Mergi la conţinutul principal

Rezultate BAC, sesiunea de toamnă. Promovabilitate de 34,1% la Brăila, locul doi pe țară

* din cei 246 candidați din promoția curentă care au susținut probele examenului, doar 84 au reușit să promoveze

 

Vineri, 25 august, au fost afișate rezultatele inițiale la Bacalaureat, sesiunea a doua (august-septembrie 2023). În județul nostru promovabilitatea în rândul promoției curente este 34,1%, din cei 246 candidați prezenți doar 84 reușind să obțină minim media 6, cât era necesar pentru a promova ”examenul maturității”. Cea mai mare medie în această sesiune este 8,58, a unui absolvent de la Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga”.

Potrivit unei raport al Ministerului Educației, pe cele trei filiere statistica se prezintă astfel: filiera teoretică - 42,3% (din 71 candidați au promovat 30), filiera tehnologică – 24,4% (din 135 candidați au promovat 33), filiera vocațională – 52,2% (din 40 de candidați au promovat 21).

Legat de promovabilitatea pe licee, după rezultatele transmise de Inspectoratul Școlar Județean Brăila, statistica arată astfel: Colegiul ”Murgoci” - 100% (un singur candidat), Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga” – 100% (doi candidați), Liceul de Arte – 70,59% (17 candidați), Liceul Teoretic ”Mihail Sebastian” – 62,59% (16 candidați), Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” - 57,14% (7 candidați) și Liceul Teoretic ”C. Angelescu” Ianca – 57,14% (7 candidați).

Sunt și două licee cu 0% promovabilitate: Liceul Tehnologic ”Matei Basarab” Măxineni (un candidat) și Liceul Tehnologic ”Nicolae Oncescu” Ianca (6 candidați).

Rata generală de promovare (promoția curentă și promoțiile anterioare) este de 32%, mai mica față cea de anul trecut (36,4%). Din cei 339 candidați care s-au înscris inițial să susțină examenul, la probe s-au prezentat 353 candidați. În urma afișării rezultatelor inițiale, 240 candidați au fost respinși și 113 au promovat.

După ambele sesiuni ale examenului, Brăila este pe locul 2 în clasamentul național atât la promovabilitatea în rândul promoției curente – 88,1%, cât și la promovabilitatea generală – 83,4%. Pe primul loc este Cluj, iar pe locul 3 Iași. Precizăm că în prima sesiune a examenului, Brăila s-a aflat în premieră pe primul loc pe țară, cu o rată de promovare de 89,1%.

31,2% - promovabilitatea pe țară

Potrivit Ministerului Educației, după afișarea primelor rezultate rata cumulată de promovare (rezultate inițiale - toate promoțiile) este 29,8%. Rata de promovare pentru promoția anului curent este 31,2%, respectiv 26,8% pentru promoțiile anterioare.

La probele scrise au fost prezenți 28.558 de candidaţi din totalul celor 33.974 de candidaţi înscrişi. Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 67 de candidaţi (aceştia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni). Din totalul candidaților promovați (8.504), 6.108 candidaţi aparțin promoţiei 2023, iar 2.396 de candidaţi fac parte din promoţiile anterioare.

Contestațiile au putut fi depuse pe 25 august, iar rezultatele finale se vor afișa marți, 29 august.

Precizăm că, începând cu această sesiune a examenului național de bacalaureat, Ministerul Educației a generalizat evaluarea digitalizată a lucrărilor, proces care nu a implicat schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro