Revolta medicilor de la fostul Spital 3 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Revolta medicilor de la fostul Spital 3

• autorităţile locale au propus ca pacienţii COVID-19 în stare gravă să fie trataţi în pavilionul B al Spitalului Judeţean Brăila • în replică, medicii susţin că nu e deloc o soluţie bună, neexistând cele necesare desfăşurării activităţii în forma propusă • prefectul Cătălin Boboc susţine că ar fi avut o întâlnire cu reprezentanţii celor care au semnat petiţia şi ar fi ajuns la concluzia că aceştia nu primiseră toate informaţiile necesare • oficialul a mai declarat că problema a fost rezolvată în urma discuţiilor • în ciuda protestelor medicilor de la fostul Spital 3, liderii PSD Brăila, Ion Rotaru şi Aurel Simionescu, susţin că este vorba despre o măsură preventivă, care trebuie respectată, atât timp cât a fost analizată şi aprobată de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă • PSD-iştii au criticat şi lipsa de transparenţă a Prefecturii Brăila, în privinţa raportării situaţiilor privind cazurile de COVID-19

 

O hotărâre luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a stârnit revoltă în rândul medicilor din pavilionul B al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. Actul prevede ca pacienţii infectaţi cu COVID-19 aflaţi în stare gravă să fie trataţi în fostul Spital 3, care dispune de 500 de paturi, din care 20 ATI. Ceilalţi pacienţi infectaţi cu coronavirus, dar care au forme uşoare sau medii vor fi trataţi în Corpul C al SJU, în spitalul de Pneumoftiziologie sau Psihiatrie, în funcţie de celelalte patologii pe care le au. În finalul documentului, se precizează că hotărârea va fi postată pentru o perioadă de 30 de zile pe site-ul Instituţiei Prefectului, însă acest lucru nu s-a întâmplat până ieri.

Aşa cum spuneam, documentul a stârnit revoltă în rândul medicilor de la pavilionul B care au înaintat nemulţumirile lor prefectului. Aceştia susţin că „atât timp, cât Ministerul Sănătăţii a stabilit ca pacienţii cu COVID-19 să fie trataţi în secţiie: Boli Infecţioase, Pneumologie, Medicină Internă, iar cazurile grave în ATI, cum justificaţi faptul că Pavilionul B al SJU devine spital COVID, neavând în structură secţiile de bază (Boli Infecţioase, Pneumologie)? Secţia ATI din Pavilionul B deţine 3 ventilatoare şi infrastructua acesteia, nu asigură circuit specific pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19. Dacă UPU este situat în Pavilionul A, secţia de Boli Infecţioase în imediata vecinătate, secţia ATI ultramodernă, cu număr mare de ventilatoare şi infrastructura corespunzătoare, de ce cazurile de COVID-19 nu sunt tratate în totalitate în această locaţie?”. Documentul continuă şi cu alte întrebări care dezvăluie că planul aprobat pentru tratarea bolnavilor de COVID nu ar fi tocmai aplicabil. „Conform cărui protocol, secţii care nu se află în prima linie de tratament a COVID-19, (Chirurgie generală, Gastroenterologie, Reumatologie, Diabetologie) sunt obligate să îşi desfăşoare activitatea într-un spital COVID, folosind acelaşi hol şi acelaşi lift, personalul medical fiind extrem de expus?”.

Într-o teleconferinţă de presă, prefectul judeţului Cătălin Boboc a explicat că, după ce a primit hârtia din partea medicilor, s-a întâlnit cu reprezentanţii cadrelor medicale ce au semnat actul. Concluzia a fost că doctorii nu au fost informaţi. „Aseară (miercuri  seară – n.r.) am avut o întâlnire cu dânşii la Prefectură. Cred că aţi văzut şi dumneavoastră acel act. Era o petiţie către Instituţia Prefectului. M-am întâlnit cu reprezentanţii cadrelor medicale. Am înţeles un lucru încă de când am văzut documentul, şi anume că oamenii nu erau informaţi. Le-am explicat despre ce este vorba. Mi-am asumat acest rol, deşi spitalul nu e în subordinea prefectului, cel mai important, în aceste momente în care cu toţii ne uităm spre lumea medicală, e să discutăm cu oamenii, să le explicăm problema şi după să ne putem baza pe dânşii. Cred că majoritatea problemelor au fost discutate, lămurite şi, cel puţin la finalul discuţiei, cred că lucrurile s-au rezolvat, eu asta am înţeles. Managerul Spitalului Judeţean, Delia Râşnoveanu nu a fost prezentă. Pe parcursul discuţiei, au venit şi doamna director medical Alina Neacşu şi domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, pentru că Spitalul Judeţean e în subordinea Consiliului Judeţean”.

 

Liderii PSD Brăila susţin că măsura era necesară

 

 

Contactaţi telefonic de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, liderii PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru şi fostul primar Aurel Simionescu au cam ridicat din umeri în privinţa celor semnalate de medicii din Corpul B al SJU Brăila, precizând că este vorba despre o măsură preventivă, care trebuia luată. Concret, preşedintele PSD Brăila, Ion Rotaru, a afirmat că totul porneşte de la o propunere a Ministerului Sănătăţii care spune că în fiecare judeţ trebuie să existe o locaţie (un spital) unde să se trateze exclusiv pacienţii cu COVID-19. Astfel, la sugestia Direcţiei de Sănătate Publică, dar şi cu acceptul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Brăila s-a ajuns la concluzia că fostul Spital 3 ar fi potrivit pentru asta.

