Proba orala a examenului de bacalaureat, evaluarea competentelor de comunicare în limba româna, care a început de ieri, este apreciata de candidati ca fiind usoara. De altfel, si emotiile sunt ceva mai mici pentru ca probele se dau cu doi profesori din scoala, iar unul dintre cei doi este chiar profesorul de la clasa. Fiecare liceu si-a organizat Centrul de examen pentru propriii candidati, asigurând si înregistrarea video a examenului.
La Grupul Scolar "Brâncoveanu" presedintele comisiei de bacalaureat pentru evaluarea diferitelor competente este directorul adjunct, prof. Simona Cojocea. Aici sunt de examinat doar 14 candidati, desi în an terminal au fost trei clase, doua la zi si una la seral. Cei care nu s-au înscris sunt corigenti. "Noi am separat salile de examen de celelalte în care se desfasoara cursurile elevilor nostri, ca sa nu fie deranjati cu ceva candidatii. Am asigurat si supravegherea video cu ce camere am avut în scoala, iar pentru bagaje si telefoane mobile am avut o sala separata. Camerele video vor înregistra, iar la final vom stoca informatiile. La camere au acces doar persoanele autorizate. Speram sa nu avem cumva o cadere de curent", a spus prof. Simona Cojocea. Pentru probele scrise, fiecare scoala care va da examenul în centrul de la "Brâncoveanu" va aduce camere video pentru supraveghere, daca pâna atunci nu vor veni cele noi, achizitionate de minister. Conditiile create pentru examen au usurat sarcina candidatilor. "Am avut emotii mari la început, dar când am vazut subiectele m-am linistit. Sunt multumita de mine", a spus Alina Fodor. Emotii a avut la început si Lucia Dutu, dar ea a spus ca s-a descurcat foarte bine, ca a stiut sa raspunda cerintelor pentru ca au facut pregatire la clasa. "M-am descurcat bine, subiectele nu au fost grele. Sper sa ma descurc si la proba scrisa", a spus si Alina Dragut, fiind constienta ca greul la proba scrisa începe. În ceea ce priveste supravegherea video, candidatele au spus ca aproape au uitat de camera, ca prezenta acesteia în niciun caz nu le-a afectat raspunsul.
Si la Grupul Scolar "Moisil" evaluarea competentelor de comunicare în limba româna s-a desfasurat în conditii bune. Candidatii ieseau fericiti din sala. "A fost usor. Mi-a picat un subiect pe care-l stiam. Eu lucrez de la 15 ani în IT si mi-a picat ceva despre comunicarea prin e-mail. A fost bine", a spus Ionut Custura. Si lui Georgian Dumitriu i s-a parut usor, desi a recunoscut ca a avut ceva emotii. El a spus ca i s-a parut interesant, mai ales ca a fost primul sau examen. Aici presedintelele comisiei de bacalaureat pentru evaluarea competentelor este directorul Ani Gagu. "Din cei 90 de elevi din anii terminali au intrat în bacalaureat doar 23, pentru ca doar ei au reusit sa se ridice la un standard acceptabil pentru a intra în examen. Ei au primit pe parcursul anului scolar testari la diferitele discipline de examen, ca la bacalaureat. Cei a caror medie la aceste testari nu a trecut de cinci au ramas corigenti si nu au putut intra în examen", a spus directorul Ani Gagu.
Evaluarea competentelor continua si azi
Evaluarea competentelor de comunicare la limba si literatura româna continua si azi, iar la câteva licee chiar si mâine. Evaluarea competentelor digitale va avea loc între 18 si 22 iunie, iar evaluarea competentelor lingvistice într-o limba de circulatie internationala este programata pentru perioada 25 - 27 iunie. Prima proba scrisa, la limba si literatura româna, are loc pe 2 iulie, iar proba scrisa obligatorie a profilului se va sustine pe 4 iulie. Atunci, absolventii de profil real vor da proba la matematica, iar cei de la profil uman la istorie. Proba la alegere a profilului si specializarii se va sustine pe 6 iulie. Rezultatele preliminare se afiseaza pe 8 iulie, iar rezultatele finale, dupa contestatii, se vor afla pe 13 iulie.
La Braila sunt sapte centre de examen pentru probele scrise: "Balcescu", "Murgoci", Liceul cu Program Sportiv, "Iorga", "Nenitescu", "Brâncoveanu", "Moisil". Centrele de evaluare sunt organizate la "Sebastian" si "Aslan".