Revolta poliţiştilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Revolta poliţiştilor

• revoltaţi că li s-a tăiat sporul de permanenţă, mai mulţi poliţişti din ţară au refuzat să mai vină din timpul lor liber la muncă, pentru evenimente • această reacţie s-a “molipsit” şi la agenţii brăileni, însă după câteva şedinţe cu şefii, mulţi au renunţat la “rebeliunea” lor • singurii rămaşi “pe front” pentru a lupta împotriva muncii neplătite au fost cei din Poliţia Oraşului Ianca • agenţii au depus rapoarte, în care informau că nu sunt de acord cu efectuarea serviciului de permanenţă, după ce sporul de 40% din salariul de funcţie le-a fost tăiat • după alte câteva şedinţe pe acest subiect, pare că lucrătorii de la Ianca au câştigat, iar aceştia nu asigură permanenţa • acum, potrivit unor surse, poliţiştii unor secţii rurale ar fi trimişi să facă cercetare la faţa locului în oraşele Ianca şi Făurei, acolo unde nu au competenţă teritorială • IPJ Brăila a infirmat însă, situaţia de la Făurei, iar pentru cea de la Rurală Ianca încă aşteptăm un răspuns oficial

 

Haos în Poliţia Brăila, după ce actualul Guvern a decis tăierea sporului de permanenţă, “pentru că nu mai există bază legală”, spor acordat către 8.000 poliţişti din toată ţara. În acest context, mai mulţi poliţişti refuză să fie chemaţi la serviciu, în afara orelor de program, pentru a asigura permanenţa la evenimente, depunând chiar rapoarte scrise în acest sens. Şedinţe peste şedinţe făcute de mai marii din Poliţia Brăila, vorbe frumoase, apoi presiuni, totul pentru a-i determina pe lucrători să vină din timpul lor liber la muncă, dar fără să fie plătiţi. Pentru că nu s-a reuşit nici cu frumosul, nici cu urâtul, acum, potrivit unor surse, şefii ar fi început să ia măsuri nu tocmai ok şi legale. Totuşi, măsurile s-ar datora şi deficitului de personal din MAI: începând cu 1 martie 2018, agenţii de la unele secţii rurale sunt trimişi singuri la evenimente ce implică cercetarea la faţa locului, ba mai mult, merg şi în oraşe, adică în zone în care nu au competenţă. Problema ar fi că actele de cercetare penală sunt nule, dacă cel care le-a întocmit nu are competenţă teritorială, susţin sursele noastre. Iar munca pe care o presupune cercetarea la faţa locului e aproape imposibilă pentru un singur om: audierea inculpatului/inculpaţilor, audierea martorilor, măsurători etc., iar audierea unei singure persoane poate dura şi câteva ore.

Deşi oamenii legii sunt în continuare chemaţi de acasă la evenimente, munca acestora nu mai este plătită, după cum s-a decis la începutul acestui an. În toată ţara, poliţiştii au ameninţat cu proteste şi cu datul în judecată, însă până în prezent nu s-a schimbat nimic: sporul nu a mai fost acordat, iar oamenii legii au pierdut sume între 400 şi 800 lei la salariul net, deşi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat public, în luna februarie, că aceste pierderi vor fi compensate prin alte sporuri salariale.

Aproape toţi poliţiştii brăileni au refuzat, iniţial, ideea de a mai face serviciul de permanenţă, însă cei mai revoltaţi pare-se că au fost lucrătorii Poliţiei Oraşului Ianca. Mai mulţi agenţi au depus rapoarte scrise, la începutul lunii ianuarie 2018, prin care şi-au exprimat refuzul cu privire la serviciul de permanenţă, după ce le-a fost luat sporul. Deşi au urmat şedinţe cu mai marii din Poliţia brăileană, jigniri la adresa agenţilor, aceştia din urmă nu şi-au retras rapoartele. Potrivit Sindicatului “Diamantul”, pe 25 ianuarie a avut loc şedinţa de bilanţ la Ianca. “Ieri a fost bilanţ la Ianca şi adjunctul inspectorului şef a fost deranjat că mai mulţi poliţişti au făcut raport în acest sens şi a afirmat să nu cumva să îndrăznească cineva să nu vină la eveniment sau să nu răspundă la telefon, că serviciul poliţienesc este permanent şi fără plată. Nu a avut nimeni curaj să-l înfrunte. Poliţiştii cu personalitate care să-l înfrunte nu au fost chemaţi la acest bilanţ”, potrivit postării din data de 26 ianuarie de pe pagina sindicatului.

 Am formulat solicitare către Inspectoratul de Poliţie Judeţean, care ne-a confirmat că “într-adevăr, la data de 8 ianuarie 2018, opt agenţi de poliţie din cadrul Poliţiei Oraşului Ianca au depus rapoarte prin care-şi manifestau refuzul de a asigura continuitatea la intervenţia la evenimente în afara programului de muncă, însă, ulterior, au renunţat la acest demers, exprimându-şi acordul de a se prezenta la solicitarea conducerii subunităţii pentru intervenţia la evenimente în afara programului de muncă, în baza unei planificări lunare. (...) La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila nu există rapoarte prin care poliţiştii să-şi exprime refuzul de a efectua astfel de servicii”.

 

«Poliţiştii şi-au exprimat, verbal, acordul de a se prezenta la permanenţă»

Totuşi, la redacţie ne-au sosit informaţii că, de fapt, agenţii de la Ianca nu au acceptat să asigure permanenţa, aşa cum ni s-a transmis de la Inspectorat, ba chiar aşteptau un răspuns din partea Compartimentului Juridic. Aşadar, am revenit cu o solicitare la IPJ Brăila, la începutul lui februarie, în care am cerut să ni se explice expresia “au renunţat la acest demers”. Răspunsul a sosit în ultima zi a lunii trecute. “Revenim cu precizarea că, în urma unor discuţii purtate cu şeful poliţiei orăşeneşti, poliţiştii şi-au exprimat, verbal, acordul de a se prezenta la solicitarea conducerii subunităţii pentru intervenţia la evenimente în afara programului de muncă, în baza unei planificări lunare, cu respectarea drepturilor legale ale acestora. Totodată, vă comunicăm faptul că rapoartele în cauză au fost înregistrate în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila la data de 09.01.2018, fiind analizate de către Compartimentul Juridic, care, la data de 05.02.2018, le-a formulat petenţilor răspuns”, potrivit Biroului de Presă al IPJ Brăila.

Între timp, şi poliţiştii de la Ianca au primit răspunsul mult aşteptat din partea Compartimentului Juridic: legea şi deontologia profesiei îi obligă să vină la muncă şi în afara orelor de program! Cei de la Juridic au încercat să apeleze şi la “sensibilitatea” agenţilor şi au invocat Codul de etică şi deontologie al poliţistului, mai exact prioritatea interesului public şi loialitatea. “Loialitatea se exprimă prin ataşamentul faţă de instituţie şi valorile promovate de aceasta (...)”.

Într-un final, şefii au revenit la gânduri mai bune, pentru că la Poliţia Oraşului Ianca, lucrătorii nu efectuează serviciul de permanenţă, potrivit surselor.

 

Poliţia Rurală, «CFL» în oraşe?

Pe parcursul documentării, la redacţie ne-au sosit alte informaţii despre modul în care se desfăşoară activitatea poliţiştilor din cadrul unor secţii rurale din judeţ. Spre exemplu, au existat zvonuri că programul de lucru al agenţilor din cadrul Poliţiei Oraşului Făurei ar fi fost modificat, iar urmarea era că nu mai exista suficient personal pentru a acoperi toate turele. Aşa s-ar fi găsit soluţia ca agenţii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Făurei să patruleze în oraşul Făurei, deşi nu au competenţă teritorială. Am cerut un punct de vedere oficial din partea IPJ Brăila, iar reprezentanţii instituţiei ne-au infirmat aceste zvonuri. “Programul de lucru al Poliţiei Oraşului Făurei nu a fost modificat în modalitatea expusă de către dumneavoastră, iar poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Făurei nu asigură patrularea în oraşul Făurei. De asemenea, vă precizăm că poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Făurei nu au depus rapoarte prin care să îşi exprime refuzul de a asigura permanenţa în afara orelor de program”, au transmis reprezentanţii IPJ Brăila.

Însă, la Făurei, agenţii fac serviciul de permanenţă, inclusiv criminalistul care ar avea multe ore la activ de permanenţă până acum.

Măsuri asemănătoare s-ar fi luat şi la Secţia 4 de Poliţie Rurală Ianca. Potrivit surselor, agenţii ar fi fost programaţi singuri pe tură, pentru a merge la evenimente ce presupun cercetarea la faţa locului (CFL - n.r.). Munca pe care o presupune CFL este aproape imposibilă pentru un singur om, numai dacă ne gândim că audierea unui inculpat poate dura şi câteva ore. Aceleaşi persoane ne-au informat că, la orele de efectuare a cercetării, se adaugă şi timpul de aşteptare a criminalistului, care vine de la Brăila, căci cel din Ianca nu mai asigură permanenţa...Am formulat, din nou, solicitare către IPJ Brăila pentru un punct de vedere oficial.

 

Şeful IGPR caută soluţii pentru asigurarea permanenţei la domiciliu

“Având în vedere problematica aflată în atenţia conducerii MAI şi a IGPR cu privire la asigurarea permanenţei serviciului poliţienesc, la nivelul structurilor operative ale Poliţiei Române, vă adresez rugămintea de a analiza, cu celeritate, acest aspect organizatoric, pentru a putea identifica şi a pune în aplicare cele mai bune soluţii care să asigure atât respectarea drepturilor personalului, cât şi furnizarea unui serviciu poliţienesc permanent şi de calitate”, aşa sună o înştiinţare transmisă de şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, către toate inspectoratele de poliţie din ţară, potrivit Sindicatului “Diamantul”, care a postat hârtia oficială pe contul de Facebook. Pe 12 februarie 2018, şefilor li s-a solicitat să “transmită o scurtă informare cu privire la soluţiile identificate la nivel local, iar în condiţiile în care au fost întâmpinate probleme deosebite, cu caracter de excepţie, acestea vor fi prezentate ca atare”.

Tot membrii sindicatului “Diamantul” au formulat o solicitare scrisă către IPJ Brăila, în cursul lunii ianuarie, pentru a afla cum asigură agenţii brăileni permanenţa. În răspunsul primit, instituţia a invocat mai multe legi prin care agenţii ar fi obligaţi să vină la serviciu în timpul lor liber, însă sindicaliştii au ţinut să atragă atenţia că unele dintre prevederile menţionate se aplică doar şefilor, nu lucrătorilor de rând, exemplu: OMAI S/108 din 27.05.2011.

Acum, poliţiştii din întreaga ţară se pregătesc de proteste. Pe 3 martie, reprezentanţii federaţiilor sindicale din MAI şi-au dat mâna şi au convenit asupra unui program comun de proteste care urmează să aibă loc în cursul acestei luni. Pe 24 martie, este programat cel mai mare protest al lucrătorilor din IPJ-uri, organizat vreodată în România, informează sindicatul Europol. Revendicările acestora sunt îndreptate exclusiv spre salarizare. “Aşadar, dacă până la data de 15 martie 2018, nu vom fi chemaţi la negocieri de către primul ministru al României, pentru modificări legislative care să permită plata orelor suplimentare, plata muncii prestate în zilele de repaus şi de sărbători legale cu 100%, încadrarea agenţilor pe coeficienţii de salarizare specifici studiilor superioare şi nu ni se va aplica grila de salarizare începând cu 1 iulie 2018, aşa cum se întâmplă deja în alte categorii de bugetari, pe 24 martie 2018, toate organizaţiile sindicale vor depune eforturi pentru a aduce un număr cât mai mare de poliţişti în faţa MAI să ne asigurăm că vocea poliţiştilor nu a fost uitată de acest Guvern”, conform unui comunicat emis de Europol.

Reamintim că, la începutul lunii ianuarie, Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, a anunţat într-o conferinţă de presă că serviciul de permanenţă, care însemna 40% din salariul de funcţie, nu mai poate fi plătit, motivând că nu mai există bază legală. “În conformitate cu prevederile legale, la data de 31 decembrie 2017 a încetat aplicarea majorării pentru permanenţa la domiciliu, acordat numai pentru câteva luni şi numai pentru aproximativ 8.000 poliţişti. Această majorare de 40% se raporta la salariul de funcţie, diferit de la poliţist la poliţist, şi la numărul de ore individual aferent prezenţei la domiciliu. Această măsură temporară a fost cunoscută de către instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi angajaţii acestora, dar şi de organizaţiile sindicale. Prin creşterea unor sporuri, MAI are ca scop diminuarea efectului eliminării majorării pentru permanenţa la domiciliu, dar şi promovarea şi susţinerea muncii, apreciind că în aplicarea acestei majorări au existat situaţii care nu au răspuns acestui scop”, a precizat Carmen Dan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro