Mergi la conţinutul principal
Tavanul şcolii din Gropeni, înlocuit abia după începerea anului şcolar

Revolta consilierilor judeţeni

• două proiecte propuse de Primăria comunei Gropeni spre cofinanţare alături de CJ Brăila, au stârnit dispute în cadrul celei mai recente şedinţe extraordinare • este vorba despre înlocuirea tavanului şcolii din Gropeni pentru obţinerea avizului ISU şi reabilitarea grădiniţei din localitate • PND-istul Cătălin Iordache a atras atenţia asupra faptului că aceste investiţii puteau fi făcute mult mai din timp • consilierii au ajuns la concluzia că ar trebui să modifice regulamentul cofinanţărilor, astfel încât prioritare să fie investiţiile necesare şcolilor pentru obţinerea avizului ISU

 

Discuţii “aprinse” la cea mai recentă şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Brăila în privinţa priorităţilor proiectelor propuse spre cofinanţare de către primarii din judeţ. Precizăm că membrii CJ Brăila au avut la mapă 11 proiecte de acest tip, iar printre acestea s-a aflat şi unul privind execuţia de lucrări pentru înlocuirea tavanului la Şcoala Gimnazială Gropeni pentru a obţine avizul ISU, precum şi un altul legat de reabilitarea grădiniţei din aceeaşi comună. Ei bine, subiectul a stârnit o serie de contre în rândul consilierilor pe tema stadiului unităţilor de învăţământ din judeţ la începutul anului şcolar, şi asta după ce unii dintre membrii CJ s-au arătat revoltaţi de faptul că se propun astfel de proiecte importante spre finanţare, după vacanţa de vară. Interesant este că membrii CJ Brăila au ajuns în sfârşit la concluzia necesităţii modificării regulamentului de cofinanţări astfel încât să se traseze anumite direcţii investiţionale pentru anul 2020. Mai exact, dacă în localităţi mai există şcoli sau grădiniţe care nu au aviz ISU sau autorizaţie sanitară, consilierii judeţeni consideră că primarii ar trebui să rezolve întâi aceste probleme şi abia apoi să primească ajutor financiar pentru alte proiecte investiţionale mai puţin presante.

Consilierul judeţean PND Cătălin Iordache a criticat faptul că şcoala din comuna Gropeni funcţionează fără aviz ISU şi s-a arătat revoltat de faptul că s-a aşteptat atât de mult pentru a se solicita finanţare de la CJ Brăila astfel încât problema să fie remediată. Iordache a profitat de prezenţa inspectorului şcolar general în sală, consilierul judeţean Viorel Botea (PMP), pentru a cere mai multe lămuriri în acest sens.

“E şi domnul inspector şcolar aici şi e foarte bine. Domnul inspector şcolar ce măsuri a luat ca directorii de acolo să fi venit la dumneavoastră, cu primarul de mână, cu mult timp înainte de începerea şcolii? Sunt sigur că găseau înţelegere, că doar în acest caz cădea tavanul pe elevi. Adică, ideea era să nu ajungem să înceapă şcoala şi să existe pericolul să se întâmple lucrul ăsta oricând!”, a declarat Iordache.

Botea a explicat că a realizat împreună cu Prefectura judeţului Brăila şi cu alte instituţii abilitate un control general la unităţile de învăţământ din judeţ, înainte de începerea anului şcolar, la cererea Ministerului de Interne, de unde a reieşit o listă cu situaţia la zi a avizelor necesare fiecărei instituţii verificate. Acesta a precizat că în momentul de faţă sunt 71 de şcoli neautorizate ISU din 268.

“Noi, cu toţii, am aprobat în toate întâlnirile de Consiliu Judeţean sume de bani, inclusiv cum este astăzi - bani pentru aceste acţiuni, pentru autorizaţiile sanitare. Deci s-au aprobat, primăriile au aprobat. Însă ori nu s-au apucat de proiecte la timp şi încă sunt în derulare vizavi de autorizaţii. Dar sunt şcoli unde într-adevăr nu au fost bani pentru obţinerea autorizaţiei ISU, cum este acest caz. După cum ştie toată lumea, şi la firme particulare şi la firme de stat, o autorizaţie ISU nu se obţine atât de uşor”, a explicat Botea.

Iordache a insistat pe ideea că la Gropeni există un câmp de eoliene care aduce fonduri Primăriei de acolo, astfel că este greu de crezut că primăria nu a avut bani pentru a înlocui tavanul şcolii la timp, la fel cum a dorit să sublinieze că autorităţile publice au pârghii mai serioase să obţină avizul ISU mai repede, dacă îşi doresc acest lucru.

Fiind vorba despre un primar liberal, preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a precizat că s-au făcut investiţii în şcoala respectivă, însă înlocuirea tavanului ar fi ultimul pas pentru obţinerea avizului ISU. De asemenea, a dorit să sublinieze că deşi proiectul a fost propus spre cofinanţare din timp, nu a primit undă verde de la CJ Brăila până acum.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, a explicat că documentaţia primită nu a fost corect întocmită şi de aceea s-a ajuns la această întârziere.

La rândul său, inspectorul şcolar general Viorel Botea a precizat că de cele mai multe ori primarii şi directorii de şcoli aleg să igienizeze şcolile înainte de începerea anului şcolar, în detrimentul consolidării clădirilor.

“Păi, asta e o prostie, domnule inspector! Tu văruieşti şcoala şi ea cade pe tine?!”, a răbufnit Iordache.

La rândul său, consilierul judeţean PNL Dănuţ Lungu a solicitat să se acorde un ajutor financiar de la nivelul Consiliului Judeţean astfel încât şcolile care mai au nevoie de anumite lucrări pentru avizul ISU să le poată face.

 

Consilierii vor să modifice regulamentul de cofinanţare

 

Cum discuţiile au continuat, în cele din urmă s-a ajuns la ideea impunerii anumitor norme în regulamentul de cofinanţări în 2020, astfel încât primarii să fie cumva obligaţi să rezolve problemele cele mai importante pentru comunitate.

“Putem, pentru regulamentul de anul viitor, ţinând cont de toate problemele din judeţ să facem altceva. În primul rând, atributul şcolilor fiecărui UAT este al Consiliului Local şi al primarului. Noi putem să dăm o mână de ajutor prin viitorul regulament să punem la dispoziţie prin sumele respective şi ca obiect de finanţare, asigurarea acestor finanţări pentru autorizaţiile ISU şi lucrările pe care le au de făcut în şcoli şi grădiniţe”, a declarat Chiriac.

Mergând pe linia preşedintelui CJ Brăila, liberalul Florin Cîrligea a propus ca regulamentul din 2020 pentru cofinanţări să impună anumite condiţii clare: “Ai şcoala autorizată, mai faci şi gard la cimitir. Nu ai? Nu mai faci gardul. Întâi faci şcoala şi după aia!”, a afirmat acesta.

Valoarea totală a proiectului privind înlocuirea tavanului şcolii din Gropeni astfel încât să poată fi obţinut avizul ISU, se ridică la 333.936 lei cu TVA, din care Construcţie plus Montaj 310.136 lei cu TVA. De la nivelul comunei Gropeni au fost întocmite documentaţiile tehnico-economice şi s-a alocat suma de 183.836 lei cu TVA. Contribuţia CJ Brăila este de 150.100 lei cu TVA.

În ceea ce priveşte reabilitarea grădiniţei din Gropeni, valoarea totală a proiectului este de 416.500 lei cu TVA, din care contrucţie plus montaj - 416.500 lei cu TVA. Şi aici documentaţia a însemnat 166.600 lei cu TVA din partea comunei Gropeni. Restul de 249.900 lei cu TVA revine CJ Brăila.

Ambele proiecte au fost aprobate în unanimitate.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro