* din cele 2.868 cadre didactice din Brăila, 1.374 s-au vaccinat până la începerea școlii, adică un procent de 47,91%, sub media pe țară (61%) * premierul Florin Cîțu și secretarul de stat Raed Arafat au declarat că iau în calcul varianta ca profesorii care refuză vaccinarea să se testeze periodic pe cheltuiala proprie * sindicatele din învățământ au contestat declarațiile celor doi, amenințând că vor da statul în judecată, dacă guvernanții îi obligă pe profesori “să plătească pentru eșecul lor!” * la acest moment, vaccinarea în școli este blocată
În preajma începerii noului an școlar, Ministerul Educației publica datele cu privire la vaccinarea angajaților din sistemul de învățământ, iar acestea arătau că
193.430 din cei 317.531 angajați din sistemul național de învățământ s-au vaccinat. Asta înseamnă 61% din totalul angajaților din sistemul preuniversitar și din universități. Redactorii “Obiectiv” au dorit să afle care este statistica la nivelul județului Brăila și au cerut date la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila. Astfel, dintre cele 2.868 cadre didactice care predau în județul nostru, 1.374 s-au vaccinat deja (1287 cu ambele doze), ceea ce reprezintă un procent de 47,91%. În ceea ce privește personalul nedidactic și auxiliar, din cei 1.228 angajați din sistemul de învățământ brăilean, 567 s-au vaccinat până la începutul școlii, adică un procent de 46,17%.
Profesorii care nu se vaccinează ar putea fi obligați să se testeze săptămânal pe banii lor
Asta a afirmat săptămâna trecută Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Și nu doar pentru cadrele didactice ar putea să se aplice o astfel de regulă, ci și pentru medici.
“Personalul medical, profesorii și militarii trebuie să fie vaccinați obligatoriu, fie testați cel puțin o dată pe săptămână din fonduri proprii”, a afirmat Raed Arafat la Digi24.
Mai mult, Florin Cîțu, premierul României, afirma în cadrul unei conferințe de presă că se ia în calcul adoptarea unei ordonanțe de urgență care să îi oblige pe medici și profesori să se vaccineze sau să se testeze periodic pentru Covid-19.
Sindicate: “Testarea obligatorie a salariaților din învățământ pe banii lor este ilegală! Vom da statul în judecată, dacă guvernanții ne obligă să plătim pentru eșecul lor!”
La scurt timp după ce premierul României și Raed Araft au anunțat că profesorii ar putea să fie nevoiți să se testeze pe banii lor, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” și-au exprimat revolta vizavi de o asemenea măsură printr-un comunicat de presă. Sindicaliștii au avertizat Guvernul României că vor ataca în justiție orice act prin care angajații din învățământ vor fi obligați să se testeze pe banii lor pentru depistarea COVID -19.
“Înainte să aplice o astfel de măsură, prin care să oblige angajații din învățământ care nu s-au vaccinat împotriva COVID 19 să-și plătească testele, domnul prim-ministru ar trebui să lectureze Codul Muncii, care, la art. 175 alin (4) prevede că: «Măsurile privind securitatea și sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligații financiare pentru salariați». Ținând cont de acest articol, și nu numai, orice sumă pentru asigurarea sănătății angajatului la locul de muncă trebuie asigurată de angajator. În plus, Guvernul și-a asumat, încă din martie 2021, să vaccineze 70% din populație, cifră care conducea la imunizarea de masă. «Obiectivul nostru este ca până la finalul lui septembrie să vaccinăm 10,4 milioane de români, asta înseamnă 70% din populația activă, ceea ce înseamnă că trecem în partea cealaltă a pandemiei», declara pe 16 martie a.c. premierul Florin Cîțu. Dacă Guvernul își respecta obiectivul și, prin campaniile publice, determina 70% din populația României să se vaccineze, ajungeam la imunizarea de masă iar astăzi nu mai eram sub amenințarea acestui val 4. Eșecul guvernanților nu trebuie decontat de angajații din învățământ”, au transmis dur sindicatele din învățământ prin comunicatul de presă.
De asemenea, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” sunt de părere că orice act normativ prin care se vrea introducerea testării cu plată este atât ilegal, cât și imoral,
având în vedere că 61% dintre angajații din învățământ s-au vaccinat deja.
Contactat de redactorii “Obiectiv”, Valeriu Partene, președintele Sindicatului “Învățământ” Brăila, a reafirmat și el că profesorii brăileni nu susțin testarea pe banii lor.
“Opinia noastră este absolut aceeași, mai ales că între noi și administrația din sistemul național de învățământ există o lege a părților, contract colectiv de muncă la nivel de sector de activitate, iar noi, la Brăila special, avem legea noastră a părților cu Inspectoratul Școlar Județean, un contract colectiv de muncă unic la nivelul Inspectoratului, în care o astfel de acțiune nu va putea fi niciodată suportată din buzunarul unui salariat. Ea este obligația angajatorului”, ne-a declarat liderul sindicatului brăilean.
Acesta a ținut să precizeze totuși că profesorii nu au o problemă cu testarea, ci cu faptul că aceasta trebuie suportată din buzunarul lor.
“De testat e cu totul altceva. Dacă testarea va interveni, normal că cel care are niște probleme de sănătate și îi este interzis să facă acest lucru categoric nu va accepta. Însă este corect din punctul nostru de vedere să se facă testare acolo unde intervin situații deosebite în privința pandemiei. Dar în niciun caz pe cheltuiala noastră, ci pe cheltuiala statului, pentru că noi suntem slujbași ai statului”, a mai spus Valeriu Partene.