Revoltă la Inspectoratul de Seminţe | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Revoltă la Inspectoratul de Seminţe

• din cauza salariilor foarte mici, maxim 2.000 lei/lună, nemajorate încă din 2009, mai mulţi specialişti de marcă ai instituţiei şi-au declarat intenţia de a pleca în sectorul privat, în special în marile firme (multinaţionale) producătoare de seminţe • îngrijorată, conducerea Inspectoratului cere sprijin urgent din partea autorităţilor locale şi parlamentarilor brăileni

 

Revoltă în rândul specialiştilor din cadrul Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Brăila (ITCSMS) şi îngrijorare la nivelul conducerii instituţiei şi al asociaţiei profesionale din domeniu. Mai mulţi specialişti de marcă ai Inspectoratului şi-au exprimat, în ultima perioadă, intenţia de a pleca în sectorul privat, în cadrul unor multinaţionale, nume grele în sectorul  producerii de seminţe. Motivul, salariile extraordinar de mici din Inspectorat - 2.000 lei/lună maxim, nemajorate încă din 2009 - raportate  la volumul din ce în ce mai mare de lucru, imensa responsabilitate pe care o are fiecare specialist în parte, dar şi condiţiile tot mai precare de muncă.

Situaţia de acum pare trasă la indigo după cea din 2014, când Inspectoratul a fost la un pas de desfiinţare după plecarea, din exact aceleaşi motive, a patru dintre cei mai buni specialişti ai unităţii, în condiţiile în care cele mai importante posturi erau blocate. Atunci, doar efortul conjugat al autoritălor şi presei locale completat de un lobby susţinut de specialiştii din cele două Comisii de Agricultură ale Parlamentului şi conducerea LAPAR a eliminat pericolul. Acum, când istoria se repetă, Siica Daniilescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Comercianţilor de Seminţe şi Material Săditor APCSMS “Danubiu” Brăila, şi Cristina Dincă, directorul ITCSMS, fac un apel aproape disperat către autorităţi şi parlamentari să întreprindă demersurile necesare.

“Suntem într-o situaţie complicată. E foarte greu să-ţi păstrezi oamenii, în condiţiile în care majoritatea sunt specialişti cu ani mulţi de muncă în spate, profesionişti desăvârşiţi, la salariile extrem de mici pe care le avem. Asta când din privat tentaţiile sunt numeroase şi mari, iar prin alte direcţii, oficii, agenţii din domeniul agricol lefurile au crescut şi de două, trei ori. La noi nu.  Şi mi se pare normal ca  pregătirea profesională, volumul de lucru, exigenţele, responsabilităţile să concorde cu leafa primită”, a explicat  Cristina Dincă.

De precizat că, în prezent, ITCSMS Brăila are 20 de specialişti, care răspund de 20.000 ha loturi semincere, de pe care se obţine jumătate din necesarul de seminţe pentru agricultura României şi cu disponibilităţi pentru export, ceea ce înseamnă autofinanţarea unităţii şi venituri uriaşe aduse la bugetul statului. Dar nu şi salarii decente pentru angajaţi.

“Aşa e când cei de la minister nu au habar ce înseamnă, de exemplu, să intri vara  la 30 – 40  de grade  Celsius într-un lan de porumb, la ce te expui când pe 1 km lungime verifici ştiulete cu ştiulete, iar din cauza polenului, prafului, atmosferei sufocante şi a setei poţi leşina în mijlocul lanului. Cum s-a şi întâmplat adeseori. Apoi, meticulozitatea din câmp este dublată de o răspundere maximă pentru controlul şi asigurarea calităţii purităţii biologice şi de performanţă a soiurilor şi hibrizilor ce ajung la fermieri. De aceea avem nevoie iar de sprijinul autorităţilor şi politicienilor. Creşterile salariale şi dotarea Inspectoratului reprezintă deja o urgenţă”, s-a alăturat apelului Siica Daniilescu, preşedintele APCSMS “Danubiu”.  

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro