Revizuire sau fumigenă? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Revizuire sau fumigenă?

* din câte ne-a declarat deputatul Cristian Rizea, tot efortul Guvernului se reduce doar la o tentativă de subminare a opoziţiei

Demersul de elaborare a proiectului de revizuire a Constituţiei României, purtând sigla Guvernului Boc, a stârnit haos în tabăra opoziţiei săptămâna trecută. La o primă vedere, totul s-a desfăşurat după mecanica anaforului, deoarece, în cursul zilei de miercuri, în Parlament s-a înfiinţat comisia de modificare a legii fundamentale, iar joi Executivul ieşise deja la rampă cu un proiect-fulger, creând astfel derută în rândul opoziţiei. În acest context, reacţiile liderilor partidelor aflate în opoziţie n-au întârziat să apară. Aceştia au acuzat Guvernul de practicarea unei politici haotice, unul dintre motivele invocate fiind acela că inclusiv PDL a votat în Parlament comisia care urmează să elaboreze proiectul de revizuire, aceştia etichetând intruziunea Executivului drept una nejustificată.
"Există deja un proiect al PDL cu exact aceleaşi idei, depus la comisia de revizuire a Constituţiei. Boc nu ştie ce face PDL? Sau ce face Buda? Noi am făcut ieri la Parlament o comisie de revizuire a Constituţiei. Cum să ieşi azi cu un alt proiect? Dacă Guvernul are şi el un proiect de revizuire, înseamnă că nu e de acord cu propunerile PDL. Cred că se bazează pe prostirea noastră şi nu ştiu dacă va avea succes sau nu", a reacţionat imediat în presa centrală, joi, Victor Ponta, liderul PSD.

Ploaie cu fumigene

Pe marginea acestui subiect, i-am contactat pe câţiva dintre parlamentarii brăileni aflaţi în barca opoziţiei, pentru a afla opinia acestora vizavi de demersul Guvernului Boc, şi anume dacă, per total, este o măsură eficientă şi capabilă de a genera echilibru în cadrul aparatului politic al Statului, o tactică de neutralizare a opoziţiei sau doar o fumigenă aruncată în ochii opiniei publice.
Senatorul PSD Brăila, Ion Rotaru, consideră că elaborarea proiectului de revizuire a Constituţiei, ca măsură, este bună, dar că momentul şi procedura sunt prost alese. În plus, acesta a precizat că toată tevatura iscată pe marginea proiectului nu este altceva decât o metodă de a abate atenţia de la adevăratele probleme cu care se confruntă România la această oră. "Strict ca măsură, măsura este una bună şi necesară, însă momentul este ales foarte prost, la fel şi procedura. Cred că este o fumigenă pentru a distrage atenţia de la marile probleme cu care se confruntă societatea românească. Cea mai mare problemă pentru Guvern, la ora actuală, ar fi trebuit să fie elaborarea unui program anti-criză şi nu abordarea Constituţiei", a precizat senatorul brăilean.

"Dacă urmărim adaptarea Constituţiei la noile realităţi, este ok"

Eticheta de fumigenă a fost pusă şi de deputatul social-democrat brăilean Mihai Tudose. Acesta a explicat că, din punctul de vedere al adaptării Constituţiei la realităţile contemporane ale societăţii, demersul este "ok", însă dacă urmăreşte doar zona acumulării de putere, atunci se poate pune problema legalităţii. "Depinde ce urmărim. Dacă urmărim adaptarea Constituţiei la noile realităţi, este ok. Însă, dacă totul va fi folosit ca un instrument de obţinere a anumitor avantaje, atunci apare problema legalităţii (...) De fapt, interesul care se urmăreşte este adaptarea Constituţiei la nevoile unei singure părţi, nevoi, ca să zic aşa, nu tocmai morale...", a declarat Tudose, lăsând să se înţeleagă că singura miză este microbul puterii totale.
Pe aceeaşi lungime de undă se află şi deputatul PSD Brăila Cristian Rizea. Din câte ne-a declarat social-democratul, tot efortul Guvernului se reduce doar la o tentativă de subminare a opoziţiei pentru a-şi face loc la butoanele puterii politice. "Vedeţi şi dumneavoastră, PSD-ul a fost de acord! Ei se aşteptau ca întreaga opoziţie să nu fie de acord. Acesta e un proiect mai amplu. Adică, o constituţie nu poate fi schimbată în fiecare zi sau după bunul plac al preşedintelui. Mie mi se pare, cum se spune la români, că vor să ne bage sula-n coaste (...) Ei caută practic să intre în contradicţie cu noi, ca după aceea să spună «uite, opoziţia nu vrea!»", a explicat Rizea, precizând, printre altele, că demersul "este creat ca subiect principal permanent pentru a se distrage atenţia de la adevăratele probleme ale românilor, este doar un joc politic bine gândit", însă acesta admite că "trebuie într-adevăr să adaptăm Constituţia la noile realităţi, dar asta nu se poate face peste noapte".

"Sete" băsesciană

Ţara arde şi baba se piaptănă. Astfel a esenţializat acţiunea de elaborare a proiectului şeful liberalilor brăileni, Diana Tuşa, deputat PNL Brăila, explicând, printre altele, că întregul demers "este făcut doar pentru mărirea puterii preşedintelui, cam ca toate lucrurile pe care le fac Emil Boc şi Băsescu" şi că întreaga atenţie ar trebui să fie îndreptată asupra problemelor din realitatea imediată, cum ar fi învăţământul şi sistemul medical.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro