Mergi la conţinutul principal

Revista BRĂILA CULTURALĂ - Începuturi

Acest proiect a apărut din dorinţa membrilor asociaţiei „Pentru Adevăr” de a fi mai aproape de elevii din mediu rural, de a contribui la dezvoltarea sentimentului de mândrie locală, cu privire la personalităţile culturale brăilene.

Cu toţii suntem născuţi într-o anumită cultură. Aceasta reprezintă combinaţia dintre cunoştinţele unui om, convingerile şi normele sociale pe care le adoptă şi le transmite ulterior viitoarelor generaţii. Cultura este factorul principal de socializare care reglementează diverse sfere ale interacţiunii între oameni, începând cu comunicarea de zi cu zi, şi până la funcţionarea economiei mondiale.

Tinerii adolescenţi sunt puternic influenţaţi de mediul în care trăiesc şi de persoanele cu care interacţionează. De aceea, cultura tinerilor se defineşte, cu prioritate, prin formele de consum şi producţie culturală.


 

Elevii din mediul rural şi evenimentele culturale


 

Dacă în mediul urban elevii pot participa la evenimente culturale diverse, elevii din mediul rural nu au această şansă. Din diferite cauze, care variază de la distanţa faţă de oraş până la costurile de transport,  foarte puţini dintre ei ajung să viziteze, până la terminarea liceului, muzeele brăilene sau vernisajele de pictură sau să vizioneze o piesă de teatru. Mai mult, în mediul rural nu există biblioteci în toate localităţile, orizontul cultural al unora dintre ei limitându-se la manualele şcolare.

Lipsa unor astfel de resurse poate duce la o dezvoltare mai puţin favorabilă a imaginaţiei, a empatiei, a competenţelor de comunicare şi, nu în ultimul rând, a gândirii critice. Ei riscă să nu îşi însuşească un mod raţional şi sigur în care să recepteze multitudinea de informaţii pe care le primesc din partea mass media şi a reţelelor de socializare, pot deveni vulnerabili în faţa a ceea ce denumim fake news şi a tehnicilor de manipulare. 

Preocupările culturale reduse pot dăuna şi parcursului şcolar propriu-zis al elevilor. Atât la Evaluarea Naţională, cât şi la Examenul de Bacalaureat, se examinează capacitatea elevilor de a aplica unele cunoştinţe teoretice pe un produs cultural la prima vedere (fie el un fragment literar, un articol de ziar sau un pasaj din opere biografice). Deşi aceste competenţe sunt dezvoltate şi exersate în timpul cursurilor de limba română din şcoală, acestea reprezintă doar patru ore din săptămâna unui tânăr şi pot compensa cu greu lipsa preocupării constante, mai ample, pentru cultură în timpul liber. De aceea, cultivarea acestui interes este o adevărată necesitate în rândul tinerilor. Viziunea proiectului corespunde consensului general cu privire la faptul că instituţiile de învăţământ şi instituţiile de cultură ar trebui să colaboreze mai îndeaproape pentru formarea elevilor.


 

Bogăţia culturală a Brăilei şi turismul


 

Am considerat oportun să atribuim poziţia de subiect principal al proiectului culturii locale întrucât am identificat, la nivelul maselor, lipsa unor informaţii esenţiale despre aceasta. Ignoranţa cu privire la bogăţia Brăilei privează comunitatea de ocazia de a fructifica potenţialul turistic al judeţului şi, implicit, de posibilele locuri de muncă necesare în industrie. Tezaurul literar şi artistic pot deveni adevărate puncte de interes, dar asta presupune investirea activă în educarea unor posibili viitori lucrători în domeniu.

Un alt aspect ce lipseşte din formarea culturală a multor elevi din mediul rural este existenţa informaţiilor adaptate la mediile ce le sunt cele mai apropiate tinerilor. De aceea, am considerat esenţială alcătuirea unor materiale cu un design creativ, atrăgător, care să se folosească în mod raţional de reţelele de socializare şi de modurile în care adolescenţii sunt obişnuiţi să interacţioneze cu noi informaţii. Astfel, revista va conţine propuneri de activităţi interactive, care îi vor invita pe adolescenţi să îşi folosească imaginaţia şi să îşi însuşească în mod activ conţinutul publicaţiei.

Grupul ţintă este alcătuit din elevi, pentru că ei sunt la vârsta la care au nevoie de informaţii de calitate, verificate, în vederea formării culturii generale. În acelaşi timp, îşi pot descoperi noi pasiuni şi abilităţi, pot opta pentru o carieră care să aibă tangenţe cu cultura locală. Tinerii sunt în cea mai importantă etapă de asimilare şi formare din viaţa lor şi este important ca instituţiile culturale şi de educaţie să le furnizeze suficiente informaţii care să-i ajute să-şi dezvolte potenţialul creativ şi să-şi formeze practici sociale active care pot reprezenta baza pentru dezvoltare comunitară.

Primul număr al revistei BRĂILA CULTURALĂ este dedicat scriitorilor brăileni de ieri şi de azi: Panait Istrati, Mihail Sebastian, Mihu Dragomir, Perpessicius, Fănuş Neagu, C.S. Aldea, Lavinia Branişte, Marian Coman şi Laura Hartte şi poate fi găsit pe site-urile www.obiectivbr.ro şi www.asociatiapentruadevar.ro.

Proiectul este finanţat de Consiliul Judeţean Brăila, prin Programul pentru finanţare nerambursabilă a activităţilor nonprofit de interes judeţean pentru anul 2021.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro