Mergi la conţinutul principal

Revoluţia fără revoluţionari, de la Brăila

Desigur, nu puţini au fost cei care s-au întrebat zilele acestea de ce naiba nu mai ies românii/brăilenii în stradă, că doar le-a ajuns cuţitul la os: au rămas fără locuri de muncă sau cu salariile ciopârţite, cu datorii la bănci, la întreţinere, cu foamea-n stomac etc. Şi, mai nasol, fără speranţa că în viitorul apropiat se va schimba ceva în bine în viaţa lor. Aşadar, sunt create premisele unui protest încrâncenat. Problema este că lumea stă cuminte în casă, cu mâna pe telecomandă, să vadă "ce mai fac ăia la Bucureşti, îl dau jos pe Boc sau nu?".

Din punctul meu de vedere, refuzul populaţiei de a ieşi în stradă este uşor de argumentat. Oamenii s-au lecuit după ce au văzut că, în urmă cu 22 de ani, la revoluţia din 1989, fraierii au ieşit să moară în stradă doar ca să îşi facă pârtie şmecherii către funcţii şi averi. E greu să mai convingi pe cineva în ziua de azi să se sacrifice pentru o idee, pentru cei mulţi. Universul românilor se întinde de la bucătărie până la plapuma din dormitor. Adică, pe româneşte, fiecare e cu aia a mă-sii! E adevărat că nici nu a existat un lider adevărat, în care oamenii să creadă, care să îi determine să iasă din case pentru a face gălăgie. A fost Raed Arafat vreo două zile omul providenţial, dar palestinianul era interesat doar de SMURD-ul lui (deci, tot de bucăţica lui!), nu să facă revoluţii, pentru ca apoi să apară Ponta, Voiculescu şi Antonescu ca să ia caimacul, să pozeze în învingători.
La Brăila, revoluţia a fost un bun prilej pentru autorităţi să mai atragă bani la buget. Zece tineri care ziceau "din suflet" la adresa lui Băsescu, Boc şi compania au fost amendaţi cu 5 milioane de lei de căciulă, pentru că au ieşit din ţarcul destinat protestatarilor. Şi uite-aşa s-a mai dus o revoluţie. De-acum ne vedem peste 20-22 de ani (care-o mai trăi!), sperăm să se transmită tot aşa, live, la televizor, că tare-i bine când stai în fotoliu, cu berea-n mână, privind la disperaţii care ies în stradă unii să strige, alţii să incendieze, alţii să fure, fiecare cu a mă-sii, cum vă ziceam.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro