Mergi la conţinutul principal

Revoltă la Penitenciarul Tichileşti

Judiciariştii brăileni au definitivat, zilele trecute, cercetările într-un dosar de distrugere, locul "acţiunilor" penale fiind Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti. Din materialul de urmărire reiese că patru deţinuţi au provocat o revoltă în toată regula şi, pentru prima oară în istoria închisorii, i-au băgat pe gardieni în alertă "de gradul zero".
Protagoniştii întâmplărilor de pomină sunt Dorinel Ştefaniu (21 de ani), Ionel Şerban (19 ani), Marius Ali (20 de ani) - toţi din judeţul Galaţi şi Florin Gheorghe (19 ani) din Plopeni - Prahova. Cei patru răzvrătiţi s-au trezit într-o bună dimineaţă că trebuie să-şi schimbe puţin domiciliile (considerate stabile!), conducerea unităţii hotărând să-i adune laolaltă într-o altă cameră de deţinere cu regim închis. Iniţial au protestat verbal faţă de măsura "abuzivă", mai ales că, na!, se învăţaseră cu colegii, legaseră prietenii etc. Cum nu au fost ascultaţi, la scurt timp după ce şi-au adus bagajele în noul dormitor, au baricadat uşa de acces şi au ameninţat cu represalii. Degeaba au încercat gardienii, psihologul, în frunte cu direcţiunea, să-i potolească. Din ce în ce mai întărâtaţi, după câteva zbierăte argumentative au trecut rapid la fapte, dând dovadă de multă determinare. Au spart cinci geamuri şi o lampă de iluminat, au scos două uşi din balamale şi au făcut praf peretele despărţitor dintre WC şi baie, plus rezervorul wc-ului, instalaţia de alimentare cu apă, patru saltele, două paturi şi o masă. Valoarea totală a distrugerilor a fost estimată la aproximativ 3.000 lei. Două ore a durat tămbălăul, gardienii temându-se de o revoltă generală, motiv pentru care au avut grijă să imortalizeze totul cu o cameră video, ca nu cumva să fie acuzaţi de abuz. Cu atât mai mult cu cât Florin Gheorghe se tăiase la o mână cu un ciob, iar ceilalţi se jurau că-i urmează exemplul.
Într-un final, după aproape 200 de minute de coşmar, forţele de ordine au reuşit să intre în cameră, iar scandalagiii au fost reţinuţi şi conduşi la sediul Poliţiei brăilene pentru cercetări. Şi-au recunoscut faptele, dar au susţinut că au şi ei dreptatea lor. Că de ce aşa, fără motiv, să fie mutaţi de colo, colo! Toţi patru au fost cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere, pe lângă pagubele provocate, statul plătind pentru ei alţi 4.000 lei, onorariul avocaţilor din oficiu. La scurt timp după incident, deţinuţii "problemă" au fost transferaţi la Penitenciarul Bacău. Urmează să fie trimişi în judecată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro