Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Revolta sindicala spontana la "Laminorul"

Perspectiva reducerii numarului de personal precum si a cuantumului drepturilor salariale i-a determinat pe angajatii SC "Laminorul" sa iasa la lupta sindicala. Astfel, ieri, la ora 9.00, majoritatea salariatilor care se aflau la munca au intrerupt lucrul si au declansat o greva spontana, principalele revendicari vizind blocarea aplicarii unor masuri al caror efect ar fi fost restructurarea pe partea de personal si pierderea unor drepturi salariale. Temerile protestatarilor au fost alimentate de faptul ca, la solicitarea Consiliului de Administratie, conducerea societatii a realizat un program de relansare economica a firmei, care presupune aplicarea masurilor prezentate anterior.
Ora declansarii miscarii spontane de protest nu a fost aleasa la intimplare, intrucit cu incepere de la ora 9.00 urma sa se desfasoare sedinta Consiliului de Administratie al SC "Laminorul", cadru in care programul de relansare urma sa fie analizat, iar membrii CA sa se pronunte in ceea ce priveste oportunitatea aprobarii si implementarii acestuia. "Membrii CA ne-au tradat. Ne-au mintit ca vor fi aduse la procesare cantitati importante de materie prima, iar de luni de zile noi n-am mai avut de lucru, la laminorul 4, de exemplu, anul acesta nu s-a lucrat decit 10 zile. Pe multi dintre membrii CA nici nu-i cunoastem, au venit aici la noi si au incasat banii pe sedinte si rezultatul deciziilor lor se vede. Mai mult, unul dintre membri, Doru Maliia, foloseste pe gratis o masina a societatii, cica sa negocieze cu o firma care ar vrea sa proceseze la noi, dar pina acum nu s-a vazut nimic", au povestit revoltati protestatarii.
Interesant de precizat este ca, la ora stabilita, nici unul dintre membrii CA nu erau in societate, acestia anuntind, asa cum a sustinut liderul organizatiei sindicale a laminoristilor braileni, "Metal 94", ca vor intirzia din motive obiective. "Pentru noi este clar faptul ca cineva din anturajul societatii i-a anuntat pe membrii CA, cu atit mai mult cu cit avem informatii ca domnul Doru Maliia, unul dintre membrii CA si la adresa caruia au fost aduse, dupa cum ati auzit din afirmatiile oamenilor, cele mai multe acuzatii de tradare a intereselor societatii si ale salariatilor, isi va depune demisia din CA", a spus liderul de sindicat Constantin Iarca. Mai mult, sursa citata a explicat ca nici macar nu a fost consultat in momentul in care a fost pus la punct programul de relansare economica, desi conducerea avea aceasta obligatie, cu atit mai mult cu cit, favoritul in cursa pentru privatizare, firma daneza "DanSteel", a fost de acord cu preluarea numarului de salariati existenti in unitate, ba chiar si-ar fi declarat disponibilitatea de a mai face angajari.

"Oamenii s-au speriat de perspectiva disponibilizarii"

Liderul de sindicat a declarat ca, dupa parerea sa, greseala apartine directorului general al "Laminorul", Virgil Sinca, cel care a realizat programul de relansare economica a societatii care cuprinde si propuneri: diminuarea numarului de salariati ai unitatii cu 169 persoane. Cea mai mare parte dintre cei care nu vor mai fi angajatii "Laminorul", 97 persoane, provin din sectoare de activitate propuse pentru externalizare, asa cum este cazul sectorului paza, metrologie, transport, mecano-energetic. Celelalte 72 de persoane ar urma sa fie disponibilizate si sint salariati atit din sectorul direct productiv, cit si indirect productiv. Tot la capitolul masuri propuse in cadrul acestui program au fost incluse si renuntarea din partea salariatilor la o serie de drepturi, asa cum este cazul eliminarii platii salariatilor aflati in somaj tehnic, eliminarea primei de vacanta, de Craciun, Pasti si Ziua Metalurgistului sau renuntarea la "subventionarea" unei parti din contravaloarea biletelor de tratament si odihna ale angajatilor. "Sindicatul nu are nici o legatura cu ceea ce se intimpla acum. Oamenii s-au speriat de perspectiva disponibilizarii si pierderii unor drepturi salariale. Organizatia pe care o reprezint avea stabilit un alt plan de masuri de lupta sindicala in cazul in care CA ar fi aprobat programul de relansare, pornind de la pichetarea sediului firmei si pina la a solicita AVAS demiterea actualei formule a Consiliului de Administratie", a spus Iarca, adaugind ca toate drepturile la care se presupune ca salariatii ar trebui sa renunte au fost obtinute prin negocieri cu angajatorul si inregistrate in Contractul Colectiv de Munca (CCM) pe unitate.

"A fost discutia despre un plan de criza care nu va fi aplicat inainte de privatizare"

Cu privire la cele intimplate, prefectul judetului, Nicolae Mitroi, a explicat ca din discutiile purtate cu directorul general al societatii "Laminorul" programul ar fi fost realizat ca varianta de rezerva in situatia in care societatea nu ar fi fost privatizata. "La solicitarea unor membri ai consiliului de administratie, urmau sa discute un program de criza, in care erau incluse o serie de masuri care nu conveneau sindicalistilor. Printre altele, era vorba de renuntarea, din partea salariatilor, la o parte drepturile cistigate, cum e cel referitor la plata a 75% din salariu, in cazul somajului tehnic, iar celelalte de reducerea personalului eventual prin externalizarea serviciilor. Din ceea ce mi-a spus directorul, a fost discutia despre un plan de criza care nu va fi aplicat acum, inainte de privatizare. Este clar ca nu este nevoie de o inflamare a situatiei ca sa nu-i sperie pe cei care au acceptat sa-i preia", a spus Mitroi, adaugind ca pina la urma, chiar daca pierderile sint mai mici in comparatie cu anul trecut, firma inca lucreaza cu pierderi, iar mentinerea actualei directii doar pentru salvarea locurilor de munca este totusi un principiu neeconomic.
La inchiderea editiei, sedinta CA era in plina desfasurare, opinia generala fiind aceea ca nu se va ajunge in situatia reducerii numarului de personal. Contactat de reporterii "Obiectiv", Iarca a confirmat ca Doru Maliia si-a depus demisia.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii