• cele două unităţi de învăţământ au intrat în noul an şcolar cu laboratoare complet echipate, cu materiale digitale educative pentru Matematică şi Informatică şi cu profesorii instruiţi prin programul “Digitaliada” al Fundaţiei Orange • şcolile din Dudeşti şi Mircea Vodă şi-au amenajat laboratorul digital cu 26, respectiv 20 de tablete, câte un laptop şi câte un videoproiector
Elevii de la două unităţi de învăţământ din judeţul Brăila fac Matematică şi Informatică pe tabletă. Şcoala Gimnazială Dudeşti şi Şcoala Gimnazială Mircea Vodă sunt două din cele 30 de şcoli de la sate care intră în noul an şcolar cu laboratoare complet echipate, cu materiale digitale educative pentru Matematică şi Informatică şi cu profesorii instruiţi prin programul “Digitaliada” al Fundaţiei Orange.
“Digitaliada” promovează educaţia digitală şi încurajează utilizarea la clasă a metodelor de lucru interactive şi a conţinutului digital educativ, pentru a creşte performanţele şcolare ale elevilor. Programul include platforma cu materiale educaţionale www.digitaliada.ro şi un proiect dedicat şcolilor din mediul rural, în care a fost selectate şi cele două şcoli din judeţul Brăila, respectiv, Şcoala Gimnazială Dudeşti şi Şcoala Gimnazială Mircea Vodă.
Prin proiect, 82 de profesori din toate cele 30 de şcoli au participat la sesiuni de formare şi au acces la aplicaţiile educative instalate pe tablete şi la 124 de proiecte didactice adaptate. Prin acest program, 3.400 de elevi din mediul rural au acces permanent la laboratoarele dotate cu 826 tablete, 31 de laptopuri, 28 de videoproiectoare şi ecrane de proiecţie.
Şcolile din Dudeşti şi Mircea Vodă şi-au amenajat laboratorul digital cu 26, respectiv 20 de tablete, câte un laptop şi câte un videoproiector primite de la Fundaţia Orange. Pe toate tabletele este instalat un set de aplicaţii şi jocuri ce vor fi folosite la predarea şi învăţarea matematicii şi informaticii. Avantajul oferit de tehnologie este că lecţiile vor putea fi mult mai interactive. Practic, fiecare elev va lucra individual pe tabletă, iar profesorul va putea urmări mai uşor progresul acestora.
“Educaţia digitală va aduce elevilor o mai bună dezvoltare a capacităţilor de comunicare, crearea de situaţii problemă cu valoare stimulativă şi motivaţională pentru elevi sau cu statut de instrument de testare a nivelului cunoştinţelor şi abilităţilor însuşite”, a declarat Daniela-Rodica Orăşanu, director şi profesor de matematică la Şcoala Gimnazială Dudeşti.
“Educaţia digitală reprezintă un mod de a stimula procesul de învăţare, de îmbunătăţire a rezultatelor şcolare, a comunicării, utilizând tehnologia îmbinată cu metodele clasice de învăţare, dar şi o cale de a ţine pasul cu evoluţia tehnologică, cu tinerii din ziua de azi, care învaţă mai uşor astfel şi care îşi doresc un alt mod de predare decât cel clasic”, a spus Florin Ciortan, directorul Şcolii Gimnaziale Mircea Vodă.
În total, 125 de unităţi de învăţământ s-au înscris pentru ediţia 2017-2018 a concursului “Digitaliada”.
“Ne dorim să contribuim la reuşita şcolară a unui număr cât mai mare de elevi şi extindem Digitaliada în încă 20 de şcoli pe baza rezultatelor încurajatoare obţinute în cele 10 şcoli din proiectul-pilot. Cu ajutorul digitalului, 3.400 de elevi de la sate învaţă astăzi Matematică şi Informatică la cel mai înalt nivel. Pentru ei Digitaliada înseamnă deschiderea de noi drumuri”, a declarat Dana Deac, Preşedinte al Fundaţiei Orange.
Pentru a creşte performanţele şcolare ale elevilor şi pentru a-i pregăti pentru oportunităţile viitorului, Fundaţia Orange a investit în programul “Digitaliada” de la debut şi până acum 800.000 euro. Ediţia 2017-2018 se va derula cu sprijinul Asociaţiei Actori Europeni. Programul se desfăşoară cu avizul Ministerului Educaţiei Naţionale.