“A fost Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, au convocat directorii de spitale şi au ajuns la concluzia că la Corpul B de la Spitalul Judeţean se poate face această alocare preventivă pentru situaţia care ar putea să apară. Acolo urmează, după ce se pune verdictul final de către DSP - apropo de circuite, de relocări şi aşa mai departe -, să se aloce acelei clădiri destinaţia pentru bolnavii care pot fi infectaţi cu COVID-19. Pe cale de consecinţă, e o decizie a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă şi ea trebuie respectată pentru că este o nevoie. Nu ne putem juca cu o situaţie care poate să apară şi să nu poată fi gestionată din lipsă de spaţii, de dotare şi de tot ceea ce înseamnă circuite şi punerea la dispoziţie a tuturor condiţiilor pentru tratament. Eu pot să accept că nu sunt asigurate toate condiţiile la Pavilionul B. Pot să accept că sunt nişte probleme. Dar noi trebuie să ne adaptăm la situaţiile existente, pentru că nu aş vrea să ajungem cumva în postura în care sunt italienii sau spaniolii, unde am văzut că oamenii sunt culcaţi pe holuri în spital. Deci nu e de joacă cu chestiunea asta! Nu e dorinţa cuiva sau moftul cuiva. E o necesitate. Ea trebuie tratată ca atare, cu responsabilitate. Şi asta este soluţia”, a declarat Rotaru.

Acesta a mai adăugat că dacă sunt alte propuneri mai fezabile, întotdeauna există loc de discuţii, însă a dorit să sublinieze că nu crede că la nivelul Comitetului pentru Situaţiile de Urgenţă nu s-au luat în calcul toate opţiunile.

Şi preşedintele executiv al PSD Brăila, Aurel Simionsecu a afirmat că într-adevăr în astfel de situaţii soluţia ideală ar fi fost ca lucrurile să fie discutate cât se poate de bine şi odată luată o hotărâre, toţi factorii implicaţi să o respecte. Fie aceştia şi cadre medicale.

“Eu înţeleg că au avut o discuţie în legătură cu o chestiune mai complexă. A venit după povestea aceea când s-a propus să se mute pacienţii de la Galaţi la Brăila şi invers. Au avut această analiză şi au făcut un întreg circuit, ca să spun aşa. Au introdus în format şi TBC, şi Psihiatria. Adică aceia care sunt cu TBC şi au COVID-19 să îi ducă la TBC, cei care sunt la Psihiatrie, să îi ducă acolo şi să îi consulte întâi, ca să nu mai fie problema că oamenii nu au spus adevărul. Deci în contextul acesta. Şi să rămână aripa Spitalului 3 strict pentru cei care au COVID-19 şi care sunt într-o stare mai mult sau mai puţin gravă, dar în stare de spitalizare, iar restul, care sunt cu TBC şi au COVID, care sunt pentru psihiatrie şi au COVID, să se ducă la acele spitale. Deci nu a fost o analiză legată strict de Spitalul 3. Că trebuia să discute între ei, asta este altceva. Dar întotdeauna o decizie o să supere. De aceea e bine când se ia o astfel de măsură, să se facă o discuţie, o analiză cât mai bine posibil şi spus apoi: «Gata, asta este şi cu asta basta!» Dar să ştie toată lumea că s-a luat măsura x”, a precizat Simionescu.

 

Social-democraţii, supăraţi pe lipsa de transparenţă

 

Cât despre lipsa de transparenţă cu care se tratează problema cazurilor legate de COVID-19 la Brăila, liderii social-democraţilor au dorit să tragă un semnal de alarmă. Aceştia au pornit de la faptul că, ieri, au apărut informaţii “pe surse” privind existenţa a două noi cazuri de persoane confirmate cu COVID-19 în oraşul nostru, iar Prefectura Brăila nu a raportat nimic despre acest lucru.

“Asta este o bătaie de joc la adresa oamenilor. Pentru că a te ascunde după ceva este o mare eroare! Eu pot să înţeleg că ei trebuie să raporteze eventual la nivel central situaţia care există la Brăila, dar oamenii din judeţe trebuie să fie informaţi. Nu ne putem ascunde după deget, pentru că realitatea tot iese la iveală până la urmă. Oamenii trebuie să fie informaţi ce situaţii au apărut la Brăila, unde se întâmplă lucrul ăsta. Trebuie să ştie care sunt cazurile, în ce stadiu sunt. Secretomania asta care e acum impusă cumva printr-o decizie, este total disporporţionată şi absolut de nacceptat în situaţia de astăzi! Fără discuţie că ar trebui să ştim în ce stare se află aceşti bolnavi. Nu este o problemă care să fie lăsată pur şi simplu şi să aflăm a şaptea zi ce se întâmplă la Brăila. Accesul presei şi al oamenilor la informaţii trebuie să existe nestingherit. Nu văd niciun fel de motiv de a ascunde sub preş anumite situaţii care apar. Situaţia este gestionată prost din punctul meu de vedere de la nivel naţional. S-au luat nişte măsuri, dar ceea ce trebuia să se facă în primul rând, nu s-a întâmplat. Testarea personalului medical - vezi Suceava, Iaşi. Deci testarea celor care se află în prima linie. Asigurarea materialelor trebuia să se facă cu două luni în urmă, nu acum pe ultima sută. Cu consecinţele care apar odată cu îmbolnăvirea personalului medical şi a tuturor celor cu care au intrat în contact”, a declarat Rotaru.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro