• comercianţii din pieţele agroalimentare din oraş sunt revoltaţi de faptul că li se percep tarife majorate pentru tarabele pe care le ocupă • “Este jecmăneală pe faţă! Ce servicii ni se oferă de banii aceştia, că până şi intrarea la toaletă o plătim!”, se plâng tarabagiii • în replică, Administraţia Pieţelor şi Târgurilor le reaminteşte că tarifele rămăseseră la nivelul din 2010, în tot acest timp făcându-se doar actualizarea cu indicele de inflaţie • în plus, conducerea companiei subliniază că numai anul trecut s-au făcut îmbunătăţiri importante în pieţele din oraş, în cadrul unui plan investiţional multianual • comercianţii spun că sunt hotărâţi să protesteze în faţa Palatului Administrativ dacă nu li se dă satisfacţie
Fierbere mare în rândul comercianţilor din pieţele agroalimentare din oraş după ce au aflat că trebuie să plătească tarife majorate de închiriere a tarabelor pe care le deţin. Revoltaţi că, dintr-un foc, cheltuiala lunară aferentă deţinerii unei tarabe a crescut la circa 350 - 360 lei, spun ei, comparativ cu 260 lei/lunar cât a fost până luna trecută, tarabagii se plâng că autoritatea locală, prin compania Administraţia Pieţelor, le bagă adânc mâna în buzunar, total nejustificat în raport cu serviciile de care beneficiază. “Suntem mai mulţi comercianţi din Piaţa Halelor total nemulţumiţi de majorarea asta de tarife. Ni se cere acum aproape 370 de lei lunar pe o tarabă, faţă de 260 lei cât plăteam până acum. Ce mare îmbunătăţire a serviciilor oferite de Administraţia Pieţelor, ori a condiţiilor în care suntem obligaţi să ne desfăşurăm activitatea s-a întâmplat pentru a se justifica o astfel de majorare cu aproape 40% a tarifelor în condiţiile în care plătim până şi intrarea la WC-ul pieţei? Este jecmăneală pe faţă! Păi vă daţi seama că numai dacă mergem doi angajaţi de câteva ori la toaletă zilnic înseamnă câteva sute de lei lunar pe care-i plătim degeaba, başca chiria lunară pe tarabă”, s-au plâns comercianţii, vădit nemulţumiţi de situaţie. De asemenea, oamenii ne-au povestit că au încercat un dialog cu primăria pe tema noilor tarife, dar li s-a transmis că nu e nimic de făcut, acestea sunt tarifele aprobate de Consiliul Local Municipal. “Suntem hotărâţi să nu lăsăm lucrurile aşa şi vom merge la Primărie să ne căutăm dreptatea. Dacă va fi nevoie, vom protesta în faţa acestei instituţii!”, au punctat tarabagiii.
Brăila, printre municipiile cu cele mai mici preţuri şi tarife din ţară
De celaltă parte, conducerea Administraţiei Pieţelor şi Târgurilor atrage atenţia asupra faptului că practică cele mai mici tarife din ţară, chiar şi după majorarea din acest an, în contextul în care vechile tarife rămăseseră în mare parte la nivelul anului 2010, iar de atunci compania a procedat doar la ajustarea lor cu rata inflaţiei. În tot acest răstimp însă, mai cu seamă în ultimii ani, Administraţia a derulat o serie de investiţii consistente în îmbunătăţirea condiţiilor de comerţ din pieţele agroalimentare, susţinute în mare parte cu eforturi financiare proprii, toate parte dintr-un plan de modernizare multianual. “Per ansamblu, majorarea aprobată în şedinţa publică din luna decembrie a preţurilor şi tarifelor practicate de societatea comercială Administraţia Pieţelor şi Târgurilor este de 8%, asta în contextul în care la momentul înfiinţării acestei companii tarifele au rămas aceleaşi, nemodificate de faptul că am devenit plătitori de TVA care era 24%, la vremea respectivă, ulterior 19%, cât este în prezent. În tot acest timp, au fost doar ajustări cu indicele de inflaţie, dar asta în contextul în care compania a realizat investiţii puternice şi consistente în modernizarea pieţelor, iar ca să dau exemplul de la Piaţa Halelor, vorbim, printre multe altele, de tarabe noi, moderne, dotate cu spaţiu de depozitare, de realizarea unui covor asfaltic nou pe platformele unde sunt tarabele. La Piaţa Microhală s-a refăcut totul din temelii şi la fel urmează să se întâmple şi în celelalte pieţe. Toate au fost şi vor fi făcute pentru a schimba atmosfera de acolo şi de a da aspectul unei pieţe civilizate. Efortul suplimentar presupus de aplicarea preţurilor şi tarifelor valabile pe 2018 este de 90 lei pe lună în cazul unei tarabe, adică 3 lei/zi. Repet, 3 lei pe zi”, ne-a declarat directorul APT, Meluţa Drăguţ, subliniind că societatea comercială şi-a susţinut şi îşi susţine în continuare, în principal prin eforturi financiare proprii, planul multianual de modernizare a pieţelor şi asigurarea unor condiţii civilizate de comerţ, având alături acţionarul majoritar, Consiliul Local Municipal. “Am făcut un mic studiu la nivel naţional, prin discuţii cu omologii din ţară, şi Brăila este printre municipiile cu cele mai mici preţuri şi tarife în pieţe, târguri şi oboare. În ce priveşte toaletele, după cum se cunoaşte au fost modernizate şi igienizate şi s-a cerut un preţ de 1,5 lei, iar acum, în 2018, s-a redus la 1 leu. În condiţiile în care au asigurată acolo apă caldă, săpun, hârtie igienică, odorizant, dar şi curăţenia în acele WC-uri. Chiar şi aşa ne confruntăm cu situaţii în care unii comercianţi refuză să plătească intrarea la toalete şi ajung să îmbrâncească şi să înjure femeile de serviciu. Cu toţii ne dorim pieţe civilizate, dar asta nu se poate fără să facem investiţii”, a mai spus sursa citată.
Care sunt preţurile şi tarifele aferente lui 2018
Reamintim că, la finele lunii decembrie anul trecut, consilierii municipali şi-au dat votul pe un proiect de HCLM privind “Aprobarea preţurilor şi tarifelor percepute de societatea Administraţia Pieţelor şi Târgurilor SA Brăila, începând cu anul 2018”. Astfel, din această lună, pentru un spaţiu comercial, de exemplu, în Piaţa Centrală, preţul minim de pornire a licitaţiei ori a negocierii directe este de 49 lei/mp (47 lei/mp în 2017), pentru spaţii auxiliare - 18 lei/mp (16 lei/mp vechiul preţ) şi de 26 lei/mp pentru terenul aferent (23 lei/mp în 2017). În aceeaşi piaţă, în sectorul legume, fructe zarzavat, preţul de închiriere cu luna a unei tarabe mijlocii este de 7,55 lei/mp/zi (7 lei/mp/zi în 2017), iar al unei tarabe mari, de 8,1 lei/mp/zi (7,5 lei/mp/zi vechiul tarif), în timp ce în sectorul agroalimentar, industriale şi flori o tarabă mijlocie se închiriază cu 8,1 lei/mp/zi (7,5 lei/mp/zi în 2017), iar o tarabă mare, cu 9,2 lei/mp/zi (8,5 lei/mp/zi în 2017). La închirierea cu ziua a tarabelor, preţurile pleacă de la 9,7 şi ajung la 11,35 în pieţele de categoria A. Pentru o vitrină frigorifică, în sectorul lactate, preţul de închiriere este de 18,5 lei pentru vitrina cu un loc şi ajunge la 43,2 lei/zi la vitrina cu 3 locuri. Peste toate acestea se adaugă şi tariful pentru utilităţi publice (apă, energie electrică, salubritate) de 76,25 lei/lună (63,8 lei/lună în 2017), iar pentru cei care-şi depozitează marfa în careul din spatele tarabelor preţul este de 2 lei/mp/zi.