional pe şofer, cu amendă în valoare de 6.000 lei şi au confiscat cantitatea de 2.530 kg de floarea-soarelui.
Vineri, pe raza comunei Ulmu a fost descoperit buzoianul C.A., din comuna Vadu-Păsii, ce transporta 660 kg deşeuri din fier şi aluminiu, fără a avea autorizaţie. În aceeaşi zi, poliţişti de la Postul de Poliţie Transporturi Feroviare Brăila au fost sesizaţi telefonic de un tehnician telecomunicaţii că s-a întrerupt circuitul telefonic între Staţia C.F. Brăila şi Halta Baldovineşti. Cercetările au stabilit că în zona km 229 lipseşte un cablu interurban din cupru, în lungime totală de 115 m, cu armătură din plumb şi înveliş din vinilin. Acţionând în acea zonă, poliţiştii i-au depistat ascunşi în vegetaţie, la circa 50 de metri de locul comiterii furtului, pe B.M. (34 de ani) şi D.N. (27 de ani), ambii din municipiu. Cei doi au fost conduşi la sediul Postului de Poliţie T.F. Brăila pentru cercetări, unde li s-au întocmit dosar penal. Prejudiciul a fost recuperat.
În noaptea de 13 spre 14 noiembrie, lucrători din cadrul Poliţiei Oraş Însurăţei l-au depistat pe F.F. (36 de ani) din comuna Stăncuţa, în timp ce se afla la discoteca din localitatea de domiciliu, având asupra sa un pistol cu gaze. Cercetările au fost preluate de poliţişti de la Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, stabilindu-se că acesta nu deţinea permis de port armă şi că pistolul a fost introdus în ţară de în cursul anului 2009, în mod ilegal. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.