• siliţi să locuiască în blocuri ridicate în perioada comunistă şi sătui de “dictatura” administratorilor necinstiţi, locatarii se confruntă acum cu problema antenelor de pe bloc şi cu ocuparea abuzivă a spaţiilor comune • la blocul B3, din Călăraşi IV, una din două intrări a fost blocată, iar imobilul este sufocat de garduri, sârme şi garaje • în cazul unui incendiu, locatarii ar fi în pericol, inclusiv micuţii de la Grădiniţa nr 40 “Neghiniţă”, care funcţionează de trei decenii la parter • unul dintre locatari a cerut, în zadar, sprijin compartimentului care se ocupă de asociaţii, din cadrul Primăriei Brăila • alte blocuri sunt blocate de coteţe şi gunoaie, cu scări transformate în focare de infecţii
Prost administrate sau secătuite de bani datorită hoţiilor puse la cale de administratorii necinstiţi, asociaţiile de proprietari dau în clocot, iar brăilenii care locuiesc la bloc fie se resemnează, fie cer, disperaţi, sprijinul autorităţilor.
Mărul discordiei pare să fie nu atât ilegalităţile comise de administratorii delapidatori, cât ocuparea abuzivă, de către unul sau doi locatari, a părţilor comune care, potrivit Legii nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor (art. 2, lit. p) “nu pot fi folosite decât în comun şi sunt obiectul unui drept de coproprietate forţată”. O altă problemă este aceea a amplasării antenelor de telefonie mobilă pe blocurile de locuit din oraş, mulţi locatari fiind de părere că le este pusă în pericol sănătatea. Nu în ultimul rând, multe blocuri de locuit au fost împrejmuite ilegal cu garaje, garduri şi coteţe, iar camerele folosite cândva ca “uscător”/”cameră mortuară” au ajuns în stăpânirea unui singur om, cu sau fără acordul locatarilor, a administratorului sau a preşedintelui de asociaţie. Brăilenii spun că, în cazul unei nenorociri – incendiu, spre exemplu – echipele de intervenţie ar rămâne blocate în hăţişul de sârme, garduri şi coteţe care blochează căile de acces. Nu mai spunem că, în loc de două intrări, multe blocuri de locuit mai au doar una disponibilă.
Uşi blocate, garduri şi garaje înghesuite în Călăraşi IV
La blocul B3, de pe strada Celulozei 13 (cartier Călăraşi IV), spre exemplu, a doua intrare în bloc este blocată, aproape grotesc, cu tablă galvanizată, în condiţiile în care, la parterul imobilului, funcţionează, dinainte de '90, Grădiniţa nr. 40 “Neghiniţă” (în trei apartamente). În cazul în care s-ar produce un incendiu şi s-ar bloca, ferească Sfântul!, intrarea în bloc, cea de-a doua intrare n-ar putea fi folosită pentru că e ferecată de administraţie. De fapt, echipele de intervenţii nici n-ar putea ajunge la imobil, pentru că, de jur-împrejur, accesul este blocat de garduri improvizate şi garaje. Mai mult, la parterul blocului sunt două încăperi, spaţii comune, ocupate de ceva timp de o singură persoană.
“Aşa ceva nu vezi în străinătate, pentru că acolo se respectă legea! În numele proprietarilor Asociaţiei nr. 467, m-am adresat telefonic biroului din cadrul Primăriei Brăila (care se ocupă de asociaţiile de proprietari – n.r.) în data de 30 septembrie a.c. şi am discutat cu o doamnă care nu s-a prezentat şi căreia i-am relatat problema, cerându-i să ia act de această lege (Legea 196/2018 - n.r.) şi să pună un anunţ pe platforma online a instituţiei. Mi-a spus că, deşi există această platformă, ea nu este accesată decât de câteva asociaţii de bloc, în jur de 10, şi că nu poate face nimic în acest sens”, ne-a declarat Laurenţiu Misăilă, pensionar, locatar al blocului B3 din Călăraşi IV, care s-a adresat, zilele acestea, redacţiei Obiectiv-Vocea Brăilei, revoltat de situaţie.
Brăileanul nu-şi poate explica atitudinea funcţionarei cu care a discutat în legătură cu problema condominiilor, din moment ce, potrivit legii amintite mai sus (Legea 196/2018) compartimentul respectiv trebuie să se ocupe tocmai cu “sprijinirea, îndrumarea şi controlul asociaţiilor de proprietari” (art. 10, alin. 1 şi 2) oferindu-le, totodată, acestora informaţiile necesare, referitoare inclusiv la spaţiile comune din bloc.
Locatarii de la blocul B3 sunt de părere că autorităţile abilitate, adică Primăria şi Poliţia Locală ar trebui să informeze cetăţenii şi să ia, totodată, măsuri coercitive.”Ar trebui puse afişe peste tot, ca să ştie toată lumea, iar cei care ocupă abuziv spaţiile comune trebuie atenţionaţi şi obligaţi să intre în legalitate, având la dispoziţie un termen “de graţie” de 30 de zile, ca să elibereze respectivele spaţii”, a mai spus Laurenţiu Misăilă.
Coteţ de animale la parterul blocului
Situaţia de la blocul B3 din Călăraşi IV nu este, din păcate, singulară. Aproape că nu există asociaţie de proprietari în Brăila şi locatari care să nu aibă măcar un lucru de reproşat autorităţilor sau administratorilor de bloc.
La blocul 18, de pe Calea Galaţi, spre exemplu - în cealaltă parte a oraşului (cartierul Vidin) - o familie de pensionari a îngrădit terenul aferent scării IV, unde locuieşte, cu acordul fostului administrator, Grigore Răducan. An de an, respectiva familie a îngrămădit acolo o mulţime de vechituri, iar zona a devenit focar de infecţie. De parcă n-ar fi fost de ajuns, blocul e năpădit de pisici care se înmulţesc vertiginos printre gunoaie, hrănite de aceeaşi familie. Puricii mişună de jur împrejurul blocului, la fel şi oamenii străzii, iar persoana care se ocupă de curăţenie abia dacă mai face faţă situaţiei. Fostul administrator, Grigore Răducan, este binecunoscut cititorilor noştri, pentru că are vreo patru condamnări în cazier pentru pagube de zeci de mii de lei aduse locatarilor, încă de acum zece ani. Cum Asociaţia de Proprietari nr. 259 Brăila - care numără 100 de apartamente - a funcţionat amar de vreme fără preşedinte, fără cenzor şi fără convocări ale adunării generale, nimeni nu a spus nimic în legătură cu ocuparea părţilor comune. Sau a spus-o neoficial, “la colţul blocului”. Este şi motivul pentru care fostul administrator a păgubit locatarii de aici şi de la alte două asociaţii de proprietari din cartierul Vidin cu zeci de mii de lei, până să fie sesizată poliţia.
Amplasarea antenelor pe bloc reprezintă, de asemenea, un alt subiect controversat care, nu de puţine ori, a declanşat reacţii vehemente.
Zilele acestea, am fost contactaţi la redacţie de brăileanul Stelică Constantin, locatar la blocul 14 de pe Calea Galaţi, intersecţia cu B-dul Independenţei (zona blocul Turn), care şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu amplasarea unei antene pe blocul vecin.
“La circa 10 metri distanţă de noi, pe un bloc aşezat perpendicular - unde a fost cândva sediul cooperaţiei şi unde funcţionează acum o firmă de confecţii - a fost instalată o antenă care este un adevărat pericol pentru sănătatea noastră, a celor de la blocul 14. Mulţi dintre noi avem şi copii. Am încercat să discutăm cu patroana fabricii respective, însă nici nu a vrut să audă”, ne-a spus brăileanul.
Aceeaşi problemă au ridicat-o şi locatarii blocului B4, de pe B-dul Independenţei (blocul în care se află IIRUC, vizavi de sediul central CEC Bank). M.R., locatar în blocul cu pricina, ne-a declarat că, deşi au instalată antena respectivă de ceva vreme, proprietarii vor acum să o dea jos, pentru că “sunt foarte mulţi locatari bolnavi de cancer, inclusiv administratorul asociaţiei”. La blocul B4 există, de asemenea, aceeaşi problemă a părţilor comune. “La fiecare etaj al blocului, avem câte o boxă pe care o foloseşte un singur locatar, plătind, din câte ştiu eu, câte 5 lei pe lună pentru ea, adică o sumă insignifiantă. Situaţia existentă la blocul nostru - inclusiv în ceea ce priveşte antena de telefonie mobilă - nu poate fi rezolvată prea curând, pentru că la noi nu se aplică statutul asociaţiei şi nu se convoacă adunarea generală a proprietarilor”, a mai spus M.R., contactat de reporterii cotidianului “Obiectiv – Vocea Brăilei”.
Demn de amintit este faptul că, la acelaşi bloc 18 de pe Calea Galaţi, despre care am amintit mai sus, a existat o antenă cântărind 5,5 tone, amplasată de acelaşi administrator delapidator la scara 2, fără acordul tuturor locatarilor, cum prevede legea. A durat ani buni până ce, la insistenţa proprietarilor nemulţumiţi, antena a fost dată jos de pe bloc, însă problemele locatarilor din Vidin persistă. În zona Liceului Progresul sunt “n” blocuri pe care tronează ditamai antenele. Zona este împânzită cu cerşetori aciuaţi la Centrul pentru persoane fără adăpost de pe strada Eroilor - adevărată pacoste pentru cartier! – care înjură şi fac o mizerie de nedescris pe străzi, ori în faţa magazinelor Lidl şi Profi. Ca să nu mai vorbim de haita de câini comunitari înfometaţi, care trăiesc ca vai de ei şi care urlă de după gardul liceului pustiu, ameninţători.
Extras din Legea 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor (art. 2, lit. p)
Părţi comune: “părţile din clădire şi/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăţi individuale şi sunt destinate folosinţei tuturor proprietarilor sau unora dintre aceştia, precum şi alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţa comună. Părţile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietăţile individuale, care constituie bunurile principale. Toate părţile comune formează obiectul proprietăţii comune. Părţile comune nu pot fi folosite decât în comun şi sunt obiectul unui drept de coproprietate forţată”.