Şi ultima probă de evaluare a competenţelor a trecut cu bine pentru majoritatea celor înscrişi. Astăzi mai au de susţinut această probă doar 326 de candidaţi din cei 1.754 înscrişi.
Ieri, la Colegiul "Murgoci" toţi candidaţii ieşeau mulţumiţi din sala de examen. "Trebuia să vorbesc despre cadouri, să spun dacă-mi place să ofer şi să primesc cadouri. La subiectul doi trebuia să vorbesc despre un moment dificil din viaţa mea şi am vorbit despre hobby-ul meu, dansul, la care a trebuit să renunţ pentru că acum am alte priorităţi, iar la subpunctul trei trebuia să vorbesc despre importanţa educaţiei în viaţa noastră. A fost destul de uşor", a spus Antoaneta Culea. "A fost destul de simplu, întrebări relativ uşoare, au vrut să vadă cum interacţionăm într-o discuţie. Eram speriat la început, dar a fost simplu. Şi ieri a fost la fel, nu am avut probleme la rezolvări", a spus uşurat şi candidatul Vali Damian. Şi la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" candidaţii ieşeau mulţumiţi de la evaluare, dar recunoşteau, totuşi, că au avut dificultăţi la comunicarea în scris. "Am răspuns la marea majoritate a întrebărilor, a fost bine. Ieri am avut emoţii mai mari, simţeam că nu mai începe proba odată, dar până la urmă a fost bine", a spus Marta Sălbatecu. O altă candidată, Andreea Toader, a spus că nu a fost nici greu, nici uşor: "Mie mi-a picat să spun dacă respectul şi relaţiile dintre oameni sunt folositoare şi dacă iubirea este principala sursă a omenirii. Întrebările au fost interesante, dar a fost mai greu cu exprimarea în engleză. Ziua de ieri mi s-a părut grea, textele au fost lungi, destul de grele, dar m-am descurcat".
Parafrazarea unei zicale sau a unui proverb a pus cele mai multe probleme
Despre această formulă de evaluare a competenţelor, profesoara Elena Dumitriu de la Colegiul "Murgoci" susţine că este o opţiune interesantă faţă de ceea ce era înainte, la proba orală. "Nu este rău că s-a optat pentru această structură mai complexă a examenului pentru că se bazează pe relaţionarea cunoştinţelor elevului. Unele întrebări sunt personale, iar altele de cultură generală. Subiectul care a creat ceva probleme a fost cel în care li se solicita parafrazarea unei zicale sau a unui proverb. Aici unii dintre ei a trebuit să fie ajutaţi. În special cei care au avut doar două ore pe săptămână, nu au avut timp suficient să înveţe foarte bine gramatica, dar nu se pune problema că nu ar putea să comunice. Este bine că s-a renunţat la citirea acelui text care era destul de mare şi de complicat, iar citirea lui necesita cel puţin 20 de minute. Trebuiau să gândească fiecare întrebare şi examenul era puţin grăbit. Acum totul se desfăşoară în tihnă, iar subiectele sunt mai accesibile", a explicat profesoara Elena Dumitriu.
După această probă urmează cele scrise, săptămâna viitoare. Prima probă va fi la limba şi literatura română, luni, 2 iulie, iar proba scrisă obligatorie a profilului se va susţine pe 4 iulie. Atunci, absolvenţii de profil real vor da proba la matematică, iar cei de la profil uman, la istorie. Proba la alegere a profilului şi specializării se va susţine pe 6 iulie. Rezultatele preliminare se afişează pe 8 iulie, iar rezultatele finale, după contestaţii, se vor afla pe 13 iulie.
Întârziaţii de la Bac dau azi prima parte a probei C
* ei au avut noroc, pentru că în alte judeţe au fost candidaţi care nu au susţinut examenul din vina directorului liceului, astfel că ministerul a aprobat deschiderea subiectelor de rezervă
Cei şapte candidaţi din Brăila, care au întârziat la prima probă de evaluare a competenţelor de comunicare într-o limbă modernă, ce s-a dat luni, de la ora 12.00, vor putea susţine astăzi examenul cu subiecte de rezervă. Ei au avut noroc că Ministerul Educaţiei a aprobat reluarea probei pentru mai mulţi elevi din judeţele Bacău şi Gorj, care nu au susţinut proba din vina directorilor liceelor respective, deoarece aceştia nu au organizat examinarea în şcoală când trebuia, conform metodologiei.
Ca urmare, toţi elevii din ţară care nu au reuşit din diverse motive să participe la examenul de luni, vor putea susţine proba astăzi, cu subiectele de rezervă. Întârziaţi au mai fost în Bucureşti şi judeţele Alba, Botoşani, Buzău, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Maramureş, Timiş, Teleorman